OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τράμπ: δεν θα υπάρξουν για την ώρα κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Ρωσία: έτοιμη να τους πουλήσει Su-35

Η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.

Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι”, είπε ο Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο Οβάλ Γραφείο.

Δεν έχει καταστεί σαφές πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, τις οποίες προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Χθες ο  Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Νωρίτερα σύμφωνα με το CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Την ίδια ώρα έτοιμη να προμηθεύσει την Άγκυρα  με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον, δηλώνει η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της εταιρείας, Σεργκέι Τσεμέζοφ, φέρεται να δήλωσε πως «εάν οι Τούρκοι συνάδελφοι μας εκδηλώσουν επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε την πώληση Su-35», όπως αναφέρει το γραφείο τύπου της Rostec.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, εξαιτίας της αγορά των ρωσικών S-400.
Είναι φανερό ότι παίζεται ένα γερό παιχνίδι γεωπολιτικών συμφερόντων , με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να  μεταβληθεί σε καθοριστικό παράγοντα στην περιοχή ακροβατώντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Προσπαθεί να εκμεταλευτεί τη θέση της σαν μεγάλη δύναμη στην περιοχή , θέλοντας να αποσπάσει μερίδιο από την διαμορφούμενη νέα πραγματικότητα , κυρίως στην εκμετάλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να θυμίσουμε ότι το Νεόμβριο του 2015  τουρκικό μαχητικό κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Sukhoi Su -24  που επιχειρούσε δράση κατά Σύριων Τουρκμένων ανταρτών στη βόρεια Συρία και όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο σήμερα να έχουν στενές σχέσεις και να λειτουργεί η Μόσχα ως αντίβαρο των ΗΠΑ.
Αυτό δείχνει ότι η εξέλιξη των πραγμάτων είναι απρόβλεπτη και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιά πορεία θα πάρουν.

Σχετικά Άρθρα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ή αναχαίτισε 47 ουκρανικά drones

otavoice

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας με λίγες βροχές στα βορειοδυτικά

otavoice

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει τον πιο δύσκολο χειμώνα από την έναρξη της εισβολής

otavoice

Copernicus: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά

otavoice

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Ρυθμισμένα μόλις 3,7 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 80,7 δισεκ. πραγματικών οφειλών

otavoice

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ενισχύσεις στους λογαριασμούς Οκτωβρίου για στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών

otavoice