OTA VOICE
Απόψεις

Πρέσβης Αρμενίας για αποκλεισμό Αρτσάχ: Εθνοκάθαρση ή αγώνας επιβίωσης μέχρι τέλους;

Ο πρέσβης της Αρμένιας σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία Tigran Mkrtchyan τοποθετήθηκε με άρθρο του για τον εγκληματικό αποκλεισμό που υφίσταται επί δυο εβδομάδες η Δημοκρατία του Αρτσάχ(Ναγκόρνο Καραμπάχ) από το καθεστώς του Αζέρου δικτάτορα-εγκληματία Αλίεφ και τον παντουρκισμό.

Εθνοκάθαρση ή αγώνας επιβίωσης μέχρι τέλους;

Τις τελευταίες ημέρες 120.000 Αρμένιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν αποκλειστεί σκόπιμα από το Αζερμπαϊτζάν στην πατρική τους πατρίδα Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Το Αζερμπαϊτζάν τους έχει μπλοκάρει και τώρα είναι εντελώς αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.
Αυτή είναι πραγματικά μια ανθρωπιστική καταστροφή. Στις 12 Δεκεμβρίου 2022, μια ομάδα ψεύτικων οικολόγων από το Αζερμπαϊτζάν, στο όνομα των περιβαλλοντικών ανησυχιών, έκλεισε τον μοναδικό ανθρωπιστικό δακτύλιο που συνδέει το Αρτσάχ με τον έξω κόσμο, τον διάδρομο Lachin. Αυτό το μπλοκάρισμα από το Αζερμπαϊτζάν. Κατάφωρη παραβίαση της Τριμερούς Διακήρυξης της 9ης Νοεμβρίου 2020. Η τριμερής δήλωση υπογραμμίζει ξεκάθαρα τα εξής:

α) Ο διάδρομος Lachin παραμένει υπό τον έλεγχο των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
β) Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την ασφαλή μετακίνηση πολιτών, οχημάτων και φορτίου κατά μήκος του διαδρόμου Lachin προς δύο κατευθύνσεις.

Οδόφραγμα άφησε τους Αρμένιους του Αρτσάχ απομονωμένους με περιορισμένους πόρους πρώτης ανάγκης. Τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα καταναλώνονται στη συνέχεια σε χειμερινές συνθήκες παγετού. Το Αζερμπαϊτζάν ανέστειλε επίσης την προμήθεια φυσικού αερίου στο Αρτσάχ για αρκετές ημέρες δράση για την περαιτέρω επιδείνωση του ανθρώπινου πόνου. Το φυσικό αέριο προέρχεται από την Αρμενία και περνά μέσα από ελεγχόμενη περιοχή από το αζέρικο. Τα σχολεία λόγω έλλειψης θέρμανσης και οι παιδικοί σταθμοί έπρεπε να κλείσουν, και τα νοσοκομεία δυσκολεύτηκαν να φροντίσουν τους παγωμένους ασθενείς. Ακόμα και ασθενείς σε ακραία κατάσταση δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Αρμενία για θεραπεία και διάσωση ζωών.

Αυτός ο αποκλεισμός από το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι η πρώτη προσπάθεια πρόκλησης ανθρώπινων και μαζικών δεινών στο Αρτσάχ της Αρμενίας. Εκτός από τους τρεις πολέμους που διεξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ τα τελευταία 30 χρόνια, ο τελευταίος έχει υποβάλει και την Αρτσάχ σε διάφορες άλλες εμπειρίες. Τρεις γενιές του Αρτσάχ της Αρμενίας έχουν ζήσει τον θάνατο και τις δυσκολίες, έχουν υποστεί σφαγές και σφαγές και συνεχίζει να ζει από το Αζερμπαϊτζάν υπό τη συνεχή απειλή εξαφάνισης.

Αλλά το Αρτσάχ η Αρμενία έχει αντισταθεί σε όλα αυτά. Παρά το γεγονός ότι το 2020 υπογράφηκε τον Νοέμβριο η τριμερής διακήρυξη για την παύση των στρατιωτικών ενεργειών, το Αζερμπαϊτζάν έχει λάβει διάφορα μέτρα για τη δημιουργία ακραίων και δυσβάσταχτων συνθηκών διαβίωσης για τον αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπά kh, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών προκλήσεων, ψυχολογικής πίεσης και τρομοκρατίας, πυροβολισμοί σε κτίρια αστικής σημασίας, επανειλημμένα διακοπή της ροής φυσικού αερίου σε συνθήκες ψυχρού χειμώνα. Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία του στο οπλοστάσιο για την εξόντωση ή/και την απέλαση των Αρμένιων από την πατρίδα τους. Το Αζερμπαϊτζάν δεν παραδέχεται την ύπαρξη μιας τέτοιας οντότητας όπως το “Ναγκόρνο Καραμπάχ” και αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις γενοκτονικές του προθέσεις.

Ο αποκλεισμός από το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ξεχωριστή πράξη. Αποτελεί μέρος μιας συστηματικής και συνεπούς πολιτικής με στόχο την εθνική κάθαρση του ιθαγενή αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αντιαρμενική υστερία και εκφράσεις μίσους καθώς και θεσμικά. Οι καθαροί Αρμένιοι αποκαλύπτουν τις προθέσεις του Αζερμπαϊτζάν. Καταστρέφοντας και βεβηλώνοντας την αρμενική θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά με ιστορία αιώνων, τάφους και με την απομάκρυνση των khachkaras, καθώς και κάθε Αρμένιο από τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, το Αζερμπαϊτζάν αποκαλύπτει ξεκάθαρα όχι μόνο την εθνική πολιτική του amation, αλλά και η πρόθεσή της να διαπράξει άλλη μια γενοκτονία κατά του αρμενικού λαού το yoon.

Πράγματι, το Αζερμπαϊτζάν δεν απέκρυψε ποτέ ότι απαιτεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ χωρίς Αρμένιους. Το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί καθαρό έδαφος και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η εξόντωση των Αρμενίων είναι ένα μέσο για την επίτευξη του στόχου. Αυτή είναι μια στιγμή εκτίμησης για τους Αρμένιους. ζήτημα ζωής και θανάτου καθώς οι Αρμένιοι του Αρτσάχ σε αφόρητες και απάνθρωπες συνθήκες συνεχίζουν να αγωνίζονται για το δικαίωμα να ζουν στην αρχαία πατρίδα τους.
Πρόκειται για μια γενοκτονία που αναπτύσσεται αργά. Πάνω από 120.000 πληθυσμός μπορεί να εξαφανιστεί, εντελώς εξολοθρευμένος χωρίς καμία ευθύνη. Έχουμε ξαναγίνει μάρτυρες τέτοιων διαδικασιών, σε Αρμένιους, Έλληνες, Κούρδους και σε τόσους άλλους.

Η ελληνική ΥΠΕΠ προτρέπει: «Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να παρέχουν ελευθερία και ασφάλεια μετακίνησης και μεταφοράς μέσω του διαδρόμου Lachin χωρίς καμία προϋπόθεση, σύμφωνα με το 2020. ” Ανακοίνωση της 9ης Νοεμβρίου. Ο ντόπιος πληθυσμός πρέπει να προστατευτεί από δυσκολίες και δεινά” Τέτοιες ανακοινώσεις και εκκλήσεις έχουν γίνει στο Αζερμπαϊτζάν από ΕΕ και ΗΠΑ, Καναδά, Βατικανό, Γαλλία, Κύπρο, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Βρετανία, Λιθουανία, Εσθονία ia κτλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε το θέμα σε ειδική συνεδρίαση.

Όλες αυτές οι ανακοινώσεις τονίζουν ότι η συνέχιση του αποκλεισμού απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Μάλιστα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς ένας ασθενής απεβίωσε στο Στεπανακέρτ λόγω αποκλεισμού. Το Αζερμπαϊτζάν προσποιείται ότι δεν ακούει αυτές τις κλήσεις και παρουσιάζει δύο ψεύτικα επιχειρήματα Attsnum:
1. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει κλείσει τον διάδρομο Lachin,
2. Όχι οι αρχές, αλλά οι “οικολόγοι” καταγγέλλουν.

Ωστόσο, είναι σαφές από τις διεθνείς απαντήσεις ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, δεν πιστεύει σε αυτά τα επιχειρήματα.
Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο αρμενικός πληθυσμός του Αρτσάχ απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, απομονωμένος και αποκομμένος από όλο τον κόσμο.

Απαιτείται επείγουσα και αποφασιστική δράση από τη διεθνή κοινότητα για να αποτραπεί μια άλλη τραγωδία. Ο πολιτισμένος κόσμος και οι διεθνείς εξειδικευμένοι οργανισμοί πρέπει να παρέμβουν για να σταματήσουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και να σωθεί το έθνος Το Αρτσάχ για να επιβιώσει από τη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Artsakh’s Ο λαός θα προσπαθήσει να αντισταθεί σε μια νέα γενοκτονία, αλλά μπορεί να είναι ο τελευταίος αγώνας επιβίωσης.

Σχετικά Άρθρα

H E.E. και η Ελλάδα, του Παύλου Καμάρα

otavoice

Οι καιροί ου μενετοί, του Γιώργου Τσακίρη

otavoice

Η ερημοποίηση της υπαίθρου, ο Έλον Μασκ και η ευθύνη μας για τον τόπο

otavoice

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice