OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα

Μερτζάνος: “Το εσύ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, που κράτησε τη χώρα όρθια”

Για την εμπειρία της καραντίνας και όσα δίδαξε σε Αρχές, Επιστημονική Κοινότητα και Πολίτες μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης και Διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Κ.Α.Τ.Γιώργος Μερτζάνος, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑΣΠΟΡ και τον δημοσιογράφο Ηλία Δρυμώνα.

Ο Δρ. Μερτζάνος τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αναφέρθηκε εκτενώς στα επιστημονικά δεδομένα που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα και τα οποία αποτελούν την βάση των μέτρων που πρέπει να παρθούν για να μειωθεί η πιθανότητα επανάληψης των κρουσμάτων και των συνεπαγόμενων έντονων περιοριστικών μέτρων.

Ως κύρια χαρακτηριστικά του κορωνοϊού ο κ. Μερτζάνος ανέφερε την ταχύτητα εξάπλωσης και διασποράς του. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο ιός έχει εξαλειφθεί και γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε όσα προτείνουν οι ειδικοί. Γι’ αυτό, άλλωστε, πρέπει να συνεχίσουν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γιατί αυτές βοήθησαν το προηγούμενο διάστημα στην συνολική αποδοχή της ατομικής προστασίας και κατ´ επέκταση την αντοχή του Συστήματος Υγείας. Η αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης αποκατέστησε την σχέση μεταξύ υγειονομικού προσωπικού και της κοινωνίας, αλλά απέδειξε την υψηλή ποιότητα και την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που κράτησε την χώρα όρθια».

“Ιδιαίτερη βαρύτητα για τις από εδώ και πέρα επιλογές έχουν το Κράτος και οι Δημόσιες Αρχές, ο βασικός στόχος των οποίων πρέπει να είναι η ανταπόκριση και η αντοχή των Δομών Υγείας σε αντίστοιχες οριακές καταστάσεις”, τόνισε. Αυτό, όπως επεσήμανε, «θα επιτευχθεί με την αναδιοργάνωση των φορέων Δημόσιας Υγείας, την συνεχή και αμφίδρομη ενημέρωση με άλλα κράτη για τα μέτρα που λαμβάνουν, με ενίσχυση τους με νέο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που να εξελίσσεται και να εξελίσσει τις επιστημονικές παροχές».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις και τις προτεραιότητες της επιστημονικής κοινότητας στάθηκε στην παρασκευή φαρμάκου και εμβολίου, για την οποία “ήδη υπάρχουν πάνω από 70 μελέτες σε εξέλιξη”, την οποία χαρακτήρισε ως «ευθύνη και πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα».

Δίνοντας έναν πιο προσωπικό τόνο στο τέλος της συνέντευξης, ο πρώην αντιδήμαρχος είπε ότι «δοκιμαστήκαμε και φοβηθήκαμε ως γιατροί και ως άνθρωποι γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν ιό για τον οποίον δεν υπήρχε καμία γνώση και που από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του έδειξε τη δυνατότητα του να αλλάξει τη ζωή μας. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην χάσουμε πάλι αυτά που θεωρούμε δεδομένα των οποίων την αξία τώρα καταλάβαμε».

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:

Σχετικά Άρθρα

Χάρης Δούκας: «Θέλουν να βάλουν λουκέτο στους Δήμους. Δεν υποχωρούμε. Θα αντισταθούμε»

otavoice

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Περισσότερες σχολικές καθαρίστριες σε σχέση με πέρυσι

otavoice

ΠΝΑ: Στους Λειψούς ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Γ. Κρητικός

otavoice

Δ. Ωρωπού: Καθορισμός τέλους αποκομιδής- Ενημερώση πολιτών

otavoice

Πρωτοπορεί ο Δήμος Μαλεβιζίου στον ψηφιακό του μετασχηματισμό

otavoice

Δήμος Κατερίνης: Μεγάλη επιχείρηση κατά της αφισορύπανσης

otavoice