OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο- Ανησυχία από την εκτόξευση των παραβιάσεων, την τριετία 2017-2019

Από το 2017  η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο καταγράφει νούμερα ρεκόρ. Οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου που αποτελούσαν πάντα μια καθημερινότητα έχουν εκτοξευτεί και το 2019 έφτασαν σε τέτοιο σημείο που δημιουργούν έντονη ανησυχία για την στόχευση της Άγκυρας. 4627 παραβιάσεις και 363 εμπλοκές μόνο για το 2019 συνθέτουν μια πολεμική κατάσταση στο Αιγαίο, που οδηγεί μαθηματικά σε απρόβλεπτα γεγονότα.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν δύο πολύ ανησυχητικά περιστατικά με αερομαχίες στο Αιγαίο μεταξύ Ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Αποκορύφωμα ήταν η Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, που στο αέρα βρέθηκαν ταυτόχρονα 70 μαχητικά των δύο χωρών να διασταυρώνονται σε σκληρές αερομαχίες, οι οποίες οδήγησαν σε 16 εμπλοκές από ελληνικά μαχητικά. Μάλιστα  τουρκικό  F16 εκτόξευσε Flaers κατά μαχητικού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που το αναχαίτισε, μια κίνηση άκρως επικίνδυνη που θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και πτώση.  Στην ιστορική μαζική πρόκληση των Τούρκων,οι Έλληνες πιλότοι  απάντησαν με ιστορικό υψηλό εμπλοκών σε μία ημέρα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ποιος έχει το πάνω χέρι στον εναέριο χώρο της περιοχής.

Όμως υπάρχει έντονη ανησυχία και οι εκτιμήσεις αναλυτών και ειδικών δεν αποκλείουν να συμβεί κάποιο “ατύχημα” ,το οποίο φαίνεται να επιδιώκει ο Ερντογάν, με σκοπό να δημιουργήσει θερμό κλίμα , πιστεύοντας ότι θα αναγκάσει την ελληνική πλευρά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , με την δική του ατζέντα. Αυτό συνηγορεί και η κίνηση καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης , η επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και οι έρευνες εντός Κυπριακών υδάτων καθώς και η συνεχής αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Χαρακτηριστική είναι και η εκτίμηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν , ότι φοβάται εκδήλωση θερμού επεισοδίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος , ο οποίος  σε τοποθέτηση του για την στρατιωτική θητεία , δήλωσε ότι έχω ανάγκη από κομάντο και βατράχια δείχνοντας ότι υπάρχει άμεσο θέμα ετοιμότητας και επιχειρησιακής αναβάθμισης.

Σχετικά Άρθρα

Φωτιά στην Κορινθία: Ενεργό μέτωπο κατευθύνεται προς τα Τρίκαλα

otavoice

Παραλήρημα Νετανιάχου, απειλεί την Τεχεράνη – Όταν απελευθερωθεί το Ιράν όλα θα είναι διαφορετικά

otavoice

Χ. Δούκας: «Με κυνηγούν γιατί έστειλα τον κ. Μπακογιάννη για έναν πολύ μεγάλο περίπατο»

otavoice

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

otavoice

Επίκειται χερσαία εισβολή του Ισραήλ, στο Λίβανο – Έτοιμη δηλώνει η Χεζμπολάχ

otavoice

Μητσοτάκης: Με ψηφιακή πλατφόρμα απαντά στη βία ανηλίκων

otavoice