OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κορονοϊός: Ίχνη σταθεροποίησης αλλά η αποκλιμάκωση αργεί

Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και την στρατηγική για τα επόμενα βήματα, που είναι το σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και η επιστροφή σε μία κάποια “κανονικότητα”, περιέγραψαν οι ειδικοί.

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ωστόσο, για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης, γεγονός που δίνει την ελπίδα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορούν οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το “πράσινο φως” για άρση κάποιων περιορισμών. “Κλειδί” για τη θετική εισήγηση των ειδικών θα είναι η μείωση των νέων κρουσμάτων και η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, καθώς εκτιμάται ότι η μείωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία δεν θα επιτευχθεί άμεσα.

Η στρατηγική για το άνοιγμα θα τεθεί σε εφαρμογή με “όπλα” τους εμβολιασμούς, τα ατομικά τεστ (seld test), τους στοχευμένους περιοδικούς ελέγχους με αντιγονικό τεστ αλλά και τον καλό καιρό της χώρας. Το άνοιγμα θα είναι σταδιακό και προσεκτικό, “θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν” και στόχος είναι “να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων”, είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντας μία εικόνα από τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εντός της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Εξήγησε επίσης ότι στο “τραπέζι” βρίσκεται το ενδεχόμενο χρήσης διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συζητήσει για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία. Οι επιστήμονες, αφού εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις και η κυβέρνηση στη συνέχεια θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice