OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Εντυπωσιακές και πετυχημένες στην Αυτοδιοίκηση – Αθηνά Ιωσηφέλλη, Λέσβος

Το OTAVOICE συνεχίζει την ενότητα με τίτλο: «Εντυπωσιακές και πετυχημένες στην Αυτοδιοίκηση» και σήμερα σας παρουσιάζει την Αντιδήμαρχο Λέσβου, Αθηνά Ιωσηφέλλη.

Οι Έλληνες στις νεαρές ηλικίες ζουν με το άγχος της ανεργίας και βιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Παραδοσιακά τα περισσότερα από τα μεγάλα θέματα που κυριαρχούν στη ζωή των νέων ανθρώπων είναι η ανεργία, το πρόβλημα της απασχόλησης, της ανάπτυξης και το πρόβλημα της εκπαίδευσης. Παράλληλα όμως αντιλαμβάνονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην πλειοψηφία τους, ως κάτι το συμβατικό, το διοικητικό, το ξεπερασμένο. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δηλώνουν «παρών» και έτοιμοι να παλέψουν για να αλλάξουν το σκηνικό που υπάρχει.

Άνθρωποι που παλεύουν να προσθέσουν νεανικές αντιλήψεις, γεμάτες ελπίδα και όραμα για κάτι καλύτερο. Άνθρωποι που πιστεύουν σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση των πολιτών, της κοινωνίας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της δημόσιας ασφάλειας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, του πολιτισμού αλλά και του εκσυγχρονισμού. Μια από αυτές είναι και η Αθηνά Ιωσηφέλλη που σας παρουσιάζει σήμερα το OTAVOICE.

Η Αθηνά Ιωσηφέλλη μεγάλωσε στο Μεσότοπο Λέσβου και είναι απόφοιτος σχολής Πληροφορικής ΟΑΕΔ. Από μικρή ασχολήθηκε με τα κοινά θέλοντας να δώσει φρεσκάδα και ζωντάνια σε έναν θεσμό, όπως είναι η τοπική Αυτοδιοίκηση που για πολλούς έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω. Το 2014 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του σημερινού Δημάρχου Σπύρου Γαληνού με τον συνδυασμό «Μόνο για τη Λέσβο» και εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος της δημοτικής ενότητας Ερεσού-Αντίσσης. Ανέλαβε Αντιδήμαρχος εθελοντικών οργανώσεων, Νέας γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη από το 2014 ενώ από τις Νοεμβρίου είναι και Αντιδήμαρχος Ερεσού-Αντίσσης.

Με την εκλογή της και την ανάληψη των καθηκόντων της προσπάθησε να δώσει… ζωή στα τοπικά συμβούλια των Νέων και με δικές της δράσεις και πρωτοβουλίες συνέβαλλε καθοριστικά στο να δώσει ζωή στον θεσμό του ΤΟ.ΣΥ.Ν Λέσβου με της συμμετοχή πολλών νέων της περιοχής. Στόχος της να δώσει φωνή στη νέα γενιά και να προβάλλει τις ανάγκες τους και τις ανησυχίες τους. Από το 2015 το Συμβούλιο ανέλαβε να κάνει πολλές δράσεις και να οργανώσει ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις με πυρήνα τους νέους της περιοχής και απήχηση σε όλο το νησί.

Η Αθηνά Ιωσηφέλλη όμως έχει αναδείξει επίσης και τον εθελοντισμό. Για την Αντιδήμαρχο η συμμετοχή σε εθελοντικές πράξεις που αφορούν την κοινωνία των πολιτών βοηθούν τον άνθρωπο να νιώθει μέλος της κοινότητας που ζει. Μέσω αυτών, προσπαθεί είτε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής σε συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη, είτε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους. Ο άνθρωπος προσκομίζει πολλά προσωπικά οφέλη όταν συμμετέχει σε εθελοντικά προγράμματα καθώς όπως αναφέρει, αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες, συνεργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα και διευρύνει τους ορίζοντες του, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Για την Αθηνά Ιωσηφέλλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει το πεδίο της μεγάλης δραστηριότητας των νέων ανθρώπων. Και μόνο έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση της αλληλεγγύης των γενεών και των πολιτών.

Ποια είναι όμως η άποψη της για τον ρόλο της γυναίκας στην τοπική Αυτοδιοίκηση; Η Αθηνά Ιωσηφέλλη μας δίνει την απάντηση στο παρακάτω άρθρο της:

«Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή δεν έχει καμία σχέση με αυτή παλαιότερων δεκαετιών. Οι γυναίκες στο πέρασμα των ετών άρχισαν να εισχωρούν σε χώρους εργασίας που ανδροκρατούνται  κερδίζοντας με το σπαθί τους την εκτίμηση και το σεβασμό όλων. Πλέον βλέπουμε γυναίκες να πιλοτάρουν μαχητικά αεροσκάφη , να είναι κυβερνήτες σε πολεμικά πλοία, να έχουν διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρίες , να κυβερνάνε κράτη.

Η αποδοχή από μέρους μου της τιμητικής για το πρόσωπό μου πρόσκληση που έγινε από τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, να αναλάβω την Αντιδημαρχία Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη ήταν μια πρόκληση όντας η νεότερη Αντιδήμαρχος – 26 ετών τότε –  και στην οποία έπρεπε να ανταποκριθώ δίνοντας όλες μου τις δυνάμεις.

Στον τομέα του εθελοντισμού, τον οποίο έχω υπηρετήσει και συνεχίζω να υπηρετώ μέσα από το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία οργανώνοντας με τις εθελοντικές ομάδες της Λέσβου πολλές και ποικίλες δράσεις, με έμφαση στους τομείς της πυρασφάλειας, των δεντροφυτεύσεων του καθαρισμού βυθού, ακτών, παραλιών, με συμμετοχή κάθε χρόνο στην Πανελλαδική Εκστρατεία «Lets do it Greece», ως και διοργάνωση  έκθεσης και ανταλλαγής βιβλίων, με τίτλο «Ανακύκλωση Βιβλίου», όπου οι επισκέπτες δώρισαν τα βιβλία που δε χρειάζονταν ή  τα αντάλλαξαν με αυτά που θα τους ενδιέφερε να διαβάσουν, με παράλληλες ομιλίες για την αξία του βιβλίου και τη σημασία της ανταλλαγής, Σημαντικότατη βέβαια ήταν και οι συμβολή των εθελοντών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια από τον τόπο μας, με αποκορύφωμα τον καταστροφικό σεισμό της 12ης  Ιουνίου 2017. Προσπαθούμε, λοιπόν, να λειτουργούμε συντονιστικά ενισχύοντας τους εθελοντές με όλα τα μέσα που διαθέτουμε με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου τους και γενικότερα την προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού.

Μια ακόμη πρόσκληση ήταν, σύμφωνα και με τις προεκλογικές εξαγγελίες του συνδυασμού μας «μόνο για τη Λέσβο» να δώσουμε «σάρκα και οστά» στο θεσμό του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Λέσβου, για να έχουμε τη νεολαία δίπλα μας αρωγό, συμπαραστάτη και συμμέτοχο. Κάναμε εκλογές, εξελέγη Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από δραστήριους νέους και νέες. Ενεργοποιήσαμε έτσι ένα σημαντικό θεσμό που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους νέους και τις νέες, ηλικίας 15-28 ετών, να συμμετέχουν ενεργά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα νέας γενιάς, αλλά και  γενικότερου ενδιαφέροντος, εκφράζονται θεσμικά, διατυπώνουν και  ανταλλάσουν απόψεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής τους κοινωνίας. Στο πλαίσιο της δράσης του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, πραγματοποιείται κάθε χρόνο Τουρνουά  Beach Volley με μεγάλη συμμετοχή, οργανώνονται σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους συναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις. Επίσης ενημερωτικές εκδηλώσεις όπως αυτή με θέμα: “Εθισμός σε αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο, ναρκωτικά” ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες στην κατεύθυνση της μείωσης – όσο περισσότερο μπορούμε – των τραγικών συνεπειών τόσο του εθισμού όσο και άλλων επικίνδυνων κοινωνικών φαινομένων, αλλά και ημερίδα για την απασχόληση των νέων, την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα, και τις προοπτικές ανάπτυξης . Εργαζόμαστε καθημερινά για να εδραιώσουμε και να επεκτείνουμε τις παρεμβάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Νέων με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και δράσεις γιατί, πραγματικά, πιστεύουμε σ’ αυτόν.

Στον άλλο μεγάλο και πολύ σημαντικό τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών, βελτιώνουμε καθημερινά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, από τα ΚΕΠ σε ολόκληρη τη Λέσβο, στοχεύοντας στην όσο το δυνατό αμεσότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση τους επεκτείνοντας παράλληλα το εύρος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζουν και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, που καθημερινά εξυπηρετούν τον κόσμο με χαμόγελο, δίνοντας έμφαση στην ταχύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση τους και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ακόμη και σχολιάσθηκε πολύ θετικά η μετεγκατάσταση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, σε νέο σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο, με διευρυμένες δυνατότητες και στόχο πάντα την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των Δημοτών, αλλά και των επισκεπτών του τόπο μας. Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Λέσβου και του Συνηγόρου του Πολίτη, από φέτος, στους χώρους του ΚΕΠ Μυτιλήνης, φιλοξενούνται και οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη που επισκέπτονται τη Λέσβο προκειμένου να δεχτούν και να εξετάσουν τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού μας.

Από όλα αυτά βέβαια τίποτα δεν μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τις κατευθύνσεις και την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού και των εξαιρετικών συναδέλφων μου στη Δημοτική μας Αρχή

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε να καταθέσω αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι ως Αντιδήμαρχος – και μάλιστα σε σχετικά μικρή ηλικία – πότε δεν ένιωσα έστω και μια φορά μειονεκτικά επειδή είμαι γυναίκα. Το αντίθετο θα έλεγα. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι  μας αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο.  Είναι ωραίο το να προσφέρεις από οποιοδήποτε πόστο και αν κατέχεις, ειδικά όταν είσαι γυναίκα, βλέπεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά και με περισσότερη ευαισθησία».

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Στο ΣτΕ οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας για το χωροταξικό των ΑΠΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στους Γάλλους και σε όλη την Ευρώπη …»

otavoice

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Δήμος: «Γιορτή για τα Παιδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια»

otavoice

Εθελοντική αιμοδοσία από το Δ. Ωραιοκάστρου την Κυριακή 22/9

otavoice

Δ. Αθηναίων: Ξεκινούν τα Προγράμματα Δημιουργικής Μάθησης για όλες τις ηλικίες

otavoice

Δ. Φυλής: Με μεγάλη επιτυχία το Αρβανίτικο πανηγύρι της Γρίζας

otavoice