OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Κατηγορίες Τριντό προς την Ινδία, για την δολοφονία του ηγέτη των Σιχ

Ο Καναδάς πιστεύει ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Ινδίας μπορεί να ευθύνεται για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους των Σιχ τον περασμένο Ιούνιο εντός των συνόρων του.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/9) ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία», με βάση τα οποία υπάρχει κάποια σύνδεση πρακτόρων της ινδικής κυβέρνησης με τη δολοφονία του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος ήταν Καναδός υπήκοος.

Ο Νιτζάρ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από έναν ναό των Σιχ στο Σάρεϊ της Βρετανικής Κολομβίας, στις 18 Ιουνίου.

Ο Τριντό είπε ότι εξέφρασε «αυτοπροσώπως και ευθέως» τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, όταν συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί.

 

Καναδάς: Απελάθηκε διπλωμάτης, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της ινδικής πρεσβείας

Λίγο μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελαύνεται από τη χώρα ένας διπλωμάτης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της ινδικής πρεσβείας.

«Η εμπλοκή κάθε ξένης κυβέρνησης στον φόνο ενός Καναδού πολίτη στο καναδικό έδαφος συνιστά απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας» τόνισε ο Τριντό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επίσης, ο Καναδός πρωθυπουργός ζήτησε «επιτακτικά» από την ινδική κυβέρνηση να συνεργαστεί για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες, μετά τη δολοφονία του Νιτζάρ και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν στον Καναδά.

Το Νέο Δελχί κατηγορεί την καναδική κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια» μπροστά στη δράση των ριζοσπαστών εθνικιστών Σιχ, που προωθούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στη βόρεια Ινδία.

Σχετικά Άρθρα

«Μακεδονία» αποκάλεσε το ψευτο-κρατίδιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ στα Σκόπια

otavoice

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο πυρηνικό ρολόι στον κόσμο

otavoice

Γαλλία: Η συμμαχία της Αριστεράς καταδικάζει τον διορισμό του Μ. Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού

otavoice

Διάσωση 106 αλλοδαπών από το Λιμενικό στην Τήλο

otavoice

Πούτιν: Θα συνεχίσουμε να διοχετεύουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

otavoice

Εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές εκλογές ζήτησαν Πολάκης και “87”

otavoice