OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Αττική – Συνεχής Ενημέρωση

Ισχυρός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια είναι μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και σε απόσταση 23 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Σε κινητοποίηση και επιφυλακή  ο κρατικός μηχανισμός ,όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας . Η  Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  συντονίζει το έργο. Έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να είναι σε ετοιμότητα αν ζητηθεί η συνδρομή του.

Ο  Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής  Άκης Τσελέντης  εξετάζοντας τα στοιχεία του σεισμού των 5.1 ρίχτερ  στην Αττική, εκτιμά ότι ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. «Πρόκειται για σεισμό που ξεκίνησε από το ρήγμα της Πάρνηθας»,ανέφερε.

Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μικρό και δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερα μεγέθη ανέφερε και συνέστησε ψυχραιμία και να ακολουθεί ο κόσμος τις βασικές οδηγίες.

Ψυχραιμία συνέστησε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σεισμοί αυτού του μεγέθους είναι συνηθισμένοι στη χώρα μας. Απλά οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που είναι γνωστές σε αυτές τις περιπτώσεις.  Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του  ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας.

Προβλήματα παρουσιάζονται στις τηλεπικοινωνίες , ενώ δεν έχουν αναφερθεί  τραυματίες και ζημιές.

Υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε ανελκυστήρες, η Πυροσβεστική έχειν δεχθεί 15 κλήσεις για απεγκλωβισμό, λόγω  διακοπής ρεύματος.

Συνεργεία του ΔΕΔΗΕ έχουν ξεκινήσει το έργο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Υπάρχουν μεμονωμένες πτώσεις σε ακατοίκητα στην περιοχή του Αιγάλεω και του Πειραιά , ενώ σημειώθηκε μια κατάρρευση  ακατοίκητου  κτηρίου στην οδό Ερμού 90 στο κέντρο των Αθηνών στην περιοχή του Μοναστηρακίου.

Δείτε εδώ

Μικροτραυματισμοί από πτώση σοβάδων , τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στην οδό Πατησίων και μεταφέρθηκε σε πλησιέστερο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ένα αγόρι ηλικίας 8 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό, τη στιγμή που έγινε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς.

Ακόμη άλλα δύο άτομα προσήλθαν με μικροτραυματισμούς μόνα τους σε νοσοκομεία, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Μικρές ζημιές σημειώθηκαν και στο κτήριο της Βουλής,ενώ κατάρρευση ακατοίκητου σημειώθηκε στην περιοχή των Πετραλώνων.

Επίσης μια παλιά κατασκευή – ταινιόδρομος  στο λιμάνι και συγκεκριμένα στην Πύλη Ε1 του Πειραιά κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής  κ. Βασιλείου ανέφερε ότι στην περιοχή της Μαγούλας δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε ότι συνεργεία της περιφέρειας Αττικής εκτελούν ελέγχους σε κτήρια και υποδομές.

Σε λίγη ώρα στο Χαλάνδρι θα συνεδριάσει μετά από κλήση του Γραμματέα Πολιτικής Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για προληπτικούς λόγους στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ,το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας  προκειμένου να γίνει αποτίμηση μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική και σχεδιασμός δράσης των συναρμόδιων φορέων.

Απόψε στις 10 μμ περίπου, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας  θα συνεδριάσει ο ΟΑΣΠ για να εκτιμήσει την μετασεισμική πορεία του φαινομένου και να βγάλει τα πρώτα επίσημα συμπεράσματα.

Σχετικά Άρθρα

Ιράκ: Επεισοδιακή διαδήλωση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

otavoice

Ουκρανία: Εννέα νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε νοσοκομείο στην περιφέρεια Σούμι

otavoice

«Βράζει» η Μ. Ανατολή: Ο διάδοχος του Νασράλα και τα σενάρια για απάντηση του Ιράν

otavoice

Τυφώνας Eλίν: Στους 50 οι νεκροί στις ΗΠΑ – Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια πολίτες

otavoice

Ο καθηγητής Κ. Φουντάς εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, στη Γενεύη

otavoice

Εντολή απομάκρυνσης υπαλλήλων της αμερικανικής πρσβείας από το Λίβανο

otavoice