OTA VOICE
ΠΡΟΣΩΠΑ

Ιωάννης Μαλανδράκης – Δήμαρχος Πλατανιά

Ο Ιωάννης Μαλανδράκης είναι Οικονομολόγος Msc και εργαζόταν στην Τράπεζα Ελλάδος από τον Απρίλιο του 1994, ως Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Συναλλάγματος. Έχει επίσης εργασθεί στον Ο.Τ.Ε., στον οικονομικό κλάδο, έως τον Απρίλιο του 1994 και πιο πριν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι Πτυχιούχος του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος Πιστοποιητικού Ειδίκευσης στο Marketing από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Επίσης είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Msc) του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση Ενηλίκων ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής του ΕΚΕΠΙΣ, ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, και πιστοποιημένος παρατηρητής και αξιολογητής διαδικασιών του ΕΚΕΠΙΣ. Επίσης είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και από τον ΟΑΕΔ/ΛΑΕΚ.

Έχει χιλιάδες ώρες εισηγήσεων στο αντικείμενο της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δημόσιων Οικονομικών, Δημόσιων Σχέσεων, Τεχνικών επικοινωνίας, Οργάνωσης Γραφείου κλπ. Ήταν επί 12ετια καθηγητής στα Δημόσια ΙΕΚ Χανίων. Έχει παρακολουθήσει  σεμινάρια στο ΕΛΚΕΠΑ και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος καθώς και σε άλλους εκπαιδευτικούς φορείς ενώ ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων. Ήταν μέλος στο Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου από το 2005 έως το 2010 καθώς και στο  Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμ. Δυτ. Κρήτης) από το 2004 έως το 2010.Ήταν εκλεγμένο μέλος και Γραμματέας του Παραρτήματος του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος από το 1995 και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΥΤΕ.

Είχε συμμετοχή σε πολλές κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις, σε κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες που στόχο είχαν τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Έχει  συμπράξει στην υποβολή , συντονισμό και υλοποίηση σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. και αφορούσαν την κατάρτιση και επανένταξη στην αγορά εργασίας άνεργων αλλά και στην εξειδίκευση εργαζομένων σε συνεργασία και με Δήμους όπως και στη δημιουργία επιχειρήσεων στους Δήμους.

Είναι παντρεμένος με την Βάννα Νικηφοράκη κόρη του Ιωάννη και της Μαρία Νικηφοράκη, Μαθηματικός και έχουν 2 παιδιά, τον Παναγιώτη Ιατρος, Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και την Ηλιάννα μαθήτρια Α΄ Λυκείου.

Εκλέγεται  Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά,από το έτος 2010 έως σήμερα, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών». Έχει εκλεγεί, κατά τη διάρκεια της θητείας του, Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης ενώ παράλληλα είναι μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (πρώην Ο.Α.ΔΥ.Κ), Πρόεδρος της επιτροπής Leader, μέλος του Δ.Σ της ΑΝΕΚ, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, καθώς και μέλος σε πολλές επιτροπές. Σε όλα τα παραπάνω συμβούλια και επιτροπές συμμετέχει ως άμισθο μέλος. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε σειρά συνεδρίων και ενημερωτικών ημερίδων σχετικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γενική αναφορά του για τον Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά είναι Δήμος της Περιφέρειας Κρήτης που συστάθηκε με το Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/7.6.2010, τχ. Α’) και αποτελείται από τέσσερις (4) Δημοτικές Ενότητες και πενήντα μία (51) Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Προέκυψε από την συνένωση των πρώην Δήμων (νυν δημοτικών ενοτήτων) Πλατανιά, Βουκολιών, Κολυμβαρίου και Μουσούρων – και έχει ως έδρα το Γεράνι στη Δ.Ε. Πλατανιά. Η έκταση του Δήμου – ο οποίος βρίσκεται στη Δυτική Κρήτη και ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Χανίων – είναι 495,4 km2 και ο πραγματικός πληθυσμός αυτού ανέρχεται σε 20.972 κάτοικους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και την Γενική Απογραφή Πληθυσμού που διενεργήθηκε το 2011.

Ο Δήμος Πλατανιά – ο οποίος εκτείνεται από τα βόρεια παράλια του Νομού Χανίων έως και το οροπέδιο του Ομαλού, απ’ όπου ξεκινάει η διαδρομή του Φαραγγιού της Σαμαριάς – συνορεύει στα ανατολικά με το Δήμο Χανίων, στα δυτικά με το Δήμο Κισσάμου και στα νότια με το Δήμο Καντάνου – Σελίνου και το Δήμο Σφακίων ενώ ολόκληρη η βόρεια πλευρά του “βρέχεται” από το Κρητικό πέλαγος. Είναι δηλ. μια “ Μικρή Ελλάδα” .

Ο Δήμος Πλατανιά διαθέτει μοναδικά ιστορικά, περιβαλλοντικά και θρησκευτικά μνημεία, καταγάλανα νερά, πανέμορφες φυσικές διαδρομές, βραχώδεις βουνοπλαγιές, επιβλητικά φαράγγια, δεκάδες κατάφυτα μονοπάτια, εναλλακτικές διαδρομές για πεζοπορία ή ποδηλατοδρομία, παραδοσιακά χωριά, ταβέρνες με μοναδικές γεύσεις και έντονη νυχτερινή ζωή ενώ η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κύρια στον τουρισμό και στον πρωτογενή/αγροτικό τομέα.

Ο Δήμος Πλατανια έχει βραβευθεί επανειλημμένως για καλές πρακτικές καθώς και για καινοτόμες πρωτοβουλίες,.

Γενική αναφορά του για  την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η τοπική αυτοδιοίκηση βάλλεται και διαρκώς υποβαθμίζεται από την κεντρική εξουσία, σε συνάρτηση και με το δυσμενές οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, πρέπει να είναι σε θέση να υποκαθιστά πολλές φορές τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της  Πολιτείας. Πρέπει να βρίσκεται δίπλα  στο δημότη, να καλύπτει τις ανάγκες του, να φροντίζει για τη βελτίωση της καθημερινότητας του και να επενδύει στην ανάπτυξη του  τόπου. Για να μπορέσει να τα καταφέρει αυτά χρειάζεται γνώση, ικανότητα, όρεξη και μεράκι, εργατικότητα και μεθοδικότητα, ρεαλιστικό πρόγραμμα και κυρίως όραμα.

Οι παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να επικεντρώνονται στην υποστήριξη των υπαρχουσών ενδογενών τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων, στη βελτίωση των συναφών υποδομών, στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων αλλά και στην προώθηση πιλοτικών δράσεων σε τομείς στους οποίους η περιοχή διαθέτει εμφανές συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός με την παράλληλη ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης , προς το εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γερακίνα Μπισμπινά – Δήμαρχος Δέλτα

otavoice

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ

otavoice

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ

otavoice

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

otavoice

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

otavoice

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

otavoice