OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κόλαση στο νότιο Λίβανο: Εκατοντάδες νεκροί, πολλά παιδιά και πάνω από 1.600 τραυματίες σε ισραηλινά πλήγματα

Το νοσηρό και απάνθρωπο καθεστώς Νετανιάχου,  σκορπά το θάνατο στην Μέση Ανατολή και δολοφονεί παιδιά και αμάχους. 

Δραματικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να επεκτείνει τα μαζικά αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες – από τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, αναφέρει νεότερος απολογισμός του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας. Άλλοι 1.645 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο προηγούμενος απολογισμός του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για τουλάχιστον 274 νεκρούς και 1.024 τραυματίες.

Ανακοινώθηκε ότι χτυπήθηκαν τουλάχιστον 800 στόχοι.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο καταστροφής της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι κάτοικοι του Λιβάνου έλαβαν μηνύματα στα κινητά τους τα οποία τους έλεγαν να απομακρυνθούν από κτίρια στα οποία υπάρχουν αποθηκευμένα όπλα της Χεζμπολαχ.

 

 

 

Κλειστά τα σχολεία σήμερα και αύριο στις περιοχές που γίνονται στόχος ισραηλινών πληγμάτων

Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου Αμπάς Χαλάμπι δήλωσε ότι τα σχολεία στις περιοχές της χώρας που είναι στόχος ισραηλινών πληγμάτων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τρεις θέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ζήτησε «την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων» σήμερα και αύριο Τρίτη λόγω «της στρατιωτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας».

Η εντολή αφορά τα σχολεία που βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, που είναι στόχος σφοδρών πληγμάτων από το Ισραήλ, όπως και αυτά στα νότια προάστια της Βηρυτού όπου την Παρασκευή σημειώθηκε φονική επιδρομή.

 

 

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε τρεις θέσεις στο Β. Ισραήλ

Στο μεταξύ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τρεις στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός έπληξε δεκάδες θέσεις της σιιτικής οργάνωσης στον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα.

«Σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον περιοχών στον νότο και την Μπεκάα», οι μαχητές της Χεζμπολάχ «βομβάρδισαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις όπως και το συγκρότημα της στρατιωτικής βιομηχανίας Rafael», επεσήμανε η λιβανέζικη οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

(AP Photo/Mohammed Zaatari)

 

Μαζική έξοδος από τον νότιο Λίβανο

Φωτογραφίες και βίντεο εμφανίστηκαν στα social media σήμερα Δευτέρα , Συμφόρηση και κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους ορισμένων χωριών και πόλεων του Λιβάνου που υφίστανται ισραηλινές επιθέσεις, στο νότιο Λίβανο, με αναφορές για άνοιγμα σχολείων στη Βηρυτό για την υποδοχή των εκτοπισμένων.

Το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι οι κεντρικοί δρόμοι και οι δρόμοι της πόλης της Σιδώνας είναι μάρτυρες ασφυκτικού συνωστισμού αφού τα σχολεία και τα ινστιτούτα μείωσαν τις ώρες διδασκαλίας και ζήτησε από τις οικογένειες να συνοδεύσουν τα παιδιά τους λόγω της εξέλιξης της κατάστασης στο νότο.

Στη νότια είσοδο της Σιδώνας παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση προς την κατεύθυνση της πόλης λόγω του εκτοπισμού ανθρώπων από διάφορα χωριά και πόλεις του νότου, τη στιγμή που ο ιατρικός τομέας και οι υγειονομικές αρχές κινητοποιούν ιατρικές ομάδες και ομάδες ασθενοφόρων εν αναμονή κάθε έκτακτη ανάγκη και ως απάντηση στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης.

Το πρακτορείο εξήγησε ότι υπάρχει επίσης σοβαρή κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αυτοκινητόδρομο και στο τρίγωνο Khalde και στις δύο κατευθύνσεις που οδηγούν στη Βηρυτό, λόγω της απόφασης να κλείσουν πανεπιστήμια και σχολεία και την παρουσία οικογενειών για να παραλάβουν τα παιδιά τους, καθώς και λόγω εκτοπισμού από νότια λόγω των εξελίξεων ασφαλείας.

Ο Imad Kreidieh, επικεφαλής της λιβανέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ogero, δήλωσε στο Reuters ότι ο Λίβανος έλαβε περισσότερες από 80.000 ύποπτες ισραηλινές απόπειρες επικοινωνίας τη Δευτέρα, ζητώντας από τους ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Ο Kreidieh περιέγραψε αυτό που συνέβη ως ψυχολογικό πόλεμο για να δημιουργήσει πανικό και χάος.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου, Abbas Al-Halabi, δήλωσε ότι ορισμένα σχολεία στη Βηρυτό και στο Όρος Λίβανος έχουν αρχίσει να δέχονται εκτοπισμένους.

Το Sky News Arabia, επικαλούμενο τον υπουργό Παιδείας, εξήγησε ότι τα σχολεία στη Βηρυτό θα γίνουν κέντρα φιλοξενίας εκτοπισμένων.

Πηγές: ΕΡΤNews, ReutersΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανακοίνωσαν οι IDF

otavoice

Εκκενώνουν τα νοσοκομεία στη νότια Βηρυτό, μετά τα δολοφονικά ισραηλινά πλήγματα

otavoice

ΥΠΕΞ Ιράν: Το Ισραήλ έπληξε τη Βηρυτό με αμερικανικές βόμβες

otavoice

Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού

otavoice

Μπορέλ: «Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου»

otavoice

ΗΠΑ: 44 νεκροί σε τέσσερις πολιτείες από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν

otavoice