OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ισχυρός σεισμός 6.4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο – Δεν υπάρχουν θύματα

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε το ξημέρωμα της Παρασκευής στο Ιόνιο πέλαγος με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στο νησί, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στον δρόμο.

Συγκεκριμένα, πριν από την εκδήλωση της δόνησης των 6,4 Ρίχτερ είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 5,1 βαθμών Ρίχτερ . Δέκα λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν ακόμη δύο μετασεισμοί με το ίδιο περίπου επίκεντρο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμη ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική, καθώς και στα γειτονικά κράτη της Αλβανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας.

Μπλακ-αουτ στην Ζάκυνθο

Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ στην πόλη της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο κέντρο (21ης Μαίου). Η βλάβη αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Αρκετές οι υλικές ζημιές – Δεν υπάρχουν τραυματισμοί

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Κατέρρευσε ο πύργος στο καστρομονάστηρο στις Στροφάδες από τον ισχυρό σεισμό

Οι πρώτες πληροφορίες από το imerazante περιγράφουν ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά. Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι. Οι πρώτες φωτογραφίες δεν μπορούν να δείξουν το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, πράγμα το οποίο θα φανεί με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι Στροφάδες ή «τα Στροφάδια» είναι δυο μικρά νησιά στο Ιόνιο πέλαγος, σε απόσταση 27 μιλίων νότια από τη Ζάκυνθο. Το μεγαλύτερο και νοτιότερο ονομάζεται Σταμφάνη όπου βρίσκεται το Καστρομονάστηρο με τείχος ύψους 25 μ. αφιερωμένο στη Παναγία της «των πάντων χαράς» και στον Άγιο Διονύσιο. Εκεί βρίσκεται ο κενός πλέον τάφος του Aγίου Διονυσίου που έχει μεταφερθεί στη Ζάκυνθο. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα στην Αθήνα, την Μάλτα και στην Αλβανία.

 

Κλειστά τα σχολεία σε Ηλεία και Ζάκυνθο – Συνεργεία των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας ελέγχουν την καταλληλότητα σχολείων και δημοσίων έργων

Μετά από συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας με το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλου και του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Μπράμου, αποφασίστηκε τα σχολεία στην Ηλεία για σήμερα Παρασκευή να παραμείνουν κλειστά λόγω του ισχυρού σεισμού και να γίνουν μόνο καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους.
Συνεργεία ελέγχουν από πρωί τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και όπου αλλού υπάρχουν ενδείξεις προβλήματος.

“Επανυπολογίζουμε τον σεισμό, ίσως και 6,8 Ρίχτερ”

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο επανυπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού: «Είναι μεγάλος, ισχυρός και επιφανειακός σεισμός. Έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη», είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε στο Ιόνιο πέλαγος, μιλώντας στον realfm 97,8.

«Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος, το 6,7 – 6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι ίσως να είναι πιο σωστό. Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:
«Με απόλυτη βεβαιότητα αναμένουμε να συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, μετασεισμική ακολουθία. Ήδη καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ. Ενδέχεται τα μεγέθη των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν να μεγαλώσουν και άλλο, μπορεί να φτάσει το 6 – 6,2 Ρίχτερ… Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε».

“Αναμένεται μετασεισμός 6 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο”

Ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι τα 6,4 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα και ο κύριος σεισμός και σημείωσε ότι τις επόμενες ώρες και μέρες χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να γίνει σεισμός κοντά στα 6-6,1 Ρίχτερ. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει. Ο σεισμός θα γίνει τις επόμενες ημέρες και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα».

«Οι κάτοικοι της Ζακύνθου θα καταλαβαίνουν πολλές ισχυρές δονήσεις τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε. Την ίδια άποψη εξέφρασε νωρίτερα, επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επεσήμανε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφού τις επόμενες ώρες ή ημέρες περιμένουμε έναν μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 ρίχτερ.

Τσουνάμι 12-20 εκ. σε Κατάκολο, Κυπαρισία και ακτές της Ιταλίας, μετά το σεισμό

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο σεισμός όχι μόνο έγινε αισθητός μέχρι της Σικελία και την Μάλτα, αλλά και προκάλεσε μίνι- τσουνάμι 12 εκατοστών.

Δύο μικρά τσουνάμι καταγράφτηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία μετά τον σεισμό των 6.8 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το ένα τσουνάμι καταγράφτηκε στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ακόμη ένα τσουνάμι κατέγραψαν οι Ιταλοί.
Ο καθηγητής ανέφερε πως δεν υπάρχουν φόβοι για άλλο τσουνάμι, ενώ αυτό που περιμένουν οι σεισμολόγοι είναι έναν μετασεισμό περίπου 6 ρίχτερ τις επόμενες μέρες.

Σχετικά Άρθρα

Κάμαλα Χάρις: Η Αμερική είναι έτοιμη να «γυρίσει τη σελίδα» του Τραμπ

otavoice

Ο ΟΗΕ αξιώνει τον «άμεσο» τερματισμό της επιχείρησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

otavoice

Επιδείνωση καιρού: Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι σήμερα και αύριο

otavoice

Bίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση των Χούθι στο «Sounion»

otavoice

Εικόνες σοκ! – «Θάλασσα» νεκρών ψαριών στον χείμαρρο του Ξηριά (βίντεο)

otavoice

Ουκρανία: Επιβεβαίωσε τη συντριβή ενός F-16 και τον θάνατο του πιλότου

otavoice