OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«Χαστούκι» της UNESCO στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αλλαγή του ονόματος της Αγίας Σοφίας προκάλεσαν την αντίδραση της UNESCO.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO.

Σημειώνεται πως σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε: «Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι «Ισλάμ μπολ»(άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί».

Όσον αφορά τώρα για την Αγιά Σοφία, απευθυνόμενος στο πλήθος ο Ρατζέπ Ταγίπ Εντογάν είπε:

Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: Όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν; Κι έτσι τους είπα όχι. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο «μουσείο» και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί.

Στη συνέντευξή που έδωσε την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτικό σταθμό ο Τούρκος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την Αγιά Σοφιά, είχε απαντήσει ότι ίσως να μετατραπεί σε τζαμί, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο.

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice