OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ: Tι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Για τη χθεσινή εκδήλωση του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στην προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς και στην εμφάνιση του υπερήλικα Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην εκδήλωση μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο απεσταλμένος του EΡΤΝews, Nίκος Μελέτης.

Όπως είπε στη χθεσινή εκδήλωση του ΝΑΤΟ, στο αμφιθέατρο όπου υπογράφτηκε η ιδρυτική συνθήκη της Συμμαχίας το 1949, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε μια προσεγμένη εμφάνιση. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν εστιάσει στην αγωνία για την παρουσία του μετά το πρόσφατο ντιμπέιτ και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε. Η τελετή κύλησε ομαλά, με τον Μπάιντεν να κάνει έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ οι ηγέτες παρέμειναν στην κύρια αίθουσα, αφήνοντας τους υπουργούς και συνεργάτες τους σε μια γειτονική αίθουσα με κακό κλιματισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον χαιρετισμό του, δήλωσε έδωσε και ελληνικό χρώμα λέγοντας ότι η συμμαχία της Δήλου διήρκεσε 74 χρόνια ενώ το ΝΑΤΟ συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής και έχει ξεπεράσει το ρεκόρ της μακροβιότερης συμμαχίας ασφαλείας στην ιστορία. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία για το μέλλον του ΝΑΤΟ, δεδομένου του αμφισβητούμενου ρόλου του από διάφορους ηγέτες.

Σήμερα, το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή θα είναι ανασκόπηση των σχέσεων και της διαδικασίας προσέγγισης, με στόχο τη συνέχιση της διαβούλευσης μέχρι την επόμενη κανονική συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

ΗΠΑ: Στις 23:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Tι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν έχει εκφράσει την πρόθεσή του να θέσει τρία κύρια θέματα: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τους περιορισμούς στην πώληση αμυντικού υλικού μεταξύ συμμάχων και την καταδίκη του Ισραήλ για τα γεγονότα στη Γάζα. Η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο είναι η πρώτη από το 2019, και η προσωπική του σχέση με τον Μπάιντεν παραμένει ψυχρή.

Αναφορικά με τον Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι η υγεία του Προέδρου Μπάιντεν παραμένει θέμα συζήτησης, με τον Λευκό Οίκο να διαβεβαιώνει συνεχώς ότι δεν πάσχει από πάρκινσον και ότι οι ιατρικές εξετάσεις του είναι τακτικές λόγω ηλικίας. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σκηνή τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας φήμες για την κατάστασή του.

Το αυριανό δείπνο στον Λευκό Οίκο θα είναι μια κοινωνική δεξίωση, χωρίς τις συνήθεις τοποθετήσεις και συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα μετά από συνόδους κορυφής. Αυτό υποδηλώνει μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και πιθανόν να μην υπάρξουν επίσημες δηλώσεις.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αγωνία για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είναι έκδηλη, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ζητά να αποφασιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία πριν από τον Νοέμβριο, φοβούμενος τις επιπτώσεις σε περίπτωση νίκης του Τραμπ. Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ προς το ΝΑΤΟ και την αμερικανική δέσμευση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δημιουργεί ανησυχία στους συμμάχους.

Πηγή: Συνδέσεις/ERTNEWS.GR

Σχετικά Άρθρα

Πώς μπήκαν τα 117 γκολ στο EURO 2024

otavoice

Επιτυχημένη επανεκκίνηση στην ΜΥΔΟΧΑΡΑ, στον Μακρύγιαλο Πιερίας

otavoice

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας – Θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής διπλωματίας

otavoice

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέα στοιχεία-Πυροβολισμοί από τρία διαφορετικά όπλα

otavoice

Ο Φρ. Μπελέρης στην Αθήνα: «Είμαι περήφανος που θα αναλάβω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής»

otavoice

Τόμας Μάθιου Κρουκς: Το προφίλ του 20χρονου δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα της απόπειρας κατά του Τραμπ

otavoice