OTA VOICE
Uncategorized Ροή Ειδήσεων Γενική

Οθωμανοί βέβηλοι σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία -Σύμβουλος Ερντογάν σε παραλήρημα

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν έχουν τελειωμό. Σε σταθερή γραμμή Ερντογάν και στελέχη του δεν χάνουν καθημερινά την ευκαιρία να δείξουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία περνάνε μέσα από την συρρίκνωση του Ελληνισμού.Η αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας καταγράφεται καθημερινά στο Αιγαίο και στον Έβρο, με όχημα το μεταναστευτικό αλλά και με αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τη σκυτάλη πήρε ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν , όπου σε προσωπική του ανάρτηση για το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία κάνει ευθεία αναφορά για την μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος.

Στον προσωπικό  λογαριασμό του στο Twitter, o Φαχρετίν Αλτούν, ανάρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας – που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: “Μας έλειψε.Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί.” Η φράση αυτή πυροδότησε τα σενάρια στο σημερινό τουρκικό Τύπο με άρθρα για την ιστορία της Αγίας Σοφίας και για την “ανυπομονησία” του τουρκικού λαού να δουν το ιστορικό αυτό μνημείο να γίνεται πάλι τέμενος. Ξεπερνώντας κάθε όριο δημοσιεύονται σχόλια πως την 29η Μαΐου, ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ενδέχεται να  είναι η ημέρα που θα ανοίξει η Αγία Σοφία ως τέμενος και χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους.

Το μήνυμα του Φαχρετίν Αλτούν που προφανώς εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι του Ερντογάν του οποίου η δημοτικότητα έχει γκρεμιστεί μετά την τραγική εξέλιξη που είχε η επιδημία του κορονοϊού για τη χώρα, προκάλεσε ντελίριο στις τάξεις των φανατικών καθεστωτικών αλλά και των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων, που θεωρούν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει  στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική λατρεία.

Ο τουρκικός τύπος συντονισμένα ανέδειξε στα πρωτοσέλιδα το θέμα με ειδικά αφιερώματα και την εφημερίδα Ηurriyet να δημοσιεύει μακροσκελές άρθρο για την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή της ως τις μέρες μας. Σημειώνεται ότι τα τζαμιά έχουν κλείσει στην Τουρκία από την αρχή της πανδημίας. Το μέτρο αυτό είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκ μέρους των ακραιφνών Μουσουλμάνων της Τουρκίας.

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του Ερντογάν. Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσδοκία ολόκληρου του τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου. Και από πέρσι ένα τμήμα του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.

Το Μουσείο της Αγίας Σοφίας αποτελεί το πλέον δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία. Το 2019, συνολικά 3,72 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το μουσείο , σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Την ίδια ώρα το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή συνεχίζει ανενόχλητο να ασκεί την πολιτική της Άγκυρας, αμφισβητώντας ξεδιάντροπα το κυριαρχικό status της Θράκης.

Σχετικά Άρθρα

Αιματοκύλισμα στην Χαν Γιουνίς: 70 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις

otavoice

Μαγιόρκα: «Όχι στον υπερτουρισμό» – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

otavoice

«Συναγερμός» για τη λειψυδρία – «Καμπανάκι» για τα αποθέματα νερού στην Αττική

otavoice

Πυρκαγιά στη Βρυσιά Ρόδου – Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

otavoice

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης μέρους της Χαν Γιουνίς για να επέμβει

otavoice

ΠΔΕ: Συνάντηση για την ψηφιακή μετάβαση, Θ. Βασιλόπουλου με δήμαρχο Αιγιαλείας

otavoice