OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Διάγγελμα Μητσοτάκη: “Είμαστε σε πόλεμο με ένα αόρατο εχθρό αλλά όχι ανίκητο-Να σώσουμε ζωές”

“Είμαστε σε πόλεμο με ένα αόρατο εχθρό αλλά όχι ανίκητο” είπε ξεκινώντας το διάγγελμα του στον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αν πετύχουμε να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του ιού, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα να τον αντιμετωπίσει”, είπε χαρακτηριστικά.

“Μέλημα μας και προτεραιότητα μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Πρώτη μας φροντίδα ο άνθρωπος.Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση” και προανήγγειλε ότι στο επόμενο δίμηνο τα φαινόμενα θα γιγαντωθούν και  “θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί και θα πρέπει να δείξουμε όλοι πειθαρχία”.

Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται: O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία.

Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.

Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.

Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας ανέφερε: Σε λίγο θα συμμετάσχω στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διευρύνω τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης. Αλλά και να μεταφέρω το μήνυμα ότι αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης.

Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο! Τον συντονισμό της μάχης έχει πλέον η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γύρω από την οποία στοιχίζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και ο Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίστηκε ήδη σε Υφυπουργό, με ειδική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και, κάθε απόγευμα στις 18:00, μαζί με τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, θα ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες.

Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας.

Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων.

“Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό”, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει οικονομική ανταμοιβή πέρα της ηθικής στο υγειονομικό προσωπικό.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια επικέντρωσε  στη σημασία της ατομικής ευθύνης για να πετύχουν τα μέτρα και για να βγούμε αλώβητοι από τη μάχη .

“Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε.Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους.Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι”.

Σκληρό μήνυμα έστειλε σε όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες αλλά και σε όσους σπέρνουν ανυπόστατες φήμες , λέγοντας: “Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής.Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο”.

 

Σχετικά Άρθρα

Τι προτείνει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός για την απανθρακοποίηση

otavoice

Καιρός: Καλοκαιρία και σταδιακή εξασθένηση των ανέμων, βροχές το σαββατοκύριακο

otavoice

Ξεκινάει ο εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης

otavoice

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Ελλάδα-Ρουμανία-Βουλγαρία ζητούν από την Κομισιόν λήψη μέτρων

otavoice

Πλημμύρες στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 209 νεκροί – O απολογισμός των θυμάτων ολοένα και βαρύτερος

otavoice

Ερντογάν: «Ο ΟΗΕ θα πρέπει να συστήσει τη χρήση βίας, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει»

otavoice