OTA VOICE
Πολιτιστικά

Η πρώτη ελληνική συλλογή τέχνης NFT, στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη ελληνική συλλογή τέχνης NFT, μόλις κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη

Το Φυλάκιο Μνήμης πρόσφατα αναρτήθηκε και στις παγκόσμιες πλατφόρμες αγοράς NFTMagic Eden και Open Sea, κάνοντας το έργο γνωστό και προσβάσιμο σε όλους τους συλλέκτες και επενδυτές τους κόσμου.

Τι είναι ένα NFT

Ο όρος NFT φαίνεται πως έχει σαγηνέψει τα μυαλά σε όλο τον κόσμο, κυρίως για τα παράλογα ποσά που ξοδεύουν οι επενδυτές αγοράζοντας κομμάτια της ψηφιακής τέχνης. Πέραν από αυτό, όμως, το NFT (non-fungible token), σίγουρα θα είναι πολύ σημαντικό φαινόμενο μέσα στα επόμενα ήδη χρόνια. Γενικότερα, το NFT είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, “χτισμένο” με χρήση της τεχνολογίας blockchain, το οποίο αντιπροσωπεύει τέχνη, βίντεο, μουσική κτλ. Αυτό που κάνει τα NFT να ξεχωρίζουν είναι πως το κάθε ένα είναι ξεχωριστό και υπάρχει μόνο σε ένα μοναδικό και γνήσιο αντίγραφο, ενώ ταυτόχρονα φέρει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον δημιουργό, τον αγοραστή και όλες τις επόμενες συναλλαγές. Στην περίπτωση της φυσικής/ψηφιακής μορφής του (physical to digital art), το NFT αποτελεί ένα ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο επισυνάπτεται σε ένα μοναδικό φυσικό αντικείμενο.

Ιστορική μνήμη και ψηφιακές τεχνολογίες

Το “Φυλάκιο Μνήμης” είναι μία συλλογή από 555 μοναδικά αποσπάσματα – “μνήμες”, δημιουργίες του Ξενοφών Σαχίνη σε τεχνική ξηρής βαφής, μέσα σε κύβους από πλέξιγκλας. Η συλλογή ενθυλακώνει τον τρόμο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Σε αυτό το τρισδιάστατο κουτί, η “μνήμη” προστατεύεται στην αιωνιότητα, ενώ οι δύο καθρέφτες το πολλαπλασιάζουν στο άπειρο.

Μερικά λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Ξενοφών (Ξενής) Σαχίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών Χαρακτική και Σκηνογραφία, και συνέχισε τις σπουδές του στην E.N.S.B.A. στο Παρίσι στο Εργαστήριο του V. Guignebert (Ζωγραφική).Από το 1996 ο Σαχίνης άρχισε να χρησιμοποιεί το πλέξιγκλας ως αντικείμενο για τις δημιουργίες του. Η διαφάνεια του υλικού ενέπνευσε τον καλλιτέχνη στην αναθεώρηση μνήμης και λήθης. Η ξεχωριστή συλλογή θα κυκλοφορηθεί παγκοσμίως, με πρωτοβουλία της θερμοκοιτίδας Blockchain Factory (Ελλάδα).

Blockchain Factory

Το Blockchain Factory είναι η πρώτη αστική θερμοκοιτίδα εκκίνησης (Startup Incubator), που  προσανατολίζεται σε όλες τις μοντέρνες ψηφιακές καινοτομίες, με μία ξεχωριστή εστίαση στην τεχνολογία blockchain. H θερμοκοιτίδα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2022 και στεγάζεται στην οδό Βαλαωρίτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα

Η Νάνσυ Μπούκλη θα ήθελε να στείλει μια «μέλισσα» να τσιμπήσει τους θυμωμένους οδηγούς

otavoice

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Αφιέρωμα στον σημαντικό θεατρικό συγγραφέα

otavoice

Ζωρζ Σαρή: 100 χρόνια από τη γέννησή της

otavoice

“Black Pearl”-Το νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

otavoice

Η Λήδα Χατζηδημητρίου από την «Αγριόπαπια», αποκλειστικά στο OTAVOICE.

otavoice

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: WOKE – H καθολική αποδόμηση: έθνος-φύλο-φυλή

otavoice