OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ: Φονικός κυκλώνας, με πολικές θερμοκρασίες και 50 νεκρούς

Συναγερμός σήμανε και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λεγόμενος «κυκλώνας – βόμβα» ισοπεδώνει τη χώρα και αριθμεί ήδη 50 ανθρώπινες ζωές, ενώ αναμένεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Τα βορειοανατολικά μέρη της χώρας είναι παραλυμένα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διακόπτει την ολιγόωρη ανάπαυση των Χριστουγέννων.

Πλέον, είναι το Μπάφαλο που βρέθηκε – κυριολεκτικά – στο μάτι του κυκλώνα, ενός κυκλώνα που σκορπίζει το θάνατο και παγιδεύει οδηγούς στα αυτοκίνητά τους. Οι εικόνες, οι οποίες μεταδίνονται σε συνεχή ροή από την αμερικανική τηλεόραση, είναι «εικόνες Αποκάλυψης», όπως αναφέρουν οι παρουσιαστές, οι οποίοι δεν σταματούν να μεταδίδουν προβλήματα και στα συστήματα ηλεκτροδότησης.

Οι αρνητικές ενδείξεις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πριν από ελάχιστα εικοσιτετράωρα. Οι μετεωρόλογοι είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για την επερχόμενη φονική καταιγίδα, ενώ περιβαλλοντολόγοι είχαν, από την πλευρά τους, υπογραμμίσει ότι πρόκειται για εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ είπε στο CNN ότι η καταιγίδα είναι «η πιο καταστροφική καταιγίδα στη μακρόχρονη ιστορία του Μπάφαλο». Η έντονη χιονόπτωση και οι συνθήκες χιονοθύελλας κατέστησαν αδιάβατους δρόμους με μηδενική ορατότητα, πάγωσαν οι υποσταθμοί ηλεκτροδότησης και άφησαν τουλάχιστον 17 νεκρούς σε όλη την πολιτεία από το βράδυ της Κυριακής.

Η Δυτική Νέα Υόρκη πνίγεται στο παχύ χιόνι «φαινόμενου λίμνης» – το οποίο σχηματίζεται όταν ο κρύος αέρας κινείται πάνω από τα ζεστά νερά των Μεγάλων Λιμνών – μόλις ένα μήνα αφότου η περιοχή χτυπήθηκε από μια ιστορική χιονοθύελλα.

Εκατοντάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης στη Νέα Υόρκη. Η αστυνομία της Πολιτείας είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 500 διασώσεις μέχρι την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης της γέννησης ενός μωρού και της βοήθειας ενός άνδρα με το 4% να έχει απομείνει στη μηχανική του καρδιά, είπε ο κυβερνήτης.

«Είμαστε ακόμα στη δίνη αυτής της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που απειλεί τη ζωή», είπε η Χότσουλ, προτρέποντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς η απαγόρευση οδήγησης παραμένει σε ισχύ στην κομητεία Έρι μέχρι τη Δευτέρα.

Αυτή η ιστορική χειμερινή καταιγίδα συνοδεύεται από παγωμένες θερμοκρασίες και συνεχίζει να αναστατώνει την Κυριακή των Χριστουγέννων, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προκάλεσε την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων και το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε οκτώ πολιτείες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των αρχών, ενώ περίπου 160.000 σπίτι απέμειναν χωρίς ρεύμα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) προειδοποίησε ότι το κρύο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο και προέτρεψε τους Αμερικανούς στις πληγείσες περιοχές να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτές τις στιγμές, αναφέρεται ότι η θερμοκρασία έφτασε, πλέον, τους  – 50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Κάποιοι από τους 46 θανάτους, που καταγράφηκαν, σημειώθηκαν στους δρόμους, οι οποίοι έχουν γίνει εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, η πίεση στο αμερικανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης εξαιρετικά υψηλή. Ορισμένες πόλεις, ιδίως στη Βόρεια Καρολίνα, χρειάστηκε να διακόψουν προσωρινά το ρεύμα λόγω της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνοντας τα σπίτια χωρίς θέρμανση. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης δώδεκα πολιτειών στα βορειοανατολικά της χώρας κάλεσε τον πληθυσμό να μειώσει την κατανάλωσή του καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές, ενώ, από απόψε το βράδυ, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ υπηρεσιών το ενδεχόμενο να υπάρξει εξαιρετικά ειδική μέριμνα για τους καρδιοπαθείς, οι οποίοι βρίσκονται στα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι στην περιοχή του μετρό της Νέας Υόρκης κλήθηκαν να ρυθμίσουν τους θερμοστάτες τους χαμηλότερα και να μειώσουν τη χρήση άλλης ενέργειας λόγω της αυξημένης ζήτησης για θέρμανση στο ακραίο κρύο.

 

 

Στη Βόρεια Καρολίνα, 169.000 πελάτες έμειναν χωρίς ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου, από περισσότερους από 485.000. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών κοινής ωφελείας δήλωσαν ότι τα κυλιόμενα μπλακ άουτ θα συνεχιστούν για τις επόμενες ημέρες.

Θάνατοι που σχετίζονται με καταιγίδες αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα: Εννέα νεκροί σε τροχαία ατυχήματα στο Οχάιο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων σε μια συσσώρευση Turnpike του Οχάιο που αφορούσε περίπου 50 οχήματα. τέσσερις αυτοκινητιστές σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά δυστυχήματα στο Μιζούρι και το Κάνσας. Ένας εργαζόμενος στο Οχάιο υπέστη ηλεκτροπληξία. Μια γυναίκα από το Βερμόντ χτυπήθηκε από κλαδί που πέφτει. Ένας προφανώς άστεγος άνδρας βρέθηκε εν μέσω θερμοκρασιών κάτω από το μηδέν του Κολοράντο. μια γυναίκα που έπεσε μέσα από τον πάγο του ποταμού Ουισκόνσιν.

Σε ορισμένες περιοχές κατά μήκος της ανατολικής ακτής, τα παγωμένα νερά των πλημμυρών προκάλεσαν περαιτέρω δυστυχία. Το CBS New York αναφέρει ότι αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ και μερικά σπίτια πλημμύρισαν στη συνοικία Κουίνς του Χάουαρντ Μπιτς. Ένα κέντρο υποδοχής του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού σε τοπικό σχολείο προσέφερε βοήθεια την Παρασκευή και το Σάββατο.

Κατά μήκος του Interstate 71 στο Κεντάκι, η Terry Henderson και ο σύζυγός της, Rick, ξεπέρασαν ένα μποτιλιάρισμα 34 ωρών σε μια εξέδρα εξοπλισμένη με θερμάστρα ντίζελ, τουαλέτα και ψυγείο αφού κόλλησαν στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν από την Αλαμπάμα στο σπίτι τους στο Οχάιο για τα Χριστούγεννα.

«Θα έπρεπε να είχαμε μείνει», είπε ο Τέρι Χέντερσον αφού μετακόμισαν ξανά το Σάββατο.

Ο Poloncarz της κομητείας Erie έγραψε στο Twitter αργά το Σάββατο ότι είχαν συσσωρευτεί 34,6 ίντσες χιονιού στο αεροδρόμιο Buffalo και οι παρασύρσεις ήταν πολύ πάνω από 6 πόδια σε ορισμένες περιοχές. Οι συνθήκες χιονοθύελλας αναμενόταν να υποχωρήσουν τα ξημερώματα της Κυριακής, συνέχισε, αλλά προβλεπόταν ότι θα συνεχιστεί το χιόνι ως αποτέλεσμα της λίμνης.

Η Βίβιαν Ρόμπινσον του Spirit of Truth Urban Ministry στο Μπάφαλο είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της έχουν καταφύγει και μαγειρεύουν για 60 έως 70 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εγκλωβισμένων ταξιδιωτών και ντόπιων χωρίς ρεύμα ή ζέστη, που περνούσαν το βράδυ του Σαββάτου στην εκκλησία.

Πολλοί έφτασαν με πάγο και χιόνι σοβατισμένο στα ρούχα τους, κλαίγοντας, με το δέρμα τους κοκκινισμένο από τις μονοψήφιες θερμοκρασίες. Το βράδυ του Σαββάτου ετοιμάστηκαν να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα.

«Είναι συγκινητικό να βλέπεις απλώς την πληγή που νόμιζαν ότι δεν θα τα κατάφερναν και να βλέπουν ότι είχαμε ανοίξει την εκκλησία και τους έδωσε μια αίσθηση ανακούφισης», είπε ο Ρόμπινσον. “Όσοι είναι εδώ διασκεδάζουν πραγματικά. Θα είναι διαφορετικά Χριστούγεννα για όλους.”

Δείτε τα ρεπορτάζ του CBSNews και του NBCNews:

Σχετικά Άρθρα

Motor Oil: Σε ύφεση η φωτιά – Τρεις εργαζόμενοι ελαφρά τραυματίες

otavoice

Εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο- 2.800 τραυματίες και 9 νεκροί – Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ

otavoice

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice