OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Αυτοδιοικητική Συνεργασία για τον Δήμο Ζίτσας: Πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η Αυτοδιοικητική Συνεργασία για τον Δήμο Ζίτσας έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή της για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο.

Αναλυτικά: “Η νέα εθνική πολιτική για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη και ανακύκλωση σε συνδυασμό με επαναχρησιμοποίηση, ώστε οι ποσότητες υπολειμμάτων που οδηγούνται  στην υγειονομική ταφή να είναι σημαντικά λιγότερες.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχει εκπονηθεί εθνικός, περιφερειακός και τοπικός – δημοτικός σχεδιασμός. Ο ρόλος που αναλαμβάνουν οι Δήμοι είναι σημαντικός, με έμφαση στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων (οικιακά και συναφή απόβλητα), με υποχρέωση σχεδιασμού και εφαρμογής τοπικού σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων, σε συνάρτηση με τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό.

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών με προδιαλογή του 50% της παραγόμενης ποσότητας αστικών αποβλήτων (στόχος 2020). Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών προωθείται σε ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Το υπόλοιπο 50% της παραγόμενης ποσότητας (σύμμεικτα) προωθείται στη μονάδα επεξεργασίας, όπου προβλέπεται η ανάκτηση του 24% της συνολικά προσκομιζόμενης ποσότητας. Η προώθηση στη μονάδα θα γίνεται από τον σταθμό μεταφόρτωσης, όπου θα καταλήγει η συλλογή των απορριμμάτων. Το υπόλοιπο μη ανακτήσιμο 26% θα προωθείται για υγειονομική ταφή στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) στο Ελληνικό.   

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για το Δήμο Ζίτσας προβλέπει τις εξής κύριες δράσεις:

  • Κατασκευή και λειτουργία του βασικού Πράσινου Σημείου – χωροθετημένο στην Τ.Κ.Ζωοδόχου. Το Πράσινο Σημείο είναι οργανωμένος χώρος για τη συγκομιδή και προεπεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Κατασκευή και λειτουργία 3 μικρών πράσινων σημείων, συμπληρωματικών του βασικού στους οικισμούς Ελεούσας, Βουνοπλαγιάς και Ροδοτοπίου.   
  • Προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης (παραγωγή οργανικής ύλης από φυτικά υπολείμματα – υπολείμματα κήπου), μέσω της προμήθειας και διάθεσης σε νοικοκυριά 415 ειδικών κάδων.
  • Χωριστή συλλογή και προώθηση στο Πράσινο Σημείο των πράσινων αποβλήτων (κυρίως κλαδέματα). Εκεί θρυμματίζονται, αποθηκεύονται προσωρινά και οδηγούνται στη μονάδα επεξεργασίας.
  • Χωριστή διαλογή αποβλήτων τροφίμων, μέσω της προμήθειας και τοποθέτησης οικιακών κάδων και κεντρικών κάδων (καφέ κάδοι) στους οικισμούς με σημαντική πυκνότητα πληθυσμού και προμήθειας και διάθεσης σε νοικοκυριά  ειδικών κάδων. Τα απόβλητα οδηγούνται στη μονάδα επεξεργασίας.
  • Διαλογή στην πηγή (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες) των ανακυκλώσιμων υλικών σε 3 ρεύματα συσκευασιών (γυαλί, χαρτί, μέταλλο – πλαστικό), μέσω της προμήθειας και τοποθέτησης 33 σετ τριών κάδων στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά οικισμούς του Δήμου. Η σημερινή χωριστή συλλογή σε ενιαίο κάδο (μπλε κάδοι) πρέπει να αντικατασταθεί σταδιακά.
  • Χωριστή συλλογή χαρτιού, μέσω της προμήθειας και τοποθέτησης σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες 185 ειδικών κάδων.
  • Υλοποίηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης των δημοτών.

Σήμερα έχει κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και λειτουργεί δοκιμαστικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής ο σταθμός μεταφόρτωσης.

Όσον αφορά τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων έχει εγκριθεί η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του Πράσινου Σημείου. Για τις υπόλοιπες δράσεις δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Καθώς βρισκόμαστε από τη μια μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και αρκετά κοντά στο 2020 φαίνεται ότι ο στόχος που περιλαμβάνεται στον Περιφερειακό σχεδιασμό για ανακύκλωση του 50% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας αστικών αποβλήτων μοιάζει περισσότερο σαν ευχολόγιο, παρά σαν ρεαλιστικός στόχος. Ενδεικτικά για το Δήμο Ζίτσας με τις σημερινές συνθήκες οδηγείται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) το 3% της παραγόμενης ποσότητας, ενώ το ποσοστό που ανακυκλώνεται με τον υπολογισμό πράσινων αποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης φθάνει ως το 5%. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των δράσεων του τοπικού σχεδίου, παρά το σημαντικό χρονικό διάστημα από την κατάρτιση και έγκρισή του δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Προκύπτουν συνεπώς πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί:

  1. Ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης του συστήματος και με ποιες συνθήκες οργάνωσής του; Σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργούν οι 3 αναγκαστικοί σύνδεσμοι, χωρίς οργάνωση, προσωπικό και στελεχωμένες υπηρεσίες βασιζόμενοι σε υποστήριξη από Περιφέρεια και Δήμους. Πρόκειται να λειτουργήσει ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και με ποιες συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας;    
  2. Καθώς ο σχεδιασμός του συστήματος διαχείρισης βασίζεται στην ανακύκλωση σημαντικού μέρους της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων, όρος ο οποίος φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται στο άμεσο μέλλον, με ποια τεχνικά και οικονομικά δεδομένα θα λειτουργήσει η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και με ποιο οικονομικό τίμημα για τους Δήμους ;
  3. Πως θα επιτύχει ο σχεδιασμός του Δήμου Ζίτσας όταν για τα δεδομένα του σχεδιασμού δεν είναι ενήμερο το Δημοτικό Συμβούλιο – καθώς δεν έχει γίνει αναλυτική συζήτηση επί του θέματος – πόσο μάλλον ο δημότης;

Καταθέτουμε σήμερα ενημέρωση και προβληματισμούς προς τους δημότες για ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος μας – και όχι μόνο – στο άμεσο μέλλον.

Θεωρούμε ότι η επιτυχία του σχεδιασμού μπορεί να γίνει με ενήμερη και σύμφωνη την τοπική κοινωνία και όχι με αποφάσεις σε κλειστούς κύκλους”.   

Σχετικά Άρθρα

Στο ΣτΕ οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας για το χωροταξικό των ΑΠΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στους Γάλλους και σε όλη την Ευρώπη …»

otavoice

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Δήμος: «Γιορτή για τα Παιδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια»

otavoice

Εθελοντική αιμοδοσία από το Δ. Ωραιοκάστρου την Κυριακή 22/9

otavoice

Δ. Αθηναίων: Ξεκινούν τα Προγράμματα Δημιουργικής Μάθησης για όλες τις ηλικίες

otavoice

Δ. Φυλής: Με μεγάλη επιτυχία το Αρβανίτικο πανηγύρι της Γρίζας

otavoice