Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προμηθεύσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με νάρκες κατά προσωπικού, για να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η ρωσική προέλαση στα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος.
Οι εξοντωτικές μάχες έχουν κοστίσει πάρα πολύ στη Μόσχα, με την Ουκρανία να ισχυρίζεται ότι η Ρωσία υπέστη τον υψηλότερο αριθμό απωλειών αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο η αδιάκοπη πίεση της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ουκρανικό ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά, έχει επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να καταλάβει σταδιακά περισσότερα εδάφη.
Η αμερικανική απόφαση ακολουθεί αυτήν να επιτραπεί η χρήση για να χτυπηθούν στόχοι βαθιά στη ρωσική επικράτεια πυραύλων αμερικανικής κατασκευής μέσης και μακράς εμβέλειας, με τη Μόσχα να διαμηνύει πως θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση.
Στην απόφαση αναφέρθηκε πρώτη χθες η εφημερίδα Washington Post και σήμερα και το CNN επικαλούμενο δύο αξιωματούχους.
Οι ΗΠΑ προμηθεύουν επίσης από την αρχή του πολέμου την Ουκρανία με αντιαρματικές νάρκες. Αλλά μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε προμηθεύσει την Ουκρανία με νάρκες κατά προσωπικού λόγω των ανησυχιών για τον διαρκή κίνδυνο που μπορεί να ενέχουν. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν εδώ και καιρό τη χρήση των ναρκών κατά προσωπικού επειδή μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως και να παραμείνουν οπλισμένες για χρόνια μετά τη λήξη της σύγκρουσης στην οποία χρησιμοποιήθηκαν αρχικά.
Ξαφνική αλλαγή σε μια μακροχρόνια πολιτική
Τον Ιούνιο του 2022 – τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία – η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε να περιορίσει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού. Ανακοινώνοντας την απόφαση, η οποία αποτελούσε ανατροπή σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι υπάρχει “ανάγκη να περιοριστεί η χρήση (των ναρκών κατά προσωπικού) παγκοσμίως”. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα αναπτύσσουν και δεν θα εξάγουν πλέον νάρκες κατά προσωπικού και θα εργαστούν για την καταστροφή όλων των υφιστάμενων αποθεμάτων τους. (Η μόνη εξαίρεση στην πολιτική αυτή ήταν η Νότια Κορέα).
Η ανακοίνωση για την παροχή των ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία, ειδικά όταν απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες για τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, αποτελεί μια ξαφνική αλλαγή σε μια μακροχρόνια πολιτική.
Ο τύπος των ναρκών που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα είναι “περιορισμένης διάρκειας”, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτουν εσωτερικό μηχανισμό για τη μείωση της διάρκειας ζωής του πυροκροτητή. Οι νάρκες είναι σχεδιασμένες ώστε να αδρανοποιούνται μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μόλις τέσσερις ώρες έως δύο εβδομάδες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι νάρκες χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρικό πυροκροτητή που απαιτεί μπαταρία και η νάρκη αδρανοποιείται όταν η μπαταρία εξαντληθεί.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει νάρκες κατά προσωπικού και αντιαρματικές νάρκες από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην Ουκρανία και δημιούργησαν τις δικές τους αμυντικές γραμμές, δημιούργησαν ναρκοπέδια για να επιβραδύνουν οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση. Το περασμένο καλοκαίρι, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια τελικά ανεπιτυχή αντεπίθεση, ένας Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε την πυκνότητα των ρωσικών ναρκών ως “τρελή”.
Πηγή: ertnews.gr
(AP Photo/Petros Karadjias)