OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Ελλάδα διεθνοποιεί το θέμα με τους γυμνούς μετανάστες – Ενημερώνει ΟΗΕ και ΕΕ

Στη διεθνοποίηση των όσων διαδραματίστηκαν προ ημερών στον Έβρο με τον εντοπισμό των 92 γυμνών μεταναστών προχωρά η Αθήνα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να ενημερώνει τους «27» και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να ανακοινώνει πως θα θέσει το ζήτημα στον ΟΗΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος οι μετανάστες κατήγγειλαν βαρύτατους ξυλοδαρμούς και έκανε λόγο για «εικόνα φρίκης».

«Η συγκεκριμένη ενέργεια (της Τουρκίας με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο) είναι μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη ενέργεια η οποία παραπέμπει ευθέως στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολύ από αυτούς ήταν τραυματισμένοι, ήταν όλοι γυμνοί» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:

 «Έχω ήδη ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο την κα Γιόχανσον και με γραπτή επιστολή και το ίδιο θα κάνω στους 27 συναδέλφους Υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης που έχουν την ευθύνη των συνόρων. Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν για το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο άλλωστε έχει καταγραφεί επισήμως από τους Αξιωματικούς της Frontex».

Σκληρή κριτική στην Άγκυρα άσκησε και ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας μίλησε για ένα «θλιβερό επεισόδιο» με την «Τουρκία σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Αποκάλυψε δε, πως την ερχόμενη Δευτέρα έχει ζητήσει να δει τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε και άλλο υλικό, όπως βίντεο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι εικόνες στον Έβρο έχουν ήδη θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει το blame game με την Αθήνα και την κατηγορεί ευθέως τη χώρα μας για fake news.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από την Αθήνα, το περιστατικό έχει επιβεβαιώσει και η Frontex, μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η Paulina Bukola, εκπρόσωπος της υπηρεσίας, επιβεβαίωσε την άφιξη της εν λόγω ομάδας και υπογράμμισε πως «αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα».

 «Μας απειλούσαν με όπλα»

Αποκαλυπτικά για τη σκληρότητα και την απαράδεκτη συμπεριφορά των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων είναι τα όσα περιέγραψαν στους Έλληνες συνοριοφύλακες οι 92 παράτυποι μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο.

Πρόκειται για Αφγανούς, Σύρους και Πακιστανούς, οι οποίοι περιέγραψαν πώς έζησαν σκηνές τρόμου στα χέρια των Τούρκων, που δεν δίσταζαν να τους δείχνουν ότι έχουν όπλα και να τους απειλούν για να επιβιβαστούν στις πέντε πλαστικές λέμβους, ώστε να τους πιέσουν να φτάσουν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι ίδιοι, οι Τούρκοι σε επιχείρηση «σκούπα» στα παράλια του Έβρου από την τουρκική πλευρά, σε διαφορετικά σημεία, εντόπισαν και συνέλαβαν περίπου 100 άτομα, τα οποία ήταν διάσπαρτα σε μικρές ομάδες, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να περάσουν το ποτάμι.

Αφού τους συγκέντρωσαν σε ένα σημείο, άρχισαν να τους εξυβρίζουν, να τους απειλούν και αμέσως μετά τους ξεγύμνωσαν, κράτησαν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα και απειλώντας τους, τούς πίεσαν να μπουν στις λέμβους.

Μάλιστα, οι παράτυποι μετανάστες είπαν ότι είχαν φτάσει αρχικά με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας στην Κωνσταντινούπολη, αφού δεν γνωρίζονταν, κυρίως χρησιμοποιώντας κυκλώματα παράνομων διακινητών.

Στη συνέχεια, με τα πόδια έφτασαν στα σύνορα και έψαχναν τρόπο να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Σχετικά Άρθρα

Επελαύνει ο καύσωνας: Σε ποιες περιοχές αναμένονται 42άρια

otavoice

Συρία: Ισραηλινή επιδρομή με στόχο επιχειρηματία προσκείμενο στον πρόεδρο Άσαντ

otavoice

WSJ: Ο Ίλον Μασκ θα δαπανά 45 εκατ. δολάρια κάθε μήνα για να υποστηρίξει τον Τραμπ

otavoice

Πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας, στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων

otavoice

Πώς μπήκαν τα 117 γκολ στο EURO 2024

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice