OTA VOICE
Uncategorized Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Κ. Τσιάρας για τα κρούσματα πανώλης

 Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν υπάρχει από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αφορμή την εκδήλωση της νόσου σε μονάδες στο Δομένικο Ελασσόνας και στα Μετέωρα Τρικάλων.

Στο διοικητήριο της Περιφέρειας βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, όπου και ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα σχετικά με τα κρούσματα πανώλης των μηρυκαστικών που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία.

Το πρωί της Παρασκευής, στη Λάρισα ο κ. Τσιάρας, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο συμμετέχουν ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντοπουλος και άλλοι φορείς παρακολούθησαν την κατάσταση  που επικρατεί μετά τον εντοπισμό μολυσμένων ζώων.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, όπου παρουσιάστηκαν χάρτες με τους ελέγχους που ξεκίνησε η Περιφέρεια από σήμερα.

Λίγο νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλία σε συζήτηση που είχε με τον κ. Τσιάρα, ανέφεραν ότι είναι ο ιός δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, ενώ πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός, σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στη συνέχεια ακολούθησε  η κλειστή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας σχετικά με τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το κλιμάκιο και οι φορείς μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και υπήρξε δεύτερη ενημέρωση για το μέγεθος του προβλήματος.

 Σε 4 άξονες η αντιμετώπιση διασποράς της ζωονόσου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ αλλά και των εποπτευομένων φορέων ώστε κλιμάκια με περίπου 100 κτηνιάτρους να προχωρήσουν στην εφαρμογή και τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων, όπως προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται ο έλεγχος στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. Οπως τόνισε ο Υπουργός, όλα τα ζώα που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, ενώ θα λαμβάνονται δείγματα και για εργαστηριακό έλεγχο. Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται ο Κώστας Τσιάρας τόνισε:

1. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο.

2. Πρέπει να υπάρξει συντεταγμένα απόλυτη τήρηση των κανονισμών της ΕΕ και των μέτρων για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου.

3. Είναι επιβεβλημένη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την εφαρμογή των μέτρων.

4. Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί. Θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο αξιοποιώντας κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο, για να σταθούν στα πόδια τους.

Οπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ δεν χρειάζεται πανικός αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Και πρόσθεσε ότι η χώρα μας με την πιστή εφαρμογή των μέτρων εκπέμπει ένα μήνυμα σοβαρότητας και ασφάλειας

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως: «Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά ένα κρούσμα πανώλης για τα μικρά μηρυκαστικά, το οποίο πέρα από την περιοχή την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει εντοπιστεί και στην περιοχή της Ελασσόνας, εδώ στη Λάρισα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν τίθεται κανένα θέμα για τη δημόσια υγεία. Δεν μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο.

Είναι μια εντελώς ξεχωριστή νοσολογική οντότητα, η οποία αφορά τα μικρά μηρυκαστικά, δηλαδή μόνο τα αιγοπρόβατα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ακολουθήσουμε την Ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ισχύει και η οποία δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Θα την εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα και θεωρώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταφέρουμε να βάλουμε σε έναν έλεγχο και την μη μετάδοση της νόσου, γιατί περί αυτού πρόκειται. Κυρίως για να προστατεύσουμε ουσιαστικά την καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας που είναι εκεί, στην περιοχή της Ελασσόνας και να δώσουμε, να στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο όλον αυτόν τον παραγωγικό κόσμο που πλέον φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα».

 Ακολουθούν δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την πανώλη:

1. Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;

Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα.

2. Μεταδίδεται στον άνθρωπο;

Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο.

3. Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;

Υψηλό πυρετό- κατάπτωση- υπνηλία- δύσπνοια- βήχα- διάρροιες- υγρά από τα μάτια και το στόμα- αλλοιώσεις στο στόμα- δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

4. Τι κάνω όταν υποψιαστώ το νόσημα;

Άμεση ενημέρωση κτηνιατρικών υπηρεσιών – απομόνωση των άρρωστων ζώων – περιορισμό του κοπαδιού.

5. Πότε εμφανίσθηκε η νόσος στη χώρα;

Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη της νόσου, η οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11/07/2024.

6. Πόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε;

Έως σήμερα έχουμε επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Έξι στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων. Και ένα στη ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας,της ΠΕ Λάρισας.

7. Τι γίνεται στις περιπτώσεις αυτές;

Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούμε όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

Συγκεκριμένα:

I. Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων)

II. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.

III. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

IV. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα.

V. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

8. Είναι ασφαλή για κατανάλωση το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης;

Το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.

Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δημόσια υγεία και τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο μόνο την αποφυγή της διασποράς της νόσου σε άλλα ζώα και την εκρίζωσή της. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η πιστή τήρηση των μέτρων.

9. Σε ποιες γεωγραφικές περιοχές εφαρμόζονται μέτρα;

Σύμφωνα με την έως και σήμερα επιδημιολογική εικόνα, έχουμε λάβει μέτρα και έχουν οριοθετηθεί από την κτηνιατρική αρχή ζώνες προστασίας και ζώνες επιτήρησης σε δύο περιοχές:

Η πρώτη με επίκεντρο την ΔΕ Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων στην ΠΕ Τρικάλων.

Η δεύτερη στην ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας της ΠΕ Λάρισας.

Οι ζώνες αυτές θα προσαρμόζονται σύμφωνα με πιθανά νέα κρούσματα.

Η ζώνη προστασίας είναι 3 χλμ και η ζώνη επιτήρησης 10 χλμ

10. Ποιοι φορείς διενεργούν τον έλεγχο;

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων και την τήρηση των μέτρων είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Λόγω της έκτασης και του μεγάλου πληθυσμού των ζώων που διαβιούν στις ανωτέρω ζώνες, είναι απαραίτητη η παρουσία στο πεδίο, για τον κλινικό έλεγχο όλων των μονάδων και όλων των ζώων που διαβιούν στις ζώνες προστασίας, μεγάλου αριθμού κτηνιάτρων. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών από τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, όλοι οι κτηνίατροι που υπηρετούν στους εποπτευομένους φορείς του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ- ΕΛΓΑ- ΕΦΕΤ) και μετά από εντολή του Υπουργού Κώστα Τσιάρα, θα μεταβούν στη Θεσσαλία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ήδη έχει ζητηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, να αποστείλουν κτηνιάτρους και οι λοιπές Περιφέρειες της χώρας, αίτημα το οποίο έχει γίνει αποδεκτό. Θα συνδράμουν, επίσης, οι στρατιωτικοί κτηνίατροι καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες των Κτηνιατρικών Σχολών Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης.

11. Τα ζώα που θανατώνονται αποζημιώνονται;

Τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας».

12. Πώς επιλέχθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης;

Τα μέτρα που λαμβάνονται περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έλθει στη χώρα μας ειδικό κλιμάκιο της Επιτροπής αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες της Κτηνιατρικής Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της ΕΕ.

Πηγή πλ larissanet.gr/ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Απόλυτα καθαρές οι παραλίες του Δήμου Λαυρεωτικής

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Άμεση λήψη μέτρων για την Προστασία των Αδέσποτων ζώων

otavoice

Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας: «Βασική προτεραιότητα η συνεχής αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού»

otavoice

Άμεσα και με ασφάλεια εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση του Δήμου Ασπροπύργου

otavoice

Αντίδραση Πελετίδη: Ο Υπουργός Παιδείας συζήτησε το κτιριακό των σχολείων χωρίς τον δήμο Πατρέων

otavoice

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

otavoice