OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Μίνι ανασχηματισμός με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ, άκρων και τακτοποιήσεων -Ισχυρό το μπλοκ Σημίτη

Ανακοινώθηκε ο περιβόητος σαρωτικός ανασχηματισμός που μόνο σαρωτικός δεν αποδείχτηκε. Περιορισμένες αλλαγές, ισορροπίες και “ρουσφετολογικές” τακτοποιήσεις.

Με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ η πιο σημαντική αλλαγή του ανασχηματισμού, στο νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η τοποθέτηση του τ. υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη. Υποτίθεται πως επιχειρείται να δοθεί στίγμα διακομματικής εκπροσώπησης στο νεοσύστατο υπουργείο με την παρουσία Αποστολάκη , υιοθετώντας την πρόταση Τσίπρα για πρόσωπο κοινής αποδοχής στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας μετά τα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές. Όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για αποστασία του στελέχους τους, μιας και δεν ενέκριναν την υπουργοποίηση του, η οποία δεν έγινε με τους πολιτικούς όρους που επιθυμούσαν και του ζήτησαν όταν τους ενημέρωσε για την πρόταση να μην δεχτεί την θέση.

Ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης που διατέλεσε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ένα πρόσωπο που έχει πολιτικές καταβολές στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  Έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην προδοτική συμφωνία των Πρεσπών.

Το νέο υπουργείο που αναβαθμίζει την μέχρι σήμερα ΓΓΠΠ και την εκπροσώπηση από επίπεδο υφυπουργού του Προστασίας του Πολίτη, παίρνει και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στη δικαιοδοσία του.

Η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το κυβερνητικό σχήμα είναι εμμέσως μια παραδοχή ευθυνών για τα όσα έχουν καταλογιστεί για την επιχειρησιακή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας , την προετοιμασία και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Όμως αυτό δεν συνέβη και για τον αποκλειστικά υπεύθυνο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος όχι μόνο δεν αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα αλλά αναβαθμίστηκε με την θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας ένα εξαιρετικά σοβαρό και δραστήριο στέλεχος, όπως ήταν ο Αλκιβιάδης Στεφανής.  Προφανώς το Μαξίμου επέλεξε να απλώσει πέπλο προστασίας γύρω από το στέλεχος της, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στον αναλώσιμο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Μεγάλη έκπληξη η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται την επιδημιολογική κρίση. Δεν πήγαινε κανείς σε ένα υπουργείο που κρύβει παγίδες και απολύσεις υγειονομικών; Βρέθηκε ένας ακόμη αναλώσιμος, ένα εκτελεστικό όργανο  να διαχειριστεί την επόμενη φάση της επιδημιολογικής κρίσης που δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος και μπορεί να κάνει τα πάντα;

Πάντως από την μία γίνεται ενίσχυση της παρουσίας στελεχών της κεντροαριστεράς με την παρουσία Αποστολάκη αλλά και από την άλλη ενισχύθηκε η ακροδεξιά τάση με την γνωστή παρέα- τριπλέτα Βορίδη Γεωργιάδη Πλεύρη να έχει υπουργοποιηθεί και να κατέχει σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Η επάνοδος του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργικό σχήμα ήταν αναμενόμενη – μετά την έκπληξη αποχώρησης του- και η τοποθέτηση του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίσως να στέλνει ένα διαφορετικό στίγμα, από αυτό που είχε δώσει η παρουσία Χρυσοχοΐδη.

Η μετακίνηση Κικίλια στο Υπουργείο Τουρισμού, πέρα της αποδοχής ότι η παρουσία Χάρη Θεοχάρη υπήρξε ελλειποβαρής,  μπορεί να εκληφθεί και ως αναγνώριση της παρουσίας του στο Υπουργείο Υγείας, αν και δεν είναι σαφές αν έγινε με την συγκατάθεση του.

Σταθερή και αμετακίνητη η ομάδα του Μαξίμου με τα στελέχη που έχουν σημείο αναφοράς την περίοδο του Σημίτη να καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό.

Περιορισμένες και οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών – είχαν προαναγγελθεί σαρωτικές μετακινήσεις- όπου επιχειρείται μια εσωκομματική διαχείριση τάσεων αλλά και υπουργοποίηση στελεχών από περιοχές που πλήγηκαν, όπως η Εύβοια.

Είναι χαρακτηριστική η είσοδος  στο κυβερνητικό σχήμα του Σίμου Κεδίκογλου, βουλευτή Ευβοίας όπου επιχειρείται να σταλεί ένα μήνυμα στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας και να αντιμετωπιστεί η οργή των κατοίκων απέναντι στην εγκληματική διαχείριση των πυρκαγιών. Ανάλογη σκοπιμότητα εξυπηρετεί και η είσοδος στην κυβέρνηση του Βουλευτή Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλου, μια περιοχή που έχει υποστεί σοκ από το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και αντιμετωπίζει το φάσμα της φτωχοποίησης.

Μπορεί να είναι ανασχηματισμός που προμηνύει πρόωρες εκλογές; Το περιορισμένο εύρος του δεν συνηγορεί σε αυτό το σενάριο και επικράτησε η λογική να μη ταραχθεί ο πυρήνας του κυβερνητικού επιτελείου.

Συγκεντρωτικά οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου:

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Υπουργός: Ευάγγελος Αποστολάκης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπουργός Υγείας: Θάνος Πλεύρης
Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Μίνα Γκάγκα
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Χαρδαλιάς
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Σίμος Κεδίκογλου
Υφυπουργός Μεταφορών: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υφυπουργός Υποδομών: Γιώργος Καραγιάννης
Υπουργός Τουρισμού: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό: Aνδρέας Κατσανιώτης

 

 

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice