OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μπαρόζο: Η κατάσταση παγκοσμίως θα γίνει πολύ χειρότερη – Χρειαζόμαστε δημόσια ΜΜΕ

Ένα από τα πράγματα που έμαθα στις Βρυξέλλες είναι πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ δύσκολο να πάρεις αποφάσεις αλλά είναι και πολύ δύσκολο να τις αλλάξεις. Με αυτή τη φράση απάντησε ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο ερώτημα δημοσιογράφου αναφορικά με τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον, ειδικά στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και ευρύτερα, την ώρα που καταγράφονται φυγόκεντρες τάσεις από ηγέτες χωρών – μελών της όπως στην Ουγγαρία και αλλού.

Ο τέως Πρόεδρος της Κομισιόν μιλούσε στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της 92ης Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) την οποία φιλοξενεί το ΡΙΚ στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 56 δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς αντίστοιχων κρατών, υπό τον τίτλο «Δημοκρατία σε Κρίση, Δημόσια ΜΜΕ υπό απειλή».

Το σημαντικό γεγονός πραγματοποιείται στις 4 και 5 Ιουλίου. Η ΕΡΤ εκπροσωπείται από τη διευθύνουσα σύμβουλό της κυρία Κατερίνα Κασκανιώτη και τον ειδικό νομικό σύμβουλο και δικηγόρο της ΕΡΤ Α.Ε κύριο Φώτη Καραγιαννόπουλο.

Ο κύριος Μπαρόσο υπέδειξε πως για να υπάρξει αλλαγή ειλημμένων αποφάσεων της ΕΕ απαιτείται ομοφωνία σημειώνοντας παράλληλα πως όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απλώς είχε αποχωρήσει από την αίθουσα.

Η Γαλλία και τα δύο άκρα

Αναφορικά με το ζήτημα της Γαλλίας, παραδέχθηκε ότι οι εξελίξεις εκεί συνιστούν πρόβλημα. Η Γαλλία είπε, δεν είναι ούτε βορράς, ούτε νότος στην Ευρώπη, είναι κάπου στη μέση και η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Γαλλία. Ωστόσο, παρέπεμψε στο παράδειγμα της Μαρίν Λε Πεν εξηγώντας πως όταν ήταν ξεκάθαρα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασε τις εκλογές ενώ τώρα δεν τάσσεται κατά της ΕΕ απλώς ζητεί κάποιες αλλαγές. Παράλληλα, σημείωσε, υπάρχει και η περίπτωση Μελόνι η οποία ενώ επίσης δεν άλλαξε ιδεολογία, όταν εξελέγη έγινε mainstraim, λίγο ή πολύ, όπως είπε.

Όλα αυτά, σημείωσε, δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αν και με συγκεκριμένη φιλοσοφία είναι ένας ευρύτερος χώρος. Εγώ προέρχομαι από το κέντρο, πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η ΕΕ θα είναι μόνο η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά. Υπάρχουν κατέληξε και τα άκρα, η ακροδεξιά και η ακροαριστερά, φέρνοντας ως παράδειγμα την κομμουνιστική αριστερά «η οποία πιστεύει ακόμα στη Σοβιετική Ένωση». Ενόσω όμως σέβονται τους θεσμούς γιατί όχι;

Ο κ. Μπαρόσο υπογράμμισε ακόμα ότι είναι σημαντικό να το κατανοήσει αυτό κανείς διότι, όπως είπε, κάποιες φορές στον μικρόκοσμο των Βρυξελλών ακούγονται απόψεις που υποστηρίζουν την απαγόρευση αυτών των δυνάμεων. «Δεν μου αρέσουν, προσωπικά!», τόνισε αλλά έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους και εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να κατανοούμε γιατί ο κόσμος τους ψηφίζει.

Δεν επιστρέφει η Βρετανία στην ΕΕ

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των βρετανικών Εκλογών, υπογράμμισε ότι ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Εδώ και κάποια χρόνια ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε για να παρατηρήσει πως ο κόσμος και ειδικά το Συντηρητικό Κόμμα «που εδώ και καιρό είχε τα χάλια του» δεν έχει ακόμα χωνέψει το Brexit το οποίο όπως είπε εξακολουθεί να παραμένει ζήτημα για τη χώρα.

Παρατήρησε ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι προ-Ευρωπαίος, ήταν ισχυρός υποστηρικτής της παραμονής στην ΕΕ αλλά δεν δείχνει να θέλει να ανοίξει τώρα ένα τέτοιο κεφάλαιο ξανά. Για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι αναμένει μια ολική επαναφορά τους, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει στο ορατό μέλλον θέμα επιστροφής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε καν το ζητήματος της Τελωνειακής Ένωσης.

Για το ρόλο των δημόσιων ΜΜΕ

Σε σχέση με το ρόλο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ο κ. Μπαρόζο υπέδειξε ότι έχουν σημαντικό ρόλο και προς τη διατήρηση της κυριαρχίας της Ευρώπης. Αναφερόμενος και στο τι επιχειρούν η Κίνα και η Ρωσία με τα ΜΚΔ υπέδειξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και ως προς αυτό, όπως σημείωσε, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Διερωτήθηκε, παράλληλα, πώς μπορεί ενώ τα κράτη – μέλη έχουν δημόσια ΜΜΕ να τίθεται έστω το θέμα της απάλειψής τους.

Δεν έχω καμία αμφιβολία, εκτίμησε, ότι η παγκόσμια κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη από αυτήν που βλέπουμε σήμερα. Γιατί λοιπόν, διερωτήθηκε, εάν βρεθούμε σε μια πολεμική κατάσταση ή προπολεμική ή όπως είμαστε σήμερα σε συνθήκες παγκόσμιας σύγκρουσης να θέλουμε να αφήσουμε ένα τόσο σημαντικό εργαλείο όσο τα δημόσια ΜΜΕ;

Κύπρος – Ανταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου/ ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Ζελένσκι: Υπόσχεση για αντίποινα μετά το ρωσικό πλήγμα με 29 νεκρούς

otavoice

Γάζα: Τρεις Παλαιστίνιοι βρέθηκαν νεκροί, με δεμένα τα χέρια- Μόλις είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τους Ισραηλινούς

otavoice

Συστάθηκαν οι «Πατριώτες για την Ευρώπη» με 84 ευρωβουλευτές από 12 χώρες

otavoice

Επιστολή Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς: «Παραμένω υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ»

otavoice

Πανελλήνιες 2024: Ξεκινά αύριο η υποβολή μηχανογραφικών – H διαδικασία

otavoice

Αποτροπιασμός από την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο Κίεβο-Πύραυλoι έπληξαν νοσοκομεία

otavoice