OTA VOICE
Ντουντούκα

Τσουνάμι μνηστήρων γεννά η απλή αναλογική

Σχολιάζει ο Θανάσης Μπέλτσος

Εφτά μήνες πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ο “Κλεισθένης” έχει δημιουργήσει τσουνάμι υποψηφιοτήτων κυρίως σε επίπεδο δήμων. Η απλή αναλογική έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς μνηστήρες που ξέρουν πλέον ότι το πρόσωπο που θα επικρατήσει δεν θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο , εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που θα εξασφαλίσουν εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 50%.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι συναντάμε τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια Δήμους στους οποίους έχουν εκδηλώσει κάθοδο 12 και πλέον συνδυασμοί. Έτσι συναντάμε πολλές ανεξαρτητοποιήσεις και πολλά νέα πρόσωπα που στοχεύουν να καταγράψουν μια εκλογική δύναμη που θα τους δώσει την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο. Μια είσοδος που μπορεί να φέρει μια θέση στην διοίκηση με αντάλλαγμα την στήριξη της δημοτικής αρχής. Σύνθεση και συνεργασία το λένε οι εμπνευστές του νόμου, συναλλαγή και πολιτικό αλισβερίσι το χαρακτηρίζει η αντίπερα όχθη.

Πάντως πολλοί αυτοδιοικητικοί είναι προβληματισμένοι για τα νέα δεδομένα μιας και κινδυνεύουν να εκλεγούν και να τεθούν σε καθεστώς ομηρίας και εκβιασμού, αφού δεν θα έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτή η περίεργη κατάσταση οδηγεί από ότι φαίνεται τα κόμματα εξουσίας (κυρίως) να αποφύγουν να δώσουν επίσημα χρίσματα σε υποψηφίους αφού και πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στα ίδια μέσα από αντιθέσεις προσώπων αλλά και οι δήμαρχοι που αναζητούν συνεργασίες θέλουν να κρατήσουν το προφίλ της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης. Εκεί που τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα , αν και εκεί υπάρχουν τα ίδια προβλήματα, είναι στις περιφερειακές εκλογές όπου κύριο λόγο θα παίξουν τα κομματικά χρίσματα.

Μην ξεχνάμε και έναν άλλο παράγοντα που επιτείνει το κλίμα και είναι οι Ευρωεκλογές που φέρνουν κυρίως τα κόμματα σε δύσκολη θέση μιας και οι αυτοδιοικητικοί θα δώσουν την δική τους εκλογική “μάχη” και θα αποφύγουν τις πολιτικές συγκρούσεις, ειδικά οι επίδοξοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα επιδοθούν στο κυνήγι της προσωπικής ψήφου σπίτι-σπίτι.

Δεν συζητάμε αν θα μας προκύψουν και εθνικές εκλογές και θα έχουμε 4πλές κάλπες… Τότε θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα.

Σε κάθε περίπτωση στο επόμενο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μιας και ο χρόνος στενεύει και οι προεκλογικές καμπάνιες αυτοδιοικητικών και κομμάτων είναι προ των πυλών.

Σχετικά Άρθρα

Η ακτινογραφία των κομμάτων σε απόλυτους αριθμούς- Τι έδειξε η ευρωκάλπη

otavoice

Ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα η αποχή με +60% – Η κοινωνία τους γυρνάει την πλάτη

otavoice

Ο σκάρτος και η αλληλεγγύη

otavoice

Ενοχλούμε με τις θέσεις μας και μας χτυπάνε ηλεκτρονικά τρωκτικά

otavoice

Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος

otavoice

Κύριε Πρωθυπουργέ ποιες είναι σαχλαμάρες;

otavoice