OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ: Αιφνίδια επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στο Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία για να συζητήσει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία και τους γείτονές της απέναντι στην Ρωσία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε μυστικά το ταξίδι αυτό προς την Ουκρανία, για την δεύτερη επίσκεψή του στο Κίεβο από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ήθελε να έρθει διότι πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Ουκρανία», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο οχυρωμένο κτήριο της προεδρικής διοίκησης στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν είπε πως η επίσκεψή του έρχεται σε μια «καθοριστική στιγμή» για την Ουκρανία, σημειώνοντας πως η αντεπίθεση αποδεικνύεται αποτελεσματική.

«Νομίζω πως ο λόγος για αυτή την επιτυχία είναι πως αυτή είναι η πατρίδα σας, όχι της Ρωσίας, και είναι τόσο βασικό όσο αυτό», είπε ο Μπλίνκεν στον Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία ευγνωμονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την «τεράστια υποστήριξή»τους η οποία, είπε, βοηθά την Ουκρανία να «επιστρέψει τις περιοχές και τα εδάφη μας».

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και επισκέφθηκε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο όπου συνάντησε νεαρούς και νεαρές που τραυματίστηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία και άλλες 18 χώρες που εκτιμάται ότι κινδυνεύουν από τη ρωσική επιθετικότητα. Αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα πως το πακέτο θα ανερχόταν σε 2 δισεκ. δολάρια.

Περίπου 1 δισεκ. δολάρια θα διατεθούν στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος. Τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Τα χρήματα αποσκοπούν στην προστασία της κυριαρχίας, στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων ασφαλείας, στην ενίσχυση των συμπράξεων με τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ικανότητας «αντιμετώπισης της ρωσικής επιρροής και επιθετικότητας», δήλωσε ο αξιωματούχος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η βοήθεια έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων που επιτρέπουν στις χώρες να αγοράσουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ και θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις τελευταίες ημέρες την αντεπίθεσή της στο κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις νότιο τμήμα της χώρας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ζώνες στην βορειοανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Χάρκιβ.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Έκανε το σταυρό του και απέκλεισαν πέντε μήνες τον Πρωταθλητή Ευρώπης στο τζούντο

otavoice

Ν. Χριστοδουλίδης: «Μέγιστη τιμή για τον Γ. Κρανιδιώτη, η Κύπρος απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα»

otavoice

Νέες εκρήξεις στο Λίβανο- 3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice

Κλείνει προληπτικά το Φαράγγι της Σαμαριάς μετά την τραγωδία

otavoice

Το Κίεβο υποστήριξε ότι ανέκοψε τη ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ

otavoice

18.000 ευρώ η μπορδοροδοκόκκινη μπουχάρα για την “ολιγάρχη” Όλγα, στο Τουρισμού

otavoice