OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νέα Υόρκη: Χωρίς εκπλήξεις η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο “τουρκικό σπίτι”

Ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη,  στο λεγόμενο «Τουρκικό Σπίτι», δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τα τυπικά, δηλαδή να διατηρήσουν αυτό το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και πώς θα εξελιχθεί το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Επιπλέον συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στο θέμα της μετανάστευσης.

Τα πρώτα πλάνα από τη συνάντηση

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση ανέφερε:

Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών μας συμβούλων.

Συμφωνήσαμε επίσης το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας.

Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά φυσικά συζητήσαμε και τα ζητήματα, τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας και πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

«Μακεδονία» αποκάλεσε το ψευτο-κρατίδιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ στα Σκόπια

otavoice

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο πυρηνικό ρολόι στον κόσμο

otavoice

Γαλλία: Η συμμαχία της Αριστεράς καταδικάζει τον διορισμό του Μ. Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού

otavoice

Διάσωση 106 αλλοδαπών από το Λιμενικό στην Τήλο

otavoice

Πούτιν: Θα συνεχίσουμε να διοχετεύουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

otavoice

Εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές εκλογές ζήτησαν Πολάκης και “87”

otavoice