OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και εθνοκάθαρσης το Αρτσάχ

Στις 12 Δεκεμβρίου, μια ομάδα στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν ντυμένοι με πολιτικά ρούχα παρσιστάνοντας τους οικολόγους, απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο Στεπανακέρτ-Γκορίς που συνδέει το  Αρτσάχ με την Αρμενία με ψευδές περιβαλλοντικό πρόσχημα. Το Αρτσάχ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και μιας νέας εθνοκάθαρσης.

“Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών, υφίστανται εθνοκάθαρση. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό την απειλή της πείνας”, έγραψε στο Facebook του ο Αρμάν Τατογιάν, πρώην Συνήγορος του Πολίτη και Διευθυντής του Ιδρύματος Τατογιάν.

“Στη σημερινή τακτική συζήτηση, περιγράψαμε επείγουσες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σύνοψης τεκμηριωμένων δεδομένων σχετικά με τις εγκληματικές πράξεις του Αζερμπαϊτζάν και κοινών μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρώην Διαμεσολαβητής της Αρτσάχ Artak Beglaryan, ο εν ενεργεία Διαμεσολαβητής Gegham Stepanyan, υπάλληλοι του Tatoyan Foundation. Πάνω από 120.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών, υποβάλλονται σε εθνοκάθαρση. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό την απειλή της πείνας», σημείωσε.

Λόγω του αποκλεισμού του Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν, χιλιάδες άνθρωποι στερούνται το δικαίωμα στη σωστή διατροφή, έγραψε στο Twitter ο Διαμεσολαβητής του Αρτσάχ, Gegham Stepanyan.

«Λόγω του αποκλεισμού της Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν, χιλιάδες άτομα με ειδική διατροφή σε διάφορες εγκαταστάσεις (νηπιαγωγεία, νοσοκομεία, ψυχιατρικά κέντρα, ορφανοτροφεία, γηροκομεία κ.λπ.) στερούνται του δικαιώματος στη σωστή διατροφή», έγραψε.

2 Ιανουαρίου η μικρή αρμένισσα από το χωριό Καραχούντζ, Μαρτούνι

Οι Αρμένιοι πραγματοποιούν συγκέντρωση για την υποστήριξη του Αρτσάχ μπροστά από το Δημαρχείο του Λος Άντζελες. Η δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Λος Άντζελες, Πολ Κρεκόριαν, απεύθυναν έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε σχέση με τον «Παράνομο αποκλεισμό του Αρτσάχ Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν».

Η επιστολή της Δημάρχου του Λος Άντζελες στο πρόεδρο των ΗΠΑ
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε!
Η σκληρότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην καταστολή της δημοκρατίας δεν περιορίζεται στην Ουκρανία. Σήμερα, εξαιτίας των πράξεών του, 120 χιλιάδες Αρμένιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αρτσάχ αντιμετωπίζουν αργό θάνατο από παγωνιά, πείνα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται είναι αποτέλεσμα ενός σκόπιμου αποκλεισμού που πυροδότησε ο δικτάτορας του Αζέρου Αλίγιεφ υποστηριζόμενος από ρωσικά στρατεύματα, τα οποία ουσιαστικά κρατούν όμηρο τον λαό του Αρτσάχ.
Μέσω αυτού του παράνομου αποκλεισμού, αυτές οι δύο δικτατορίες επιδιώκουν να τιμωρήσουν το Αρτσάχ και την Αρμενία επειδή τόλμησαν να προωθήσουν τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Χειρότερα, ελλείψει αποφασιστικής δράσης από τις ΗΠΑ, ο κόσμος θα μπορούσε σύντομα να γίνει μάρτυρας μιας άλλης Σρεμπρένιτσα ή Σαράγεβο και τελικά της γενοκτονικής αφανισμού ολόκληρης της αρμενικής παρουσίας στην περιοχή.
Από τις 12 Δεκεμβρίου, τα ρωσικά στρατεύματα “ειρηνευτικής” επιφορτισμένα με τον έλεγχο του Διαδρόμου Lachin – η μόνη οδός διαφυγής του Αρτσάχ προς την Αρμενία και τον υπόλοιπο κόσμο – επέτρεψαν στο Αζερμπαϊτζάν να το μπλοκάρει, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα πετρέλαιο, καύσιμα, φάρμακα και υπάρχουν ανθρωπιστικά αγαθά. Τα σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν, τα ράφια των καταστημάτων είναι άδεια και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα ή να κάνουν ζωτικές διαδικασίες. 350 βαριά άρρωστοι ασθενείς δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Αρμενία για επείγουσα περίθαλψη, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο ενός ατόμου και θα οδηγήσει στον θάνατο πολλών περισσότερων εκτός αν αρθεί ο αποκλεισμός.
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ζήτησε την άρση του αποκλεισμού για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών από το Αρτσάχ στην Αρμενία. Αλλά οι απαιτήσεις και μόνο χωρίς αποφασιστικά τιμωρητικά μέτρα δεν θα ωθήσουν το εγκληματικό καθεστώς του Αλίγιεφ να συμπεριφέρεται πολιτισμένα, ειδικά όταν η Ρωσία επιδιώκει επίσης να χρησιμοποιήσει τον αποκλεισμό για να προωθήσει το δικό της αντιδυτικό και
αντιδημοκρατικοί περιφερειακοί στόχοι.
Η άγρια και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ το 2020 οδήγησε σε
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που υπογράφηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία με τη συγκατάθεση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Ο σημερινός αποκλεισμός αποτελεί άμεση και ξεδιάντροπη παραβίαση των ξεκάθαρων όρων της συμφωνίας από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες συνεχίζουν να επιδεικνύουν περιφρόνηση για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου μεταξύ των χωρών. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν ξεκάθαρα τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και την παγκόσμια σταθερότητα προσφέροντας τη βοήθεια του λαού του Αρτσάχ. Αυτή η άμεση και σαφής απάντηση θα πρέπει να περιλαμβάνει:
▪️Παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.
▪️ Να ξεκαθαρίσουμε στον Πούτιν και τον Αλίγιεφ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν και θα ενεργήσουν για να εξασφαλίσουν την ασφαλή πτήση των αεροπλάνων στο Αρτσάχ για να παρέχουν βοήθεια.
▪️Η επίμονη διπλωματική εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μπακού και Στεπανακέρτ, προκειμένου να εγγυηθούν τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού του Αρτσάχ.
▪️ Επιμονή για αντικατάσταση των ρωσικών στρατευμάτων στο Αρτσάχ με διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις.
▪️ Λήψη απτών μέτρων κατά του καθεστώτος στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να καταστεί υπόλογο για τα εγκλήματά του σύμφωνα με τον νόμο Υποστήριξης της Ελευθερίας και τη Μαγνητική Πράξη.
Περιμένω με ανυπομονησία τις διαβεβαιώσεις σας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραμείνουν άπραγοι ενώ επιθετικές δικτατορίες εφαρμόζουν πολιτικές γενοκτονίας εναντίον των δημοκρατικών γειτόνων τους.

Σχετικά Άρθρα

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice

Επίθεση από τουρκικό Drone στο βόρειο Ιράκ, σε συνάντηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

otavoice

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο Σούμι

otavoice

Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα αυξήθηκε 1,5 °C τα τελευταία 30 χρόνια 

otavoice