OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Τουρκία δείχνει ξανά το αληθινό πρόσωπό της- Επιστροφή στις προκλήσεις

Δύο μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, και λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, η Άγκυρα επέστρεψε στην προκλητική ρητορική, δείχνοντας πως η ξαφνική μεταστροφή και η επίθεση φιλίας ήταν ψευδεπίγραφη και μέρος ενός τακτικισμού. Ο Ερντογάν καυχιέται για τα επιτεύγματα του όπως η βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς, επαναλαμβάνει ξανά το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και θα αυξάνει τους τόνους όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές.

Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να δοθεί συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να μεταβεί στα κατεχόμενα. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έγιναν πριν από δύο ημέρες, εκμεταλλευόμενοι αμφότεροι τη θετική ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά, θα έχει και συνέχεια.

Ο Ερντογάν κατεβαίνει στην Κύπρο για να εγκαινιάσει το νέο τερματικό του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, «αρμόδιοι» και ειδικοί είχαν δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι ακόμα δεν ήταν έτοιμα από τεχνικής άποψης το κτήριο του νέου τερματικού και η πίστα του «αεροδρομίου».

Μάλιστα, «αξιωματούχοι» της «πολιτικής αεροπορίας» είχαν δηλώσει ότι θα υπέβαλλαν παραίτηση σε περίπτωση που τους ασκούνταν πιέσεις να ανοίξει το «αεροδρόμιο» χωρίς να είναι έτοιμο από τεχνικής άποψης και από την άποψη της ασφάλειας. Οι προεδρικές εκλογές όμως πλησιάζουν και ο Ερντογάν πίεσε για να γίνουν τα εγκαίνια παρά τις τεχνικές ελλείψεις και την ανέτοιμη υποδομή.

Η φιέστα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκφράσει την αντίδρασή του για την παρουσία του επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ, USS San Juan σε λιμάνι της Κύπρου και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες στο νησί.
Για τη Λευκωσία η παρουσία ενός αμερικανικού υποβρυχίου δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση, αλλά σε συνδυασμό και με μια σειρά άλλων ενεργειών σε διμερές επίπεδο, είναι και ουσιαστική σ’ ότι αφορά τη συνεργασία της Κύπρου με τους Αμερικανούς σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

 

Η Λευκωσία δεν θωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση ψευδοκράτους και Τουρκίας σε σχέση με την επίσκεψη αμερικανικού υποβρυχίου στην Κύπρο και τη θέση της τουρκικής πλευράς για μη τηρηση των ισορροπιών από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος είπε, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πως «υπάρχουν ανάλογες δηλώσεις που και στο παρελθόν έγιναν από πλευράς Τουρκίας, και από την άρση του εμπάργκο» των όπλων, υπογραμμίζοντας πως «αυτό στο οποίο εμείς επικεντρωνόμαστε είναι στη σύσφιξη των σχέσεων μαζί με τις ΗΠΑ». «Υπάρχουν και οι πρόσφατες συμφωνίες στον αμυντικό τομέα. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών.

Ο Ερντογάν έχει ακόμη έναν λόγο να είναι ενοχλημένος και αυτό είναι οι δηλώσεις που έχει ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι στην Αθήνα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνοντας πως «κάθε ζήτημα το χειριζόμαστε έχοντας υπόψη την πλήρη δέσμευσή μας και τον σεβασμό μας σε αυτές τις διατάξεις».

Κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σημείωσε πως συζητήθηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ. «Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι η μία πλευρά στις συζητήσεις βάζει τη θέση της στη θέση της άλλης πλευράς, οπότε διευκολύνεται η όλη συζήτηση και όλα αυτά στο πλαίσιο των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» σημείωσε με νόημα.

 Εθνικιστικό προεκλογικό μανιφέστο Ερντογάν, κατά της Ελλάδας 

Στο εθνικιστικό προεκλογικό μανιφέστο του κόμματοςτου Ερντογάν αναφέρεται ότι: «Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και εκεί θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας όπως και της ”ΤΔΒΚ” επιστρατεύοντας όλες τις δυνατότητες μας. Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός».

Το κόμμα του Ερντογάν επίσης τονίζει ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το δηλώσαμε στον ΟΗΕ».

«Τα εξωτερικά μας όρια της υφαλοκρηπίδας μας τα δηλώσαμε στον ΟΗΕ. Στις 13 Νοεμβρίου του 2019 στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ δηλώσαμε πως τα θαλάσσια σύνορα μας εκτείνονται μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή. Δηλώσαμε πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Στις 18 Μαρτίου του 2020 ενημερώσαμε τον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογραμμίζει στο μανιφέστο του ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίησή του που έκανε την Αγιά Σοφιά Τζαμί λέγοντας χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Στο παρελθόν έλεγαν ”σε αυτή τη γεωγραφία, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούν να το τολμήσουν”. Αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

«Υπάρχουν παραδείγματα όπως η ήττα των πραξικοπηματιών μέχρι την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί και τις επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Έλεγε ο ποιητής: Θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά, θα ανοίξει, θα ανοίξει. Και εγώ το διάβασα τότε αυτό. Και τι έγινε; Άνοιξε η Αγιά Σοφιά και αυτό το καταφέραμε εμείς» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού – Πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

otavoice

ΗΠΑ: Πυρκαγιές ζώνουν το Λος Άντζελες, δεκάδες σπίτια στάχτη

otavoice

Η Τουρκία καταδικάζει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

otavoice

Βιετνάμ: Στους 197 οι νεκροί και 128 αγνοούμενοι εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι

otavoice

Βέλγιο: Κλειστό το αεροδρόμιο Σαρλερουά λόγω 24ωρης απεργίας

otavoice

Γάζα: Έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ μεταξύ των 18 νεκρών από ισραηλινή επίθεση

otavoice