OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιοι Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τζουμάκας και Παππάς

Μετά τις υποψηφιότητες της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ηγεσία του κόμματος, υποψηφιότητα κατέθεσαν επίσης ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Παππάς ενώ ερωτηματικό παραμένει ο Παύλος Πολάκης(που όμως έθεσε προυποθέσεις για να είναι υποψήφιος).

Στην συνεδρίαση δεν παραβρίσκεται ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ράνια Σβίγκου: Εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου

Στην εισήγησή της η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Ράνια Σβίγκου πρότεινε την εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου όπως ακριβώς είναι και η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Καλούμαστε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης, με συλλογικό προβληματισμό και συλλογική προσπάθεια, να χαράξουμε το δρόμο που βήμα-βήμα θα οδηγήσει το κόμμα μας σ’ αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, κατά την εισήγηση της στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

«Να χαράξουμε», τόνισε, «τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κύμα στην ηγεσία μας. Νέο κύμα στις συμπεριφορές μας. Νέο κύμα στο πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία. Νέο κύμα που θα ανεβάσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω: Στη δύναμη που θα έχει τη δυνατότητα, τη θέληση, αλλά και την πολιτική και το πρόγραμμα να σταθεί απέναντι στη ΝΔ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και η ψήφος του λαού μας έταξε. Και ως κυβέρνηση αύριο».

Ο οδικός χάρτης

Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι η ΚΕ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τον οδικό χάρτη. Επισήμανε ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανέφερε ότι η απόφαση δεν ελήφθη αβασάνιστα και πως καταλαβαίνει «τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο» και ότι αυτές «κατατίθενται με αγωνία για την κοινή μας προσπάθεια». Ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση στην ΠΓ μεταξύ διαφορετικών προτάσεων και προκρίθηκε η επιλογή «να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου -ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες, και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Πρόσθεσε ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του κόμματος την επόμενη περίοδο και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημείωσε ότι «θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία». Τόνισε ότι συλλογικό στοίχημα είναι αυτή η διαδικασία να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, «με κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας και θέσεων από κάθε υποψήφιο, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, ανοιχτού στους προοδευτικούς πολίτες. Με ένα κόμμα ζωντανό που συζητά, επεξεργάζεται, και τέλος αποφασίζει».

Αχτσιόγλου: Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό και σύγχρονο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς», υπογράμμισε η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις προτάσεις της και τους βασικούς άξονες για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η υποψήφια πρόεδρος Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεξάγεται σε ξενοδοχείο των Αθηνών.«Στον νέο κύκλο που ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σας καλώ να προχωρήσουμε όχι με το άγχος της δικαίωσης των διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική παράδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά την ήττα – όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου- «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς και ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη».

Τσακαλώτος: Χρειάζεται συνέχεια και τομή, σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται και συνέχεια και τομή τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ ο Ευκλείδης Τσακαλωτος, υπογραμμίζοντας πως μετά την εκλογική ήττα χρειάζεται «αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα».

«Αυτό μπορεί να γίνει» όπως τόνισε, «σε μια πορεία προς το συνέδριο» προσθέτοντας πως το διακύβευμα είναι «να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε».

Σημείωσε επίσης «ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια» θέτοντας ως προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

«Πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το κόμμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και με την «φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους».

Μίλησε επίσης και για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

Τέλος μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. «Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης αλλά…. υπό προυποθέσεις!

Ο Παύλος Πολάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπό προυποθέσεις. Ο Κρητικός βουλευτής, και άλλοτε υπουργός, δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του μέχρι πρότινος, ωστόσο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε τα χαρτιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να μετατεθούν όλες οι διαδικασίες για τον Νοέμβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος όταν υπάρχουν τέτοιες fast track διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης. Αν γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία, να πάμε τον Νοέμβριο, «τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος», είπε

 Υποψηφιότητα για την προεδρία κατέθεσε ο Νίκος Παππάς

Τα σημεία της ομιλίας του Νίκου Παππά σύμφωνα με την «Αυγή» είναι τα εξής:

«Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας.  Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση.

Και πιστώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αξιοποίησε με επάρκεια όλο το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου μας.  Στις κατάλληλες στιγμές. Οι οποίες δεν ήταν μία και δύο. Ήταν αλλεπάλληλες.

Η Τουρκία είναι μια δύναμη αναθεωρητική. Και το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε ως χώρα είναι να αφήσουμε παράθυρο για λύσεις εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

Η στρατηγική, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν θίγει μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Απειλεί και τη σταθερότητα στην περιοχή. Την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνανάπτυξη όλων των λαών της περιοχής.

Κάνουμε καθαρό το εξής: Τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον. Όχι μόνο γιατί αυτή η παράταξη έχει υπερασπιστεί την πατρίδα και τη δημοκρατία με θυσίες εξορίες και φυλακίσεις. Αλλά και γιατί στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας η χώρα αναβαθμίστηκε διεθνώς. Με την επίλυση του Μακεδονικού και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις πρωτοβουλίες στα βαλκάνια, τη σύνοδο του ευρωπαϊκού νότου, τις τριμερείς της νοτιοανατολικής Μεσογείου και, βεβαίως, τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών στις αρχές της διακυβέρνησης μας.

Πυξίδα μας είναι η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας. Είναι σαφής και καθόλου θολή.

Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος.

Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές.

Αν, λοιπόν, η διακήρυξή μας ήταν μία φορά επίκαιρη όταν τη συνομολογήσαμε, είναι πολλαπλά πιο επίκαιρη τώρα, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής. Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες του για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πολιτικό σκηνικό και η χρησιμότητά του για τη χώρα είναι να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία.

Τίποτε λιγότερο δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες των πολιτών που μας ψήφισαν ή θα μας ξαναψηφίσουν, αλλά και κάθε πολίτη που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, αναζητώντας μια πολιτική διέξοδο.

 Συνεπώς θα πρέπει να βάλουμε στόχους:

  • Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για κοινωνική κινητικότητα. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά.
  • Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.
  • Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.
  • Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη Ν.Δ.
  • Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση.
  • Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και νέο παραγωγικό μοντέλο. Όμως αυτό δεν υπάρχει αν δεν αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και δεν αρθεί ο αποκλεισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε. Να κάνουμε καθαρές επιλογές. Να τις υπηρετήσουμε με ενότητα. Και από την επόμενη μέρα της εκλογής θα είμαστε όλοι μαζί.

Υπηρετώ αυτό το κόμμα από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πολιτική.

Όμως δεν αισθάνομαι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία από κανέναν και καμία από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συγκλίναμε σε κοινή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής.

Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις.  Σας μιλώ ανθρώπινα και όχι απλώς πολιτικά.

Δε φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της κεντρικής του επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις.

Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος.

Τα καθήκοντα και οι αγώνες που μας περιμένουν είναι και πάλι πολλά και πολλοί. Μεγάλο είναι και το χρέος μας.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Σήμερα ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας.

Οι πολίτες δεν περιμένουν από εμάς τίποτε λιγότερο. Δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Έκπληξη από τον Στέφανο Τζουμάκα

Υποψηφιότητα – έκπληξη ήταν εκείνη του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος κατέθεσε επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτήν μεταξύ άλλων εξήγησε το πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει σε υψηλά ποσοστά.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμερισθούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης  της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας  από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε  μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων  του 7-12 % εδώ και 50 χρόνια, σε αντίθεση με πολιτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις που πέτυχαν και εδραίωσαν την αρχή της Πολιτικής πλειοψηφίας”.

«Τα μπορούμε με ανοιχτές συζητήσεις και κοινές αποφάσεις. Οι ιδεολόγοι συμμετέχουν και δημιουργούν το σήμερα και το αύριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λειτουργεί με αξίες και αρχές. Και οι αξίες ασκούνται έμπρακτα», αναφέρει κλείνοντας ο Στέφανος Τζουμάκας.

Σχετικά Άρθρα

Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο

otavoice

Συνάντηση Μελόνι – Ζελένσκι στο οικονομικό φόρουμ του Τσερνόμπιο

otavoice

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στα περίπτερα της 88ης ΔΕΘ

otavoice

ΗΠΑ: Aπετράπη «τρομοκρατική» ενέργεια εναντίον Εβραίων της Νέας Υόρκης την 7η Οκτωβρίου

otavoice

Σύγκρουση σκάφους λιμενικού με ταχύπλοο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες

otavoice

Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία – Αναμένεται επανεκλογή του Αμπντελματζίντ Τεμπούν

otavoice