OTA VOICE
Uncategorized Ροή Ειδήσεων Γενική

Στις 7μμ οι ανακοινώσεις για το ρεύμα- Θα έχει αναδρομική ισχύ;

Σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση. Την είδηση έκανε γνωστή το Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πως θα κινηθούν οι επιδοτήσεις- Θα έχει αναδρομική ισχύ;
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να παράσχει μεγαλύτερες του αναμενομένου επιδοτήσεις, στην περιοχή των 55-60 ευρώ/μεγαβατώρα (72 για τους οικιακούς λογαριασμούς τον Απρίλιο), είναι όμως πιθανό οι επιδοτήσεις να αφορούν και καταναλώσεις πάνω από 300 KwH. Η παρέμβαση θα αφορά όλους. Οικιακά τιμολόγια και επιχειρήσεις.

Κρίσιμο σημείο είναι τι θα γίνει με τους λογαριασμούς που ήδη έχουν αποσταλεί στους καταναλωτές και έχουν δημιουργήσει ένα εφιάλτη. Θα πληρώσουν οι καταναλωτές μια παράνομη χρέωση που ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση καθυστερημένα καταργεί; Αν δεν έχει αναδρομική ισχύ η όποια ανακοίνωση μέτρων, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μέγα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Πληροφορίες  αναφέρουν ότι θα υπάρχει πρόβλεψη με αναδρομική ισχύ.

Ήδη χιλιάδες καταναλωτές αλλά και ενώσεις καταναλωτών έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

 Το μεγάλο βάρος στον Ιούνιο
Η παρέμβαση, όμως, έρχεται από την 1η Ιουνίου και εκεί ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση. Κεντρική ιδέα είναι το πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η παρέμβαση, πάντως, θα είναι σταθερή σε μια τιμή. Η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί η υφιστάμενη επιδότηση και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και ειδικά για τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 55-60 ευρώ την μεγαβατώρα. Όπως αναφέρουν στόχος της κυβέρνησης είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος να γυρίσουν σε επίπεδα 2020.

Το επιπλέον κόστος αυτής της παρέμβασης για το υπόλοιπο του έτους εκτιμάται ότι θα να είναι περίπου στα 5 δισ. ευρώ.

Η δυσφορία των πολιτών είναι τεράστια καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν φτάσει μέχρι και 500% πάνω από τις προγενέστερες χρεώσεις και χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο χαράτσι της ρήτρας αναπροσαρμογής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. Η επίσπευση της ανακοίνωσης από τον Πρωθυπουργό συνδυάζεται με την έναρξη του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και στόχο έχει να κατευνάσει εσωτερικές αντιδράσεις αλλά και επικοινωνιακά να δοθεί ένα μήνυμα  ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί έξω από τη Λέσχη Γκολφ όπου έπαιζε ο Τραμπ

otavoice

Πέντε μονάδες η διαφορά υπέρ της Χάρις σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos

otavoice

Γυναίκες μαθηματικοί στο περιθώριο της Ιστορίας

otavoice

Κακοκαιρία Boris: Καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη

otavoice

Κυρ. Βελόπουλος: Η ΝΔ κυβερνά υπέρ των καπιταλιστών-ολιγαρχών

otavoice

Με αντίποινα απειλεί ο Νετανιάχου – Οι Χούθι ανέλαβαν την πυραυλική επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ

otavoice