OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι Βραζιλιάνοι αποχαιρετούν τον «Βασιλιά» τους, στο στάδιο της Σάντος

Αρκετές εκατοντάδες Βραζιλιάνοι απέδωσαν ήδη τον τελευταίο φόρο τιμής στον Πελέ, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του σε ηλικία 82 ετών, περνώντας μπροστά από το φέρετρό του που βρίσκεται στο κέντρο του γκαζόν του γηπέδου των μεγάλων κατορθωμάτων του «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου, στη Σάντος.

Οι πόρτες του γηπέδου Vila Belmiro, της Σάντος, άνοιξαν στις 15:00 ώρα Ελλάδας για το 24ωρο λαϊκό προσκύνημα στον  Πελέ. Όταν τους επέτρεψαν να μπουν, οι οπαδοί επευφημούσαν και άρχισαν να φωνάζουν «Πελέ, Πελέ, Πελέ!».

Δεκάδες στεφάνια, που στάλθηκαν από προσωπικότητες του ποδοσφαίρου όπως ο σταρ της Παρί ΣΖ, Νεϊμάρ ή ξένοι σύλλογοι όπως η Ρεάλ Μαδρίτης τοποθετήθηκαν γύρω από το φέρετρο, προστατευμένα κάτω από μια μεγάλη λευκή σκηνή.

Από τους πρώτους που τον αποχαιρέτησαν, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ήρθε ειδικά στη Βραζιλία για να αποτίσει φόρο στον Πελέ.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου (Conmebol), Αλεχάντρο Ντομίνγκες, που βρισκόταν  στο πλευρό της συζύγου του Πελέ, Μάρσια Αόκι.

Τρία γιγάντια πανό τοποθετήθηκαν στις εξέδρες του σταδίου. Το ένα δείχνει τον Πελέ πλάτη φορώντας τη φανέλα «10», ενώ τα άλλα δύο έγραφαν «Ζήτω ο βασιλιάς» και «Πελέ 82 ετών».

epa10386434 FIFA President Gianni Infantino (C) speaks with Pele’s wife Marcia Aoki (R) during the wake for Edson Arantes do Nascimento ‘Pelé’, at the Vila Belmiro stadium in Santos, Brazil, 02 January 2023. Several Brazilian soccer fans spent the night lining up to attend Pele’s wake after the soccer legend died on 29 December 2022 aged 82. EPA/Sebastiao Moreira

«Η στιγμή είναι πολύ θλιβερή», είπε ο ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. «Αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση γιατί ο Πελέ είναι ένα σύμβολο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δεν τον είδα να παίζει αλλά όλος ο κόσμος ξέρει ποιος το έκανε. Η FIFA και όλες οι ηπειρωτικές ομοσπονδίες θα του αποτίσουν φόρο τιμής με ενός λεπτού σιγή στους αγώνες. Πιο σημαντική πράξη θα είναι να ζητήσουμε από τα 211 μέλη της FIFA να ονομάσουν ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ, ώστε σε 30, 40, 50 χρόνια όλοι να γνωρίζουν ακόμα τη σημασία του. Ο Πελέ είναι αιώνιος. Η FIFA σίγουρα θα τιμήσει τον “βασιλιά” όπως του αξίζει».

Στη Βραζιλία, ο Πελέ έλαβε ήδη αυτό το είδος φόρου τιμής όσο ζούσε. Το στάδιο «Βασιλιάς Πελέ» ( Rei Pelé) εγκαινιάστηκε το 1970, στη Μασέιο, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αλαγκόας, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Εντάλντο Ροντρίγκεζ: «Ο μοναδικός αθάνατος»

Μαζί με τον Ινφαντίνο ήταν ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες, πρόεδρος της Νοτιοαμερικανικής Συνομοσπονδίας (Conmebol) και ο Εντάλντο Ροντρίγκεζ, πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (CBF). Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βραζιλία «O’ Globo»-παραθέτοντας και σχετική φωτογραφία-, ο Ροντρίγκες έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων του Πελέ:

«Είναι μία στιγμή που τα λόγια δεν φτάνουν, μας λείπουν. Αυτό που μπορώ να πω μέσα από την καρδιά μου είναι ότι αυτή η στιγμή πονάει πολύ.
Αιώνια λαχτάρα για το είδωλο και ο βασιλιάς Πελέ τον μοναδικό αθάνατο.

Θα λατρεύω για όλη μου τη ζωή τις χαρούμενες στιγμές που έδωσες εσύ ο  Βασιλιάς σε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που σε είδα να παίζεις στις 05/07/67, Μπαία-Σάντος. Ήμουν εκεί, ήμουν 13 και ήμουν ήδη ενθουσιασμένος για σένα.
Αναπαύσου εν ειρήνη. Έντναλντο Ροντρίγκες».

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Αργιθέας: Παρεμβάσεων συνέχεια στην ορεινή μας περιοχή…

otavoice

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice

Επίθεση από τουρκικό Drone στο βόρειο Ιράκ, σε συνάντηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

otavoice

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο Σούμι

otavoice