OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Επιπλέον απόρρητο υλικό βρέθηκε στην κατοικία του Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον

Οι βοηθοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρήκαν πέντε επιπλέον σελίδες απόρρητου υλικού στην προσωπική του κατοικία στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, την ίδια ημέρα που διορίστηκε ειδικός σύμβουλος για να ερευνήσει το θέμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το Σάββατο.

Αυτή η νέα αποκάλυψη σηματοδοτεί την τελευταία αλλαγή στον συνολικό αριθμό των εγγράφων με διαβαθμισμένες σημάνσεις που ανακάλυψαν οι δικηγόροι του Μπάιντεν σε μια εβδομάδα που άλλαξε δραματικά την τροχιά μιας κυβέρνησης την ίδια στιγμή που εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό ενός νομικά επισφαλούς θέματος.

«Έχουμε δημοσιοποιήσει τώρα συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα έγγραφα που ταυτοποιήθηκαν, πώς ταυτοποιήθηκαν και πού βρέθηκαν», δήλωσε ο Richard Sauber, ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σε μια δήλωση που σημείωσε ότι το γραφείο του συμβούλου του Λευκού Οίκου δεν θα απαντά πλέον. ερωτήσεις για το θέμα με την έρευνα σε εξέλιξη. «Ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με τον νεοδιορισθέντα Ειδικό Εισαγγελέα».

Η ανακάλυψη ήρθε λίγες ώρες αφότου το Γραφείο του Εισαγγελέα του Λευκού Οίκου δημοσίευσε μια δήλωση, αναφέροντας συγκεκριμένα την ανακάλυψη ενός μόνο εγγράφου και την ίδια μέρα ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland διόρισε τον πρώην εισαγγελέα των ΗΠΑ Robert Hur ως ειδικό σύμβουλο για να ερευνήσει το θέμα.

Η τελευταία αποκάλυψη σηματοδοτεί την τρίτη μέσα σε μια εβδομάδα και η δεύτερη φορά που οι αρχικές πληροφορίες που παρασχέθηκαν αποδείχθηκαν αργότερα ελλιπείς. Στην πραγματικότητα, η Sauber είχε πει ότι η αναθεώρηση των σπιτιών του Μπάιντεν ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, παρόλο που οι επιπλέον πέντε σελίδες ανακαλύφθηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη σύγκλιση των συνεχιζόμενων αξιολογήσεων, των δημόσιων μηνυμάτων και της ταχέως αυξανόμενης πολιτικής πίεσης.

Οι νέες σελίδες βρέθηκαν όταν ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου πήγε στο Wilmington για να διευκολύνει τη μεταφορά ενός απόρρητου εγγράφου που βρέθηκε στο σπίτι του Μπάιντεν από τους προσωπικούς του δικηγόρους σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε η Sauber.

«Επειδή έχω άδεια ασφαλείας, πήγα στο Wilmington την Πέμπτη το απόγευμα για να διευκολύνω την παροχή του εγγράφου που βρήκε ο προσωπικός συνήγορος του Προέδρου την Τετάρτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο Sauber.

«Ενώ το μετέφερα στους υπαλλήλους του DOJ που με συνόδευαν, ανακαλύφθηκαν πέντε επιπλέον σελίδες με σήμανση ταξινόμησης μεταξύ του υλικού με αυτό, για συνολικά έξι σελίδες. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί μου τα πήραν αμέσως στην κατοχή τους», προσθέτει.

Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για την έλλειψη διαφάνειας με το κοινό σχετικά με τα έγγραφα. Η αρχική παρτίδα εγγράφων – 10 απόρρητα έγγραφα από την εποχή του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου βρέθηκαν στο πρώην ιδιωτικό γραφείο του στο Κέντρο Διπλωματίας και Παγκόσμιας Δέσμευσης Πεν Μπάιντεν – βρέθηκαν στις 2 Νοεμβρίου αλλά δεν αποκαλύφθηκαν στο κοινό μέχρι τη Δευτέρα.

Ο προσωπικός δικηγόρος του Μπάιντεν προσπάθησε να εξηγήσει το Σάββατο γιατί ο ίδιος και τα άλλα μέλη της ομάδας του Μπάιντεν δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις ανακαλύψεις.

«Οι προσωπικοί δικηγόροι του Προέδρου προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τη σημασία της δημόσιας διαφάνειας, όπου ενδείκνυται, με τους καθιερωμένους κανόνες και περιορισμούς που είναι απαραίτητοι για την προστασία της ακεραιότητας της έρευνας», είπε ο Μπομπ Μπάουερ σε δήλωση. «Αυτές οι εκτιμήσεις απαιτούν την αποφυγή της δημόσιας δημοσιοποίησης λεπτομερειών που σχετίζονται με την έρευνα όσο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Τζον Λάους Τζούνιορ, ο δικηγόρος των ΗΠΑ στο Σικάγο που ηγήθηκε μιας προκαταρκτικής έρευνας για το θέμα κατόπιν αιτήματος της Γκάρλαντ, δεν ζήτησε έρευνες σε πρόσθετες τοποθεσίες μετά την αρχική ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων στο πρώην γραφείο του Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την έρευνα. . Η ομάδα Μπάιντεν προσφέρθηκε εθελοντικά να κάνει πρόσθετες έρευνες, αλλά κινήθηκε πιο αργά από ό,τι περίμεναν οι αρχές επιβολής του νόμου.

Υπάρχουν πολλά επιπλέον σημεία που θα μπορούσαν να αναζητηθούν, συμπεριλαμβανομένων άλλων γραφείων, και είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να βρεθούν επιπλέον έγγραφα, είπε η πηγή.

Ο Μπάουερ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Μπάιντεν στην υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, είπε ότι η κοινοποίηση περισσότερων λεπτομερειών για την υπόθεση θα μπορούσε να «περιπλέξει την ικανότητα των αρχών που διενεργούν την επανεξέταση να λαμβάνουν πληροφορίες εύκολα και σε ασυμβίβαστη μορφή».

Αυτό περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με μάρτυρες, συγκεκριμένα έγγραφα και γεγονότα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Οι τακτικές συνεχιζόμενες δημόσιες αποκαλύψεις ενέχουν επίσης τον κίνδυνο, καθώς αναπτύσσονται περαιτέρω πληροφορίες, οι απαντήσεις που παρέχονται σε αυτή την περιοδική βάση να είναι ελλιπείς», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Μπάουερ είπε ότι μετά την ανακάλυψη αρχείων Ομπάμα-Μπάιντεν στο γραφείο της Ουάσιγκτον του Κέντρου Πεν Μπάιντεν τον Νοέμβριο, «οι προσωπικοί δικηγόροι του Προέδρου πραγματοποίησαν έρευνες στις προσωπικές κατοικίες του Προέδρου για πρόσθετα κρατικά αρχεία και, επειδή οι δικηγόροι δεν έχουν άδειες ασφαλείας, ακολούθησαν την τυπικό πρωτόκολλο αναζήτησης.”

Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι το απόρρητο υλικό που βρέθηκε στο ιδιωτικό γραφείο του Μπάιντεν περιελάμβανε ορισμένα άκρως απόρρητα αρχεία με τον χαρακτηρισμό «ευαίσθητες διαμερισματοποιημένες πληροφορίες», που χρησιμοποιείται για εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες που λαμβάνονται από πηγές πληροφοριών. Αυτά τα έγγραφα περιελάμβαναν υπομνήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ενημερωτικό υλικό που κάλυπταν θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Υπήρχε επίσης ένα σημείωμα από τον Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και δύο ενημερωτικά σημειώματα που προετοίμαζαν τον Μπάιντεν για τηλεφωνικές συνομιλίες – το ένα με τον Βρετανό πρωθυπουργό και το άλλο με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2014 έως το 2019. Δεν είναι σαφές πόσο από αυτό το υλικό παραμένει ευαίσθητο.

«Μετά την αρχική ανακάλυψη των εγγράφων του Κέντρου Πεν Μπάιντεν, κάθε φορά που εντοπιζόταν ένα έγγραφο που έφερε διαβαθμισμένες σημάνσεις, η αναζήτηση αναστέλλεται στο πλαίσιο, το αρχείο ή άλλο χώρο όπου ανακαλύφθηκε το έγγραφο, με το δυνητικά διαβαθμισμένο υλικό να παραμένει στη θέση του όπως βρέθηκε. », είπε ο Bauer, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ενημερώθηκε αμέσως».

«Για αυτόν τον λόγο οι προσωπικοί δικηγόροι του Προέδρου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των σελίδων στο υλικό που ανακαλύφθηκε, ούτε έχουν εξετάσει το περιεχόμενο των εγγράφων, σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες και απαιτήσεις», είπε. «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποκάλυψη σχετικά με έγγραφα δεν μπορεί να είναι οριστική έως ότου η κυβέρνηση διενεργήσει την έρευνά της, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής οποιωνδήποτε εγγράφων και της εξέτασης οποιουδήποτε περιβάλλοντος υλικού για περαιτέρω έλεγχο και πλαίσιο».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland διόρισε τον πρώην εισαγγελέα των ΗΠΑ Robert Hur του Μέριλαντ ως ειδικό σύμβουλο για να αναλάβει την έρευνα για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στις δύο τοποθεσίες που συνδέονται με τον Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι συνεργάζεται πλήρως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Λευκός Οίκος είπε ότι είναι βέβαιος ότι η έρευνα θα δείξει ότι τα έγγραφα ήταν «κατά λάθος».

Πηγή CNN.COM

Σχετικά Άρθρα

Πρόεδρος Ιράν: Θα εμποδίσει την αστυνομία ηθών να ενοχλεί τις γυναίκες

otavoice

Γκουτέρες: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

otavoice

ΠΑΣΟΚ: Στις 24 Σεπτεμβρίου το debate των υποψήφιων αρχηγών

otavoice

Κακοκαιρία Μπόρις: Τουλάχιστον 16 νεκροί και εικόνες αποκάλυψης στην Κεντρική Ευρώπη

otavoice

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα συνταγογραφούσε σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Απάτη 3,5 εκατ. ευρώ

otavoice

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επισκεψιμότητα της 88ης ΔΕΘ – 221.375 άτομα πέρασαν τις πύλες της

otavoice