OTA VOICE
Uncategorized Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας για την «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή»

Μία ενδιαφέρουσα και συνάμα επίκαιρη ενημερωτική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 στην Καλαμάτα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Στην εκδήλωση, που στόχο είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου για την προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την παρουσίαση σχετικών πολιτικών και στρατηγικών σχεδιασμών, συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο κ. Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα, συζητούμε για την προσαρμογή της Περιφέρειάς μας στην Κλιματική Αλλαγή και η Καλαμάτα, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος για δεύτερη θητεία, αποτελεί μια πόλη που διαθέτει όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο, διαθέτει ένα Κλιματικό Συμβόλαιο το οποίο περιγράφει πολιτικές και κατευθύνσεις για το πώς θα οδηγηθούμε, πως -αν θέλετε καλύτερα- θα προετοιμαστούμε ως περιοχή για τα επόμενα χρόνια, εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης που η παρουσία της είναι πλέον έντονη. Πως θα θωρακίσουμε την περιοχή μας, πως θα υλοποιήσουμε έργα και δράσεις φιλικές στο περιβάλλον σε ένα δρόμο – μονόδρομο για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Ένα δρόμο γεμάτο προκλήσεις, που μας ανοίγει ωστόσο προοπτικές για ένα βιώσιμο μέλλον».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου σημείωσε ότι «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και ευκαιρία για να αναδείξουμε την ανθεκτικότητα και την καινοτομία της περιοχής μας». Υπήρξε, επίσης, αναφορά στη συμμετοχή της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, καθώς και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ως προς τον σχεδιασμό πολιτικών, έργων και δράσεων όπως αυτά περιγράφονται στο Κλιματικό Συμβόλαιο της πόλης, με τον κ. Βασιλόπουλος να υπογραμμίζει: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για προσαρμογή στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής δίχως συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Τοπικό, περιφερειακό και εθνικό. Επομένως, βασική προϋπόθεση είναι η συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, των επιστημόνων και των επιχειρηματιών για να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είναι κοινή η άποψη ότι ως αυτοδιοικητικοί, με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούμε άμεσα να παράγουμε θετικά αποτελέσματα, κάνοντας τα σχέδια που πολλές φορές συζητούμε, έργα χειροπιαστά. Έργα που θωρακίζουν την περιοχή μας, έργα αντιπλημμυρικά, έργα διαχείρισης και αξιοποίησης των πολύτιμων υδάτων μας, έργα που συνδέονται με την πράσινη ενέργεια, έργα που εν πολλοίς θα καταστίσουν με την υλοποίησή τους την Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικά, λιγότερο ευάλωτη και περισσότερο ανθεκτική και βιώσιμη».

Η Ημερίδα εστίασε σε θέματα ενέργειας, διαχείρισης των υδάτινων πόρων, σε ζητήματα του πρωτογενή τομέα και της γεωργίας, δομημένου περιβάλλοντος, τουρισμού και βιοποικιλότητας.

Τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Περιφερειάρχες Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του έργου LIFE–IP AdaptInGR, Χρήστος Ζερεφός, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρος Βαρελίδης κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

Χάρης Δούκας: «Οδηγούν τους Δήμους σε αδιέξοδο»

otavoice

Χανιά: Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Σέλινο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

otavoice

Στην Κύπρο, ο Δήμος Αιγάλεω συμμετείχε στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Κυθρέας

otavoice

Δ.Πειραιά: Συνάντηση Γ. Μώραλη με την Σοφία Ζαχαράκη

otavoice

Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ανάμεσα στις καλές πρακτικές του INTERREG EUROPE

otavoice

Δ. Φυλής: Πλήθος κόσμου στον εορτασμό του Μητροπολίτη Αθηναγόρα

otavoice