OTA VOICE
Uncategorized Ροή Ειδήσεων Γενική

REUTERS : “Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία στη Συρία”

Οι αμερικανικές δυνάμεις όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters, έχουν βρει αποδείξεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τουρκικές δυνάμεις στη Συρία κατά την πρόσφατη στρατιωτική τους επιχείρηση εναντίον των Κούρδων. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

Οι ΗΠΑ αρχικά έδωσαν το «πράσινο φως» στην Άγκυρα να εισβάλει στη Συρία και τώρα ανακαλύπτουν ότι η Τουρκία διέπραξε «εγκλήματα πολέμου» κατά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εναντίον των Κούρδων. Βέβαια σε μια κίνηση παραλογισμού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έτρεξε να άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να χαρακτηρίσει τον Ταγίπ Ερντογάν μεγάλο ηγέτη . Μια στάση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε Δημοκρατικούς αλλά και σε Ρεπουμπλικάνους.

 

Τα όσα αναφέρει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι σε ακρόασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ενδεικτικά.

«Δεν έχουμε εντοπίσει αποδεικτικά στοιχεία εθνοκάθαρσης» από την Τουρκία, αλλά υπάρχουν αναφορές «πολλών περιστατικών που θεωρούμε ότι αποτελούν εγκλήματα πολέμου» ανέφερε αρχικά. Σημείωσε επίσης πως Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τις αναφορές και απαίτησαν μια εξήγηση από την τουρκική κυβέρνηση. «Πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να κάνουν κάτι τόσο αναίσθητο, τόσο επονείδιστο, τόσο ενάντια στις αξίες μας;» αναρωτήθηκε ο Έλιοτ Ένγκελ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην έναρξη της ακρόασης του Τζέιμς Τζέφρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρεπουμπλικανού προέδρου χαρακτήρισε την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων «μια τραγική καταστροφή για τη βορειοανατολική Συρία».

Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ επεσήμανε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει.

«Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς -και υποθέτω πως είναι ακριβείς- θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN. «Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας».

Πηγή Reuters

 

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice