OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πέντε μονάδες η διαφορά υπέρ της Χάρις σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos

Στο τελευταίο γκάλοπ που διεξήγαγε το Reuters/Ipsos στις 11-12 Σεπτεμβρίου, η Χάρις φαίνεται να διευρύνει σε εθνικό επίπεδο το προβάδισμά της έναντι του Τραμπ σε 5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου, αν και είναι γνωστό ότι η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ τελικά θα αποφασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε περίπου σε επτά πολιτείες-κλειδιά όπου η κούρσα θα είναι στήθος με στήθος.

 

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τη Χάρις για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει στην υγειονομική περίθαλψη και τις υποδομές, όμως ο Τραμπ θεωρείται καλύτερος στην οικονομία, η οποία αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της προεκλογικής εκστρατείας του.

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε φορολογικές περικοπές αν κερδίσουν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όμως οι πολίτες θεωρούν ότι ο Τραμπ είναι πιο πιθανό να μειώσει το δυσθεώρητο εθνικό χρέος των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παρότι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι έχουν σχολιάσει ότι οι προτάσεις του θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος έχει υποσχεθεί να αυξήσει τους δασμούς των εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα και σε αυτό το σημείο περίπου το 56% του δείγματος της δημοσκόπησης δήλωσε ότι ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξει έναν υποψήφιο που θα υποστήριζε έναν δασμό ή φόρο 10% σε όλες τις εισαγωγές, καθώς και δασμό 60% στις εισαγωγές από την Κίνα.

«Είναι το στοιχείο που κρατά τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων τόσο κοντά», σχολίασε στο Reuters η ειδική στις δημοσκοπήσεις Καρλίν Μπάουμαν, του συντηρητικού ινστιτούτου American Enterprise, που συνέχισε εξηγώντας ότι το πλεονέκτημα του Τραμπ απορρέει από την αντίληψη ότι η οικονομία πήγε καλά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η ανεργία ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και από την επιτυχία του να πείσει τους ψηφοφόρους ότι τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ προέρχονται από τον κρυφό οικονομικό ανταγωνισμό με άλλες χώρες, κυρίως την Κίνα.

Ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους τους είπε ότι είναι πιθανό να ψηφίσει κάποιο υποψήφιο που υποστηρίζει υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Φέτος, ο Τραμπ υποσχέθηκε μια σειρά φορολογικών περικοπών στην προεκλογική εκστρατεία, παρά τις προειδοποιήσεις από εξέχοντες οικονομολόγους ότι αυτές οι προτάσεις θα προσθέσουν τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα ομοσπονδιακά ελλείμματα σε μια δεκαετία.

Το 47% των ερωτώμενων πιστεύει ότι ο Τραμπ ήταν πιο πιθανό να δώσει προτεραιότητα στην καλλιέργεια ενός καλού κλίματος για τις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με το 37% που επέλεξε τη Χάρις, η οποία όμως έχει πείσει σε μεγαλύτερο βαθμό το εκλογικό σώμα ότι είναι σε θέση να δρομολογήσει μια οικονομικά πιο προσιτή υγειονομική περίθαλψη και μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών στη χώρα.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 1.405 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, με το περιθώριο σφάλματος να βρίσκεται στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Γυναίκες μαθηματικοί στο περιθώριο της Ιστορίας

otavoice

Κακοκαιρία Boris: Καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη

otavoice

Κυρ. Βελόπουλος: Η ΝΔ κυβερνά υπέρ των καπιταλιστών-ολιγαρχών

otavoice

Με αντίποινα απειλεί ο Νετανιάχου – Οι Χούθι ανέλαβαν την πυραυλική επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ

otavoice

Μεγάλο συλλαλητήριo των πλημμυροπαθών του Παλαμά- “Παραμένουμε απροστάτευτοι”

otavoice

Αύξηση 10,8% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024

otavoice