OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Κυθήρων: Ξεκινάει άμεσα η εγκατάσταση 3 νέων μονάδων αφαλάτωσης

Υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΜΑΚ για την εκτέλεση της προμήθειας «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας νερού για τις ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Κυθήρων» προϋπολογισμού μελέτης 1.896.000€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

Προηγήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης, ηλεκτρονικής δημοπράτησης και ελέγχου της διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση τριών (3) μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού συνολικής ημερήσιας δυναμικότητες 700 κυβικών μέτρων και πέντε (5) αυτόνομων μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού (waterkiosk), με σκοπό την παροχή επί 24ώρου βάσεως, νερού κατάλληλου για πόση στους κατοίκους και τους επισκέπτες των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις (3) μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού θα εγκατασταθούν ως εξής:

  • Στο Καψάλι μια (1) φορητή μονάδα ημερήσιας δυναμικότητας 300 m3 πόσιμου νερού
  • Στον Αυλέμονα μια (1) φορητή μονάδα ημερήσιας δυναμικότητας 300 m3 πόσιμου νερού
  • Στα Αντικύθηρα μία (1) μονάδα ημερήσιας δυναμικότητας 100 m3 πόσιμου νερού.

Οι πέντε (5) αυτόνομες μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού ημερήσιας δυναμικότητας 6 m3 πόσιμου νερού έκαστη, θα εγκατασταθούν στους οικισμούς Αγ. Πελαγία, Ποταμός, Καψάλι, Λιβάδι και Αυλέμονας, αντίστοιχα και θα επεξεργάζονται το νερό του εκάστοτε δικτύου.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η προμήθεια, φόρτωση, μεταφορά, πλήρης εγκατάσταση και σύνδεση με κάθε απαραίτητο δίκτυο, εκπαίδευση χρήσης και λειτουργίας, διενέργεια λειτουργικών δοκιμών, ελέγχων και αναλύσεων του παραγόμενου νερού. Επιπλέον στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή σχεδόν 6,5 χιλιομέτρων νέων δικτύων ύδρευσης για τη μεταφορά του νερού στις δεξαμενές.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης στα Αντικύθηρα και θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην διαθέσιμη ποσότητα πόσιμου νερού στα Κύθηρα. Θυμίζουμε ότι με τις νέες αφαλατώσεις, στον Δήμο μας θα λειτουργούν πλέον συνολικά 6 αφαλατώσεις με ημερήσια δυναμικότητα 1.600 κυβικών μέτρων!

Ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής είναι η όδευση του νερού της αφαλάτωσης του Αυλέμωνα προς την περιοχή της Σκληρής και του Καψαλίου προς τον Κάλαμο και το Λιβάδι, με την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα χρηματοδότησης.

Το έργο των νέων μονάδων αφαλάτωσης χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ως Υποέργο 2 της πράξης «Βελτίωση υποδομών ύδρευσης Δήμου Κυθήρων». Το Υποέργο 1 «Αντικατάσταση και παραλλαγή δικτύων – διασύνδεση δεξαμενών», που αφορά σε εργασίες αντικατάστασης περίπου 23 χλμ παλαιών δικτύων ύδρευσης ήδη εκτελείται (έχει διακοπεί προσωρινά λόγω θερινής περιόδου).

Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι βέλτιστες εφικτές λύσεις.

Ο Δήμος Κυθήρων με συστηματική προσπάθεια έχει επιτύχει την εξασφάλιση πολύ μεγάλων πόρων από πολλές διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Φιλόδημος, Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, Υπουργείο Ναυτιλίας, Περιφέρεια Αττικής) για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας και την βελτίωση της ποιότητας του νερού στους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών μας και έτσι θα συνεχίσουμε.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Φυλής: Με μεγάλη επιτυχία το Αρβανίτικο πανηγύρι της Γρίζας

otavoice

Μ. Ψυχάλης: «Στόχος μας ο Πολιτισμός να φτάσει σε κάθε γειτονιά»

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Τήνου με τον Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα

otavoice

Διήμερο τουρνουά βόλλεϊ υπό την αιγίδα του Δ. Κιλκίς

otavoice

Δ. Πατρέων: Οι αγώνες μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών έχουν αποτελέσματα

otavoice

Ο Κ. Πελετίδης υποδέχτηκε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Π. Χιώνη

otavoice