OTA VOICE
Πολιτιστικά

H Εύα Κονδύλη αποκλειστικά στο OTAVOICE

Εύα Κονδύλη, Υψίφωνος 

«Θα καθόμουνα πλάι σου» 

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ 

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 

Στο πιάνο ο Φρίξος-Διονύσιος Μόρτζος 

 

Η εξαιρετική υψίφωνος Εύα Κονδύλη μας επιφυλάσσει μια βραδιά γεμάτη αγαπημένες μελωδίες και σαγηνευτικές μνήμες από μια Αθήνα που αποπνέει λάμψη, αρχοντιά και κέφι. Η Εύα Κονδύλη, με την μοναδική φωνή της χαρίζει ψυχή στις δημιουργίες του Μιχάλη Σουγιούλ, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ». Συνοδεύει στο πιάνο ο καταξιωμένος πιανίστας Φρίξος-Διονύσιος Μόρτζος. 

 

Η Εύα Κονδύλη μοιράζεται μαζί μας σκέψεις, προσδοκίες και οράματα που αφορούν τη μουσική, την τέχνη, τη ζωή… 

Ποια εσωτερική ανάγκη σας οδήγησε να ακολουθήστε σπουδές μονωδίας; 

Οι σπουδές μονωδίας ήταν για εμένα αναμφισβήτητα μια εσωτερική ανάγκη να εκφράσω και να εξωτερικεύσω αυτό που υπήρχε μέσα στην ψυχή μου μέσω της φωνής μου. 

Παράλληλα όμως ήθελα να τελειοποιήσω και να εμβαθύνω όσο μπορούσα τις γνώσεις μου σε σχέση με την φωνή μου και την ανθρώπινη φωνή γενικότερα. 

 

Νιώθετε  «ταγμένη» στη δυτική μουσική; 

Αν εννοείτε το λυρικό τραγούδι, υπήρξαν περίοδοι στην ζωή μου όπου αισθάνθηκα ταγμένη σε αυτό.  

Αυτή τη στιγμή όμως θέλω να «δοκιμάζομαι» σε άλλα είδη φωνητικής μουσικής, λαμβάνοντας υπόψιν τις εκάστοτε συνθήκες στις οποίες βρίσκομαι. 

Παραδείγματος χάριν, ο Μιχάλης Σουγιούλ ταιριάζει απόλυτα στο Αγγέλων Βήμα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020. 

 

Από την αρχή της καριέρας σας έως το «Αγγέλων Βήμα» πώς ήταν η πορεία; 

Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι μέχρι στιγμής έχω κάνει αυτό που λέμε «καριέρα». 

Νομίζω όμως ότι αυτό που με χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη όπου και όποτε εμφανίσθηκα, είναι η ειλικρινής προσπάθεια να υπηρετήσω σωστά την μουσική του κάθε συνθέτη. Αυτό με οδήγησε λοιπόν, να αλλάζω τον τόνο και το ύψος της φωνής μου, αναλόγως του ρεπερτορίου που με καλούσαν κάθε φορά να ερμηνεύσω.  

Ως δραματική κολορατούρα που είμαι, παραδείγματος χάριν στη Rosina του Rossiniή τον Ernani του Verdi, ανεβάζω και εξασκώ την φωνή μου στις κολορατούρες και την τεσιτούρα που απαιτείται.  

Όταν όμως έχω να ερμηνεύσω ένα πρόγραμμα με ρεπερτόριο π.χ. Γιαννίδη, Edith Piaf, η Piazzolaτότε ξεχνώ ότι είμαι υψίφωνος, εξασκώ και κατεβάζω την φωνή μου στην χαμηλή περιοχή, χωρίς να την πιέζω και αλλάζω πολλές φορές την τονικότητα, μέχρι να βρω το κατάλληλο ηχόχρωμα που ταιριάζει καλύτερα με το κάθε κομμάτι και τον εκάστοτε συνθέτη.  

Με αυτόν τον τρόπο έχω «χτίσει», αν θέλετε, όλες μου τις εμφανίσεις μέχρι σήμερα. 

Βέβαια η τεχνική της Ιταλικής Σχολής Τραγουδιού που διδάχτηκα και αποκόμισα από τον δάσκαλό μου κ. Γεώργιο Ζερβάνο, με βοήθησε πολύ να ανταποκριθώ. 

Επίσης η διδασκαλία, που αγαπώ ιδιαίτερα, με οδηγούσε κάθε φορά να βρω διαφορετικούς τρόπους εξάσκησης και ερμηνείας της φωνής έτσι ώστε να μπορέσω να βοηθήσω καλύτερα τους μαθητές μου και με ωρίμασε  πιστεύω διδαχτικά αλλά και καλλιτεχνικά 

 

Ποια είναι η σχέση σας με την παραδοσιακή ελληνική μουσική; 

Ως Ελληνίδα, λατρεύω οτιδήποτε έχει ρίζες Ελληνικές και φυσικά αγαπώ πολύ και σέβομαι την παραδοσιακή ελληνική μουσική παρότι δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι την γνωρίζω σε βάθος. 

 

Τι θα δούμε εκείνο το βράδυ στο «Αγγέλων Βήμα»; 

Επέλεξα ειδικά για το «Αγγέλων Βήμα» το Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ για 2 λόγους: 

Ο 1ος λόγος είναι ότι ο υπέροχος χώρος του «Αγγέλων Βήμα» ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα και την εποχή που έζησε και δημιούργησε ο Μιχάλης Σουγιούλ. 

Ο 2ος λόγος είναι ότι λόγω της αποκριάτικης περιόδου την οποία διανύουμε, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, θα ήθελα το κοινό να διασκεδάσει, και εάν επιθυμεί να τραγουδήσει μαζί μου τις υπέροχες μελωδίες του Μιχάλη Σουγιούλ που είναι σε όλους πολύ αγαπημένες, ευχάριστες και οικείες. 

 

Ποιο είδος ακροατή θα γοητευθεί από το «Θα καθόμουν πλάι σου»; 

Θα ήθελα να μπορέσω να γοητεύσω κάθε ακροατή, ανεξαρτήτως μουσικής προτιμήσεως. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει «είδος ακροατή» επειδή ο καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να αγγίξει και να συγκινήσει κάθε ακροατή. Ωστόσο, εκείνη η βραδιά θα γοητεύσει φαντάζομαι κάθε θεατή, καθώς θα ανασύρει εικόνες και ακούσματα από μια παλιά Αθήνα και μια εποχή γεμάτη μελωδίες, αισθήματα και ιδιαίτερη λάμψη –  που για πολλούς από εμάς μοσχοβολάει παιδικές μνήμες και μνήμες των γονιών μας.  

 

Η Ελλάδα παράγει ακόμη πολιτισμό; 

Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ο Πολιτισμός και παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο τόπο μας πάντα ξεχωρίζουν νέοι άνθρωποι, που διαπρέπουν στο Θέατρο, την Μουσική, τον Χορό, τις Καλές Τέχνες, στα γράμματα και στις επιστήμες. 

 

Θεωρείτε ότι η μουσική – ως καλλιτεχνική έκφραση – θεραπεύει εσωτερικές πληγές; 

Αναμφισβήτητα η μουσική θεραπεύει εσωτερικές πληγές και αυτή είναι μία από τις «αποστολές της». Σκεφτείτε ότι αν ένας άνθρωπος (που δεν είναι απαραίτητα μουσικός) κλείσει για λίγο τα ματιά του και ακούσει Γεχούντι Μενουχίν (Yehudi Menuhin)τα 3 κονσέρτα  για βιολί του Mozart (3rd in G major, 4th in D major, 7th in D major)σταδιακά θα ηρεμήσει και θα αισθανθεί αγαλλίαση και ψυχική ανάταση. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο δίσκος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου. 

 

Τι περιμένετε από τη μουσική; 

Δεν περιμένω τίποτα από την μουσική. Μπορώ να πω όμως ότι υπήρξαν στιγμές όταν μελετούσα την φωνή μου στο πιάνο που μου έδωσαν μεγάλη ψυχική ευχαρίστηση, όπως επίσης στιγμές όπου εμφανίστηκα στο κοινό και αισθάνθηκα ότι έδωσα και πήρα μεγάλη ψυχική ικανοποίηση. 

 

  

Λία Τσεκούρα, 

Κριτικός Θεάτρου, Μουσικοπαιδαγωγός 

Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού. 

 

Ταυτότητα παράστασης: 

«Θα καθόμουνα πλάι σου» 

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ  

Φωνή: Εύα Κονδύλη, υψίφωνος 

Πιάνο: Φρίξος-Διονύσιος Μόρτζος 

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 21:00 

«ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ» 

Σατωβριάνδου 36, Αθήνα 104 32 

Τηλέφωνο: 21 0524 2211 

Είσοδος: 10 € 

Ποτό προαιρετικό: 10€ 

Δίπλα από το θέατρο λειτουργεί πάρκινγκ, 5€ 

Σχετικά Άρθρα

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Αφιέρωμα στον σημαντικό θεατρικό συγγραφέα

otavoice

Ζωρζ Σαρή: 100 χρόνια από τη γέννησή της

otavoice

“Black Pearl”-Το νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

otavoice

Η Λήδα Χατζηδημητρίου από την «Αγριόπαπια», αποκλειστικά στο OTAVOICE.

otavoice

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: WOKE – H καθολική αποδόμηση: έθνος-φύλο-φυλή

otavoice

Ο Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, από την «Αγριόπαπια» αποκλειστικά στο OTAVOICE

otavoice