OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Απόφαση του Δ.Σ. Λαυρεωτικής για την προστασία περιουσιών στην περιοχή της Κερατέα

Απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Λαυρεωτικής για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων της Κερατέας και των γύρω οικισμών

Το Δ.Σ. του Δήμου Λαυρεωτικής πήρε την 114/2024 ομόφωνη απόφαση με θέμα

«Παρέμβαση στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» καθώς και παρέμβαση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων της Κερατέας και των γύρω οικισμών».

Προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα για τους κατοίκους του καποδιστριακού ΟΤΑ Κερατέας το Δημοτικό Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ να εισηγηθεί στους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της κατάθεσης των ως άνω νομοσχεδίων στην Βουλή τα εξής:

1. Να περαιωθεί η διαδικασία της Κτηματογράφησης και να γίνουν οι πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου στους Καποδιστριακούς ΟΤΑ Λαυρεωτικής και ΟΤΑ Αγίου Κωνσταντίνου της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.

2. Να στελεχωθεί κατάλληλα το Δασαρχείο Λαυρίου προκειμένου να εκδίδει τις Βεβαιώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 παρ. 39, 40, 41 του Ν. 1160/1981, μαζικά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

3. Να ανασταλεί προσωρινά και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, η διαβίβαση από το Γραφείο Κτηματογράφησης των Ενστάσεων του Καποδιστριακού ΟΤΑ Κερατέας στις Επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων, προκειμένου οι πολίτες να λάβουν τις ανωτέρω σχετικές Βεβαιώσεις για να τις καταθέσουν στις αρμόδιες Επιτροπές.

4. Να ανασταλεί η έκδοση αποφάσεων από τις Επιτροπές Ενστάσεων του Κτηματολογίου στον καποδιστριακό ΟΤΑ Κερατέας.

5. Να αναπεμφθούν στις Επιτροπές Ενστάσεων του Κτηματολογίου, οι Ενστάσεις επί των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις ερειδόμενες επί της υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφασης του Εφετείου Αθηνών και των συναφών Δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να επανασυζητηθούν.

6. Να τροποποιηθεί το άρθρο 15 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» ως κάτωθι με τις αναφερόμενες προσθήκες:
Άρθρο 15 Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 19 ν. 2664/1998 Στο άρθρο 19 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί της διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Αν για το ακίνητο, σωρευτικά:
α) υφίσταται στα κτηματολογικά βιβλία εγγραφή με εμφαινόμενο ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
β) υφίσταται (1) απόφαση Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων με την οποία έγινε δεκτή προβληθείσα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν.3889/2010 (Α’ 182) και έχει παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά αυτής, ή το ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιοχών κυρωμένου δασικού χάρτη, ή (2) βεβαίωση του άρθρου 19 παρ. 1 N. 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 39, 40, 41 του άρθρου 7 του Ν. 1160/1981,
γ) προκύπτει εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου ή δικαιοπαρόχου αυτών, από δημόσιο έγγραφο που καταχωρήθηκε στα βιβλία του οικείου υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση της κτηματογράφησης ή και μετά από αυτή, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρηθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση, και
δ) η κτηματολογική εγγραφή ερείδεται αποκλειστικά στο τεκμήριο κυριότητας δημοσίου επί δασικών εκτάσεων και των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στις υπ’ αρ. 116/1868 και 698/1876 αποφάσεις του Εφετείου Ναυπλίου και στην υπ’ αρ. 110/1878 απόφαση του Αρείου Πάγου, οι οποίες φέρουν δασική μορφή.

Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δικαιοπάροχος αυτών των οποίων το εμπράγματο δικαίωμα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο όπως περιγράφεται στην περ. γ) δύναται να αιτηθεί τη διόρθωση της κτηματολογικής εγγραφής υπέρ του ιδίου. Το αρμόδιο όργανο του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προβαίνει στην καταχώρηση της σχετικής μεταβολής στα οικεία κτηματολογικά βιβλία, κατόπιν ελέγχου των προϋποθέσεων των περ. α) έως δ) του πρώτου εδαφίου, επιτρεπόμενης μόνο της αιτιολογημένης απόρριψης της αίτησης λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών. Επίδοση της αίτησης στο Ελληνικό Δημόσιο δεν απαιτείται. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 2.».

Αναθέτει τα περαιτέρω στον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτριο Λουκά.

114η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ -ΨΘΩ2ΩΛ1-ΚΙ4-1

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα

otavoice

Συνεχίζεται το πολιτιστικό καλοκαίρι που οργανώνει η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας

otavoice

Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χαλέπας

otavoice

Δ ΒΒΒ – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες: “Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας”

otavoice

Ο Δήμος Πύργου στη 88 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

otavoice

Δ.Αγ.Βαρβάρας: Συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά που δεν μπορούν να έχουν

otavoice