OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Επιδότηση στο ρεύμα μέχρι τις 500 κιλοβατώρες για τον “παγωμένο” Φεβρουάριο

Κλείνει τη στρόφιγγα των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα η κυβέρνηση, ενώ ο βαρύς χειμώνας είναι μπροστά μας σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων.

Σημαντικά μειωμένες είναι οι επιδοτήσεις για τον Φεβρουάριο, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, την ώρα που τα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων ενέργειας που ανακοινώθηκαν είναι αυξημένα μέχρι 122%. Χαρακτηριστικό είναι ότι το συνολικό ύψος τους είναι μειωμένο κατά 80% και φτάνει τα 95 εκατ. ευρώ έναντι 470 εκατ. τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, η επιδότηση στα νοικοκυριά περιορίζεται στις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και θα φτάνει τα 40 ευρώ.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, παρά μόνο αν η κατανάλωση μειωθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτή την περίπτωση, ισχύει και γι’ αυτούς η ίδια επιδότηση.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Μικρότερη είναι η επιδότηση που ισχύει για τα επαγγελματικά τιμολόγια καθώς φτάνει τα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τους αγρότες είναι 40 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τέλος, καμιά αναφορά δεν έκανε ο υπουργός για επιδότηση στο φυσικό αέριο. Τον Ιανουάριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους έδωσε μια οριζόντια επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Παραδείγματα 

Από 16 έως 48 ευρώ κλιμακώνεται το όφελος των νοικοκυριών από τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

-Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες, θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 80 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ.

-Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 700 κιλοβατώρες, θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 139 ευρώ και με την επιδότηση (μέχρι τις 500 κιλοβατώρες) θα πληρώσει 119 ευρώ. Αν επιτύχει το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15 %, θα έχει έκπτωση και στην κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες και θα πληρώσει τελικά 111 ευρώ.

-Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες, θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 239 ευρώ και με την επιδότηση (μέχρι τις 500 κιλοβατώρες) θα πληρώσει 219 ευρώ. Αν επιτύχει το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15 %, θα έχει έκπτωση και στην κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες και θα πληρώσει τελικά 191 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΣΟΚ: Στις 24 Σεπτεμβρίου το debate των υποψήφιων αρχηγών

otavoice

Κακοκαιρία Μπόρις: Τουλάχιστον 16 νεκροί και εικόνες αποκάλυψης στην Κεντρική Ευρώπη

otavoice

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Το κύκλωμα συνταγογραφούσε σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Απάτη 3,5 εκατ. ευρώ

otavoice

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επισκεψιμότητα της 88ης ΔΕΘ – 221.375 άτομα πέρασαν τις πύλες της

otavoice

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αγροτικό πετρέλαιο, Airbnb, και τέλος κρουαζιέρας

otavoice

Μεγάλη φωτιά σε δασική περιοχή της Ρόδου – Μήνυμα απο το 112

otavoice