OTA VOICE
Video Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

2022: Τα σημαντικά γεγονότα που “σημάδεψαν” τον κόσμο

Επιμέλεια: Γρηγόρης Ραχωβίτσας

 Γεγονοτα που εμειναν ανεξιτηλα στη μνήμη μας και σημαδεψαν τη χρονιά που φευγει

Τις προηγούμενες χρονιές, ο κορονοϊός είχε, σχεδόν, μονοπωλήσει την επικαιρότητα.

Πλέον, η ανασκόπηση του 2022 περιλαμβάνει και άλλα μεγάλα γεγονότα μεταξύ των οποίων ο πόλεμος στην Ουκρανία, η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, οι κλιματικές καταστροφές, η ενεργειακή κρίση κ.ά.

H κοινωνία, η πολιτική, η οικονομία και το περιβάλλον, την χρονιά που φεύγει δοκιμάστηκαν και η υφήλιος περιμένει εναγωνίως να δει τι επιφυλάσσει το 2023.

Ο πόλεμος και το “φάντασμα” του πυρηνικού πολέμου επέστρεψαν στην Ευρώπη

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και βυθίζει όλη την υφήλιο σε μία μεγάλη ανησυχία που είχε να βιώσει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε απομονωμένος διπλωματικά, καθώς απέναντί του βρίσκει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες διακηρύσσουν την υποστήριξή τους απέναντι στην Ουκρανία και στον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι Δυτικοί επιβάλλουν στη Ρωσία οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές. Μέσα στον απομονωτισμό, ο Ρώσος πρόεδρος εγείρει την απειλή χρήσης πυρηνικού όπλου.

Ο πόλεμος δημιουργεί μία σημαντική ροή προσφύγων που ίσως είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ουκρανία παράλληλα, μετά από πρόταση του Ζελένσκι, αποκτά καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απειλή για  χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που απειληθούν ρωσικά εδάφη ήταν μια αναφορά του Πούτιν που παραπέμπει επί της ουσίας στις περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές στις οποίες είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν δημοψηφίσματα από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου με στόχο την προσάρτησή τους από τη Ρωσία.

Πολιτική αστάθεια στη Βρετανία – Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ

Πένθιμα είχε ντυθεί ο παρουσιαστής του BBC από τη στιγμή που έγινε γνωστή η επιδείνωση της υγείας της Βασίλισσας Ελισάβετ την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022. Το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας είχε διακόψει την κανονική ροή του προγράμματός του και είχε συνεχή μετάδοση όσων γίνονταν γνωστά για την κατάσταση της 96χρονης μονάρχη.

Στις 18.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) ο παρουσιαστής του BBC ανακοίνωσε ότι η Βασίλισσα πέθανε. «Πριν από μερικά λεπτά, το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βασίλισσα πέθανε γαλήνια στο Μπαλμόραλ, αυτό το απόγευμα». Στη συνέχεια ακούστηκε το «God Save the Queen».

Μετά το θάνατο της Βασίλισσας, ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας, ανέβηκε στο θρόνο ως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και δεκατεσσάρων άλλων βασιλείων της Κοινοπολιτείας.

Πριν το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ η Βρετανία ταλανίστηκε από μια διαδοχή σκανδάλων και μια πλημμυρίδα παραιτήσεων μελών της κυβέρνησής του. Αποτέλεσμα ήταν ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί τον Ιούλιο. Η Λιζ Τρας ορίζεται επίσημα διάδοχός του στην Ντάουνινγκ Στριτ από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, δύο ημέρες πριν από τον θάνατο και μένει στην ιστορία ως η πιο εφήμερη πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας!

Η Λιζ Τρας παραμένει μόνο 44 ημέρες στον θώκο προτού παραιτηθεί με τη σειρά της, έχοντας προλάβει στο μεταξύ να προκαλέσει πολιτική και οικονομική κρίση με το ‘ριζοσπαστικό’ οικονομικό πρόγραμμά της.

Ο Ρίσι Σούνακ ανέρχεται στην εξουσία στα τέλη Οκτωβρίου, σε μια πρωτόγνωρη για τη Βρετανία περίοδο αβεβαιότητας. Είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

“Λάμψη” Μέσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο που… βάφτηκε με αίμα

Ήταν η προσωπική ιστορία του Μέσι, η δικαίωσή του για τη μεγαλειώδη διαδρομή του ως τώρα στο ποδόσφαιρο και η καθολική αναγνώριση που λειτουργεί δραματουργικά σε ένα θεαματικό φινάλε, στοιχεία που έκαναν το μουντιάλ του Κατάρ να αποκτήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα – πέρα από το ωραίο ποδόσφαιρο που έτσι κι αλλιώς παίχτηκε σε όλο το τουρνουά, ιδίως στον τελικό, μα και πέρα από το γεγονός ότι ήταν το πρώτο που έγινε χειμώνα.

Ο Μέσι εκπλήρωσε και το τελευταίο… απωθημένο του και πλέον μπορεί να λέει ότι έχει κατακτήσει τα πάντα! Ήταν, άλλωστε, το τελευταίο «αλλά» όσων διαφωνούν ότι είναι ο GOAT! Το τρόπαιο που κατέκτησε στην Ντόχα ήταν το 42ο της καριέρας του και σίγουρα το πιο σημαντικό, γι’ αυτό και το αφιέρωσε στον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος τον είχε χρίσει διάδοχο του.

Από τη στιγμή όμως, πίσω στο 2010 που η FIFA ανακοίνωσε την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, οι ενστάσεις κι ο προβληματισμός έκαναν αμέσως την εμφάνισή τους.

Το χρήμα, όμως, κινεί τον κόσμο και το ποδόσφαιρο έχει πάψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να αποτελεί εξαίρεση. Το Κατάρ, η μικρότερη χώρα στην ιστορία που φιλοξένησε τη μεγάλη γιορτή της μπάλας, διοργάνωσε το πιο ακριβό Μουντιάλ!

Το Εμιράτο της Μέσης Ανατολής φέρεται να έχει ξοδέψει 200.000.000.000 δολάρια, ποσό 20 φορές μεγαλύτερο απ’ όσα έδωσε η Ρωσία για τη διοργάνωση του 2018. Φυσικά, τα περισσότερα χρήματα επενδύθηκαν για να υλοποιηθούν νωρίτερα ορισμένα projects που αφορούν υποδομές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, θα μπορούσαν να ήταν ως ένα σημείο ανεκτά, ωστόσο πέρα από χρήμα, η φετινή διοργάνωση, δυστυχώς, είναι βουτηγμένη και στο αίμα. Τα στοιχεία που αποκάλυψε ο «Guardian», τον Φεβρουάριο του 2021, σοκάρουν άπαντες! Πάνω από 6.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα έργα για το Μουντιάλ.

Επίσης, έρευνα της Daily Mail, τον περασμένο Ιούνιο, ανέφερε ότι 239 εργάτες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα 12 μηνών. Το 45% των θανάτων αυτών αποδόθηκαν σε φυσικά αίτια! Όπως είναι λογικό άνοιξε μια τεράστια κουβέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπάτησή τους στο Κατάρ, όπου έτσι κι αλλιώς δεν φημίζεται για τις «ελευθερίες» του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι δούλευαν για τρία χρόνια για το Μουντιάλ του Κατάρ χωρίς ρεπό! Στις 73 σελίδες της έκθεσης με τίτλο «Θεωρούν ότι είμαστε μηχανές», αμφισβητείται η πρόοδος σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Μάλιστα, μαζί με άλλες οργανώσεις έχουν ζητήσει από τη FIFA να διαθέσει 445.000.000 ευρώ σε αποζημιώσεις, στις περιπτώσεις που υπήρξε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η αγγλική ομοσπονδία (FA) πήρε κι αυτή θέση για τα δικαιώματα των μεταναστών, αναφέροντας ότι το Κατάρ θα πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες όσων τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων.

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας λόγω Ταϊβάν –  Aμφισβήτηση της πολιτικής της “μηδενικής Covid”

Ο Σι Τζινπίνγκ επανεκλέγεται τον Οκτώβριο επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) κατά το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ, περιβαλλόμενος από πιστούς σε αυτόν συμμάχους, για να γίνει ο πιο ισχυρός ηγέτης της σύγχρονης Κίνας.

Την ίδια στιγμή συντηρεί μια επιδεινούμενη αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και χρόνια μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στις αρχές Αυγούστου στο αυτόνομο νησί.

Η Κίνα προχωρά σε αντίποινα πραγματοποιώντας χερσαία και ναυτικά γυμνάσια έκτασης άνευ προηγουμένου από τα μέσα των χρόνων του 1990. Και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, αν το νησί δεχθεί εισβολή από την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, η στρατηγική της χώρας για «μηδενική Covid», που οδηγεί σε lockdown ολόκληρες συνοικίες ή πόλεις με το που εμφανίζονται εστίες, προκαλεί στα τέλη Νοεμβρίου τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες διαδηλώσεις.

Οι αρχές αντιδρούν με καταστολή και στη συνέχεια, το Δεκέμβριο, με μια γενική χαλάρωση των υγειονομικών κανόνων για να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή και να ανορθώσουν την παραπαίουσα οικονομία. Στο τέλος Δεκεμβρίου η Κίνα ανακοινώνει τελικά πως στις 8 Ιανουαρίου θα βάλει τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα όταν φθάνει κάποιος στη χώρα, τελευταίο κατάλοιπο της αυστηρής υγειονομικής πολιτικής της «μηδενικής Covid».

Qatar Gate: Το σκάνδαλο που έπληξε τις Βρυξέλλες

Ως το πιο σοβαρό, σοκαριστικό και κραυγαλέο σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια, χαρακτηρίζεται από πολλούς η υπόθεση διαφθοράς που έχει προκαλέσει ”σεισμό” στην πολιτική σκηνή, στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.

Η Ευρώπη και  η Ελλάδα, θα πάρει γρήγορα πάνω της τα φώτα της επικαιρότητας. Στις 9 Δεκεμβρίου συνελήφθη η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στις Βρυξέλλες. Η Καϊλή, όπως και ο σύντροφός της, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Παντσέρι και άλλοι αξιωματούχοι, κατηγορούνται για δωροδοκία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το Qatar Gate λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και η 44χρονη πολιτικός μαζί με άλλα τρία πρόσωπα έρχονται ενώπιον της Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Στο πάνθεον των αθανάτων ο Πελέ

Ο «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου, ο θρυλικός Πελέ, πέρασε στις 29 Δεκεμβρίου στην αιωνιότητα. Ο ηγέτης της «χρυσής» Εθνικής Βραζιλίας με τις τρεις κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Η περιγραφή του θρυλικού Πελέ, την οποία υπογράφει ένας άλλος αιώνιος θρύλος του αθλήματος, συνοψίζει έναν χαρακτήρα που έγινε σχεδόν μεγαλύτερος από το άθλημά του: «Ο Πελέ ξεπέρασε τα όρια της λογικής». Με μόλις επτά λέξεις ο Γιόχαν Κρόιφ έδωσε μια τόσο εύστοχη περιγραφή, σαν να είχε χρησιμοποιήσει χίλιες.

Ο κατά κόσμο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία η υγεία του κυμαινόταν μεταξύ θετικών ειδήσεων και αρνητικών υποτροπών. Ο «Βασιλιάς», το «Μαύρο Διαμάντι», ο θρύλος του ποδοσφαίρου και μοναδικός ποδοσφαιριστής στην Ιστορία με τρία Παγκόσμια Κύπελλα έφυγε μετά από μεγάλη μάχη με την επάρατη νόσο.

Η παρακαταθήκη του μεγάλη και δεν μετριέται σε λέξεις, αλλά σε γκολ, που ήταν το σήμα κατατεθέν του. Ορισμένες πηγές αναφέρουν 1.281 ή 1.301 στην καριέρα του. Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο ίδιος ανέφερε 1.283. Ποιος νοιάζεται όμως; Με πολύ λίγο ποδόσφαιρο τηλεοπτικά, η εποχή του δεν προσφερόταν για τήρηση ακριβούς λογαριασμού. Τα 767 επιβεβαιωμένα τέρματά του σε επίσημους αγώνες ξεπεράστηκαν από τον Κριστιάνο Ρονάλντο μόλις τον Μάρτιο του 2021.

Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός

Η εκτόξευση των τιμών, που ξεκίνησε το 2021 λόγω της αποδιοργάνωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση βασικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την Covid, επιταχύνεται το 2022 για να φθάσει σε επίπεδα πρωτόγνωρα από τα χρόνια του 1970 και του 1980. Ο πληθωρισμός φθάνει το 10,1% το Νοέμβριο στην ευρωζώνη. Αναμένεται να φθάσει το 8% στο τέταρτο τρίμηνο στις χώρες της G20, επηρεάζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη με την αύξηση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων.

Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία που βυθίζει την Ευρώπη σε βαθιά ενεργειακή κρίση. Η Ρωσία, υπό την επίδραση των δυτικών κυρώσεων, πολλαπλασιάζει τα αντίποινα φθάνοντας μέχρι να πλήξει το ευαίσθητο σημείο της ΕΕ: την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου, κυρίως μέσω των πολύ εξαρτώμενων Γερμανίας και Ιταλίας, είναι σε ελεύθερη πτώση.

Kλιματικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα

Το καλοκαίρι είναι το πιο ζεστό που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη με ρεκόρ θερμοκρασιών και καύσωνες που προκάλεσαν ξηρασία και δασικές πυρκαγιές (τουλάχιστον 6.600.000 στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Αυγούστου στην ΕΕ, ένα ρεκόρ). Οι παγετώνες των Άλπεων καταγράφουν απώλειες ρεκόρ στη μάζα πάγου.

Τουλάχιστον 15.000 θάνατοι συνδέονται άμεσα με τον καύσωνα στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι πυρκαγιές και η αποψίλωση καταρρίπτουν νέα ρεκόρ στην Αμαζονία της Βραζιλίας.

Στο Πακιστάν, ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες που συνδέονται με έναν ασυνήθιστο μουσώνα έχουν αποτέλεσμα 1.700 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οκτώ εκατομμύρια άλλοι να εκτοπιστούν, ενώ το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται κάτω από το νερό.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, περισσότερα από 190 κράτη υιοθετούν μια ιστορική συμφωνία στο Μόντρεαλ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφή της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων της. Η συμφωνία προβλέπει έναν οδικό χάρτη με κύριο στόχο την προστασία του 30% του πλανήτη μέχρι το έτος 2030.

Ανατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τον Ιούνιο του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε την ιστορική απόφαση της υπόθεσης Roe εναντίον Wade, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση μετά από σχεδόν 50 χρόνια, σε μια δραματική οπισθοδρόμηση που θα μεταμορφώσει την αμερικανική ζωή σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ουσιαστικά κάθε Πολιτεία θα αποφασίζει αν θα απαγορεύει τις αμβλώσεις ή όχι.

Η απόφαση, που θυμίζει εποχές σκοταδισμού, θα δοκιμάσει τη νομιμότητα του δικαστηρίου και θα δικαιώσει ένα επί δεκαετίες ρεπουμπλικανικό εγχείρημα τοποθέτησης συντηρητικών δικαστών, που είχαν τοποθετηθεί με χειρουργική τακτική στις θέσεις τους.

Όπως είναι φυσικό αντιδράσεις δημιουργήθηκαν στην αμερικανική αλλά και τη Γηραιά ήπειρο.

Εξέγερση κατά της μαντίλας, βίαιη καταστολή στο Ιράν

Η Μαχσά Αμινί πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, τρεις μέρες μετά τη σύλληψη της από την αστυνομία ηθικής καθώς φέρεται να παραβίασε τον νόμο του θεοκρατικού καθεστώτος που θέλει τις γυναίκες να ντύνονται πολύ αυστηρά και να φορούν υποχρεωτικά μαντίλα (χιτζάμπ).

Ο θάνατος της 22χρονης προκάλεσε μια σειρά από μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν οι οποίες έλαβαν διαστάσεις εξέγερσης και θύμισαν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Οι γυναίκες του Ιράν βρίσκονται ακόμη και σήμερα στην πρώτη γραμμή καίγοντας τις μαντίλες τους, κόβοντάς τα μαλλιά τους και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους απέναντι σε ένα καθεστώς ανελεύθερο και απολυταρχικό.

Το κίνημα των διαδηλωτών δημιούργησε ένα παγκόσμιο κύμα υποστήριξης σε όλο τον κόσμο που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

 O Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter

Στις 14 Απριλίου 2022, ο Έλον Μασκ δήλωσε δημόσια ότι ήθελε να αγοράσει το Twitter. Προσέφερε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για το Twitter. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αρχικά απέρριψε την προσφορά, ενώ προσπάθησε να αποτρέψει τον Musk από το να αγοράσει αναγκαστικά την εταιρεία.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποφάσισε ότι, μετά από σκέψη, θα λάβει τη συμφωνία στις 25 Απριλίου αποδεχόμενο την προσφορά.

Ωστόσο ο ίδιος μέσα από μια σειρά σαρωτικών αλλαγών που θέλησε να επιβάλλει στο Twitter, είδε τα προβλήματα να παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο. Ήταν τόσο έντονα που επηρέασαν στο σύνολο την οικονομική του ισχύ, με αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2023 ο Έλον Μασκ να μην είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος μέσω ανάρτησης του ψάχνει τον αντικαταστάτη του και όταν αυτός ο «παλαβός», όπως είπε χαρακτηριστικά, βρεθεί, τότε θα παραιτηθεί από τη θέση του CEO.

Πάντως το 57,5% των χρηστών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του μεγιστάνα φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη.

Τηλεσκόπιο James Webb: Ασύλληπτες ανακαλύψεις για τον ανθρώπινο νου

Νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του σύμπαντος άνοιξαν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb με τους αστρονόμους να προειδοποιούν ότι τις σημαντικές ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει το τηλεσκόπιο, δεν τις έχει φανταστεί ανθρώπινος νους.

Μακρινοί γαλαξίες που έχουν συγκρουστεί, γιγάντιοι εξωπλανήτες που σχηματίστηκαν από αέρια, αλλά και συστήματα αστέρων που πεθαίνουν αποτελούν τα πρώτα διαστημικά σώματα που εντόπισε το τηλεσκόπιο, η κατασκευή του οποίου κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Το τηλεσκόπιο είναι εκατό φορές πιο ευαίσθητο από τον προκάτοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που εκτοξεύτηκε πριν από τριάντα χρόνια και είναι ακόμη επιχειρησιακό.

Το τηλεσκόπιο Webb τέθηκε σε λειτουργία επτά μήνες μετά από την εκτόξευσή του τον Δεκέμβριο και οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για «κάτι που βρίσκεται εκεί έξω, το οποίο ποτέ δεν είχαμε υποθέσει ότι θα ήταν εκεί», όπως δήλωσε ο John Mather, αστροφυσικός της NASA, o οποίος έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, για την συμβολή του στην εδραίωση της θεωρίας της «Μεγάλης Έκρηξης» για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Το ανταγωνιστικά επιλεγμένο πρόγραμμα έρευνας περιλαμβάνει την εξερεύνηση της εξέλιξης των πρώιμων γαλαξιών, τον κύκλο ζωής των αστεριών, την αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών που περιστρέφονται γύρω από μακρινούς ήλιους και τη σύνθεση των φεγγαριών στο δικό μας εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός άγγιξε τα 8 δισεκατομμύρια

Η ημέρα των 8 δισεκατομμυρίων, η οποία είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι πλέον γνωστή. Η Τρίτη 15 Νοεμβρίου του 2022, είναι η ημέρα κατά την οποία ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε το όριο των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια, ώστε ο ανθρώπινος πληθυσμός να αγγίξει τα εννέα δισεκατομμύρια.

Συγκριτικά, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού τον περασμένο αιώνα ήταν αρκετά γρήγορη και παρά τη σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια περίπου το 2037 και τα 10 δισεκατομμύρια περίπου το 2058, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice

Επίθεση από τουρκικό Drone στο βόρειο Ιράκ, σε συνάντηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

otavoice

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο Σούμι

otavoice

Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα αυξήθηκε 1,5 °C τα τελευταία 30 χρόνια 

otavoice