OTA VOICE
ΠΡΟΣΩΠΑ

Χριστοφής Κορωναίος – Δήμαρχος Νισύρου

Ο Χριστοφής Κορωναίος του Ιωάννη γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο και το ημιγυμνάσιο στη Νίσυρο. Αποφοίτησε από το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο της Κω και στη συνέχεια σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Columbia University στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, όπου απέκτησε το πρώτο πτυχίο BSc το 1976.

To 1978 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Masters of Science στη Χημική Μηχανική στο Columbia University, με υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (NSF), και στη συνέχεια εργάστηκε στην χημική βιομηχανία στην Αμερική. Το 1984 Masters of Philosophy στην Επιστήμη της Ενέργειας,στο πανεπιστήμιο New York University στην Νέα Υόρκη, με πανεπιστημιακή υποτροφία.

Το 1987 Διδακτορικό στην Χημική Μηχανική, Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia), με πανεπιστημιακή υποτροφία. Βοηθός διδασκαλίας για τέσσερα έτη. Ανώτερος Ερευνητής, εταιρία DowChemicals.

Το 1991-1998 Καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια. Το 1998, Επιστροφή στην Ελλάδα. Διδασκαλία, Έρευνα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην έδρα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενέργειας», και ταυτόχρονα διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου «Σχεδιασμός Έργων Υποδομής και Προστασία του Περιβάλλοντος» και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης (ResearchAssociate) στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη.

Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια ξεπερνούν τις 350, και 13 βιβλία. Εχει επιβλέψει 84 διπλωματικές εργασίες, 50 μεταπτυχιακές διατριβές και τέσσερις διδακτορικές διατριβές.

Είναι μέλος της Επιστημονικής  Επιτροπής  34  Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών και 40 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων, διατελεί Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας σε πολλές Ευρωπαικές Επιστημονικές  Δράσεις και έχει ευρεία  δραστηριότητα σε Ευρωπαικά Προγράμματα.

Υπήρξε δραστήριο μέλος του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρόεδρος της επιτροπής του πανεπιστημίου για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία Πινοσέτ στην Χιλή. Για την δράση του αυτή βραβεύθηκε από την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Χιλής σε τελετή στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Υπήρξε δραστήριο μέλος της Νισυριακής και Δωδεκανησιακής ομογένειας στην Νέα Υόρκη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του συλλόγου «Γνωμαγόρα» την περίοδο 1978-80 και υπήρξε δραστήριο μέλος της Νισυριακής νεολαίας.

Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου Γνωμαγόρα εκλεγείς τρείς φορές από το 1992 έως το 1998.

Ο Γνωμαγόρας υπήρξε ο μοναδικός σύλλογος στην ομογένεια στον οποίον απενεμήθη η .σημαία πού κυμάτιζε στο Αμερικανικό Καπιτώλιο την παραμονή της ημέρας γιορτασμού των 90 χρόνων του, το 1993.

Στις 28 Δεκεβρίου 1995 επί προεδρίας του απονεμήθηκε στον Γνωμαγόρα το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Δύο έργα, κολοσσοί για την διατήρηση της παράδοσης μας, η ζωντανή ηχογράφηση της Νισύρικης μουσικής και η επτάτομη επανέκδοση των Δελτίων του Γνωμαγόρα,   αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της Νισύρικης Ομογένειας στην Αμερική. Επίσης, η επανέκδοση των έργων του ΓιάκουμουΚαζαβή «Ο Καλλετές», το βιβλίο του Γιώργου Καζαβή «Νισύρου Λαογραφικά»,  και το μοναδικό στο πανελλήνιο βιβλίο του Λούη Κοντοβερού «Νισύρου Λαογραφικά», χειρόγραφο,  δημοσιευμένο σε μια πολυτελή έκδοση,  εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης μας.

Πολλές χιλιάδες δολάρια έφτασαν από τον Γνωμαγόρα στην Νίσυρο για διάφορους σκοπούς και κυρίως την ανακαίνιση του μοναστηριού του Σταυρού  Άργους με πρωτεργάτες τον αείμνηστο Βασίλη Πατρίκη και τον Κώστα Καρπαθάκη, καθώς και η αρχή της ανακαίνισης του μοναστηριού Αρμά.

Ο Χριστοφής διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά από το 1994 έως το 1998, της οποίας μετέπειτα ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος.

Για πρώτη φορά πρόεδρος του Γνωμαγόρα και της Ομοσπονδίας προσεκλήθη στην τελετή ορκομωσίας του τότε προέδρου της Αμερικής Μπίλ Κλίντον τον Ιανουάριο του 1997.

Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης το 1997-98.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1995, και επίσης ιδρυτής του Ελληνικού Επιστημονικού Ομίλου στην Νέα Υόρκη το 1991.

Διετέλεσε μέρος της συντακτικής επιτροπής της ομογενειακής εφημερίδας «Οι Ρεπόρτερς» για το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της.

Στα αρχεία του Αμερικανικού κογκρέσου έχει Προσωπική Τιμητική Διάκριση, το 1996, από τη βουλευτή Carolyn B. Maloney.

Το 1999 στη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι ξεκίνησε η ιδέα της επίσκεψης του στην Νίσυρο για την γιορτή των 600 χρόνων της Παναγίας Σπηλιανής.

Στην Θεσσαλονίκη ίδρυσε τον σύλλογο Φίλων της Νισύρου.

Ο Χριστοφής εκδίδει κάθε καλοκαίρι την εφημερίδα «Νίσυρος» η οποία διανέμεται δωρεάν.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γερακίνα Μπισμπινά – Δήμαρχος Δέλτα

otavoice

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ

otavoice

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ

otavoice

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

otavoice

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

otavoice

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

otavoice