OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τραγωδία στη Λιβύη: 5 Έλληνες νεκροί- Στην Ελλάδα οι τραυματίες με C-130- Τριήμερο πένθος στις ΕΔ

Τραγωδία για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη Λιβύη. Ερωτηματικά για τις συνθήκες του “τροχαίου”.

Πέντε μέλη της 19μελούς ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους, επτά νοσηλεύονται με βαριά τραύματα.

Πρόκειται για 3 Στρατιωτικούς γιατρούς και 2 πολίτες  από την αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών, με πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο να αναφέρουν ότι πρόκειται για 2 από τους 3 μεταφραστές.

Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη.

Το μεταγωγικό C-130 που πέταξε χθες το βράδυ για Βεγγάζη, προσγειώθηκε πριν από λίγο στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Από εκεί, με ασθενοφόρα μεταφέρονται οι 13 στρατιωτικοί στα στρατιωτικά νοσοκομεία 401, 251 και ΝΝΑ. Σήμερα αναμένεται να φτάσει και το C-27 που μεταφέρει τις σορούς των 5 Ελλήνων.

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχουν μεταφερθεί 10 από τους 13 συνολικά τραυματίες της ελληνικής αποστολής. Οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δέκα τραυματίες είναι πιο βαριά από τους υπόλοιπους, καθώς έχει υποστεί κατάγματα στη μέση. Όλοι θα υποβληθούν σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί και να αποτυπωθεί πλήρως η κατάσταση της υγείας τους. Θα διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς χρειάζονται περαιτέρω νοσηλεία και ποιοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για τον θάνατο των στελεχών τους, τα οποία έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Ερωτηματικά υπάρχουν για τις συνθήκες του τροχαίου και την τραγική κατάληξη του, που δεν δικαιολογεί απόλυτα μια σύγκρουση Λεωφορείου με αγροτικό φορτηγάκι, ενώ το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη ζώνη δημιουργεί πολλές υποψίες. Μην ξεχνάμε πως στην Λιβύη δρουν ομάδες μισθοφόρων τζιχαντιστών υπό την προστασία της Τουρκίας. 

Τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα στην Λιβύη όπου πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους περιέγραψε ο κ. Γιώργος Σαγιάνος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού σχολείου της Βεγγάζης στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο κ. Σαγιάνος χθες το πρωί στις 10 έφτασε το C-130 στη Λιβύη με τον γενικό πρόξενο, Σταύρο Βενιζέλοτους τρεις μεταφραστές εκ των οποίων τα δύο είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας και ένα παιδί μεικτής οικογένειας καθώς επίσης και 15 μέλη της αποστολής.

Στη συνέχεια, όπως είπε, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο προς την πόλη Ντέρνα το κοντέινερ με τη βοήθεια, ένα καινούριο λεωφορείο με τα μέλη της αποστολής και δύο οχήματα του στρατού για συνοδεία. Σύμφωνα με τον κ. Σαγιάνο λόγω του ότι η εθνική οδός στη Λιβύη έχει καταστραφεί, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από βουνά και χωριά. Στο χωριό Μαράουα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από την Λιβύη έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Όπως είπε ο κ. Σαγιάνος η οικογένεια που επέβαινε στο επιβατικό όχημα απανθρακώθηκε καθώς επίσης και τα πέντε άτομα που βρισκόντουσαν μπροστά αριστερά στο λεωφορείο.

Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από Λίβυους χρήστες, αναφέρεται ότι αυτό είναι το βίντεο με την ελληνική αποστολή το οποίο ενεπλάκη στο τροχαίο.

Φαίνεται να έχει τυλιχτεί στις φλόγες τόσο το λεωφορείο τη ελληνικής αποστολής, όσο και το αγροτικό με το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά, τα οποία έχουν καεί ολοσχερώς.

Ο υπουργός Υγείας της Λιβύης κάνει λόγο για 4 νεκρούς, με την ελληνική πλευρά αρχικά να διαψεύδει ότι είναι μέλη της αποστολής. Την είδηση μεταδίδουν επίσης τόσο το Reuters όσο και το BBC, όπως και το αραβόφωνο Al Arabiya.

Και άλλο βίντεο που βλέπει τη δημοσιότητα δείχνει την σφοδρότητα της σύγκρουσης.

 

Σχετικά Άρθρα

«Μακεδονία» αποκάλεσε το ψευτο-κρατίδιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ στα Σκόπια

otavoice

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο πυρηνικό ρολόι στον κόσμο

otavoice

Γαλλία: Η συμμαχία της Αριστεράς καταδικάζει τον διορισμό του Μ. Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού

otavoice

Διάσωση 106 αλλοδαπών από το Λιμενικό στην Τήλο

otavoice

Πούτιν: Θα συνεχίσουμε να διοχετεύουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

otavoice

Εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές εκλογές ζήτησαν Πολάκης και “87”

otavoice