OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η Ζάκυνθος μετασχηματίζεται ψηφιακά με έργα ύψους 1,13 εκ. ευρώ

Ο Δήμος Ζακύνθου έχει ως κύρια πολιτική του να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση προς τους πολίτες, τους επισκέπτες αλλά και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή, με συνεχείς προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου, αξιοποιώντας ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης και τεχνολογικά μέσα για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT) που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Αντικείμενο των δράσεων

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος πρόκειται να υλοποιήσει, μέσω χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027, τις παρακάτω δράσεις που θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μέσω:

•Συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης για τη διαχείριση, τον έλεγχο και τη βέλτιστη αξιοποίηση των παρόδιων θέσεων στάθμευσης. Για την ορθή λειτουργία του συστήματος, πρόκειται να εγκατασταθούν τριάντα (30) υπόγειοι αισθητήρες ελέγχου.

•Ενός Έξυπνου Συστήματος Διασφάλισης Προσβασιμότητας Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα που θα επικοινωνεί με τριάντα (30) ειδικούς υπόγεια τοποθετημένους αισθητήρες ελέγχου περιστατικών παρεμπόδισης της πρόσβασης, λόγω παράνομης στάθμευσης. Ταυτόχρονα, το σύστημα θα παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα, λαμβάνοντας ως κριτήρια (α) την συγκέντρωση σε ένα σημείο της πληροφορίας που αφορά στην συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού και (β) την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

•Τεσσάρων (4) Έξυπνων Διαβάσεων με αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματη φωτεινή σήμανση που θα εξασφαλίζουν τις ασφαλείς διελεύσεις πεζών. Οι διαβάσεις θα λειτουργούν «έξυπνα» ώστε να προειδοποιούν τους πεζούς και τους οδηγούς όταν πραγματικά υπάρχει πρόθεση διέλευσης.

•Ενός έξυπνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε επτά (7) δημοτικά κτίρια. Μέσω του συστήματος θα πραγματοποιείται απομακρυσμένα η διαχείριση των φωτιστικών του κτιρίου, θα υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας τους με προκαθορισμένο πρόγραμμα και συνολικά θα επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας και η άμεση παρατήρηση των βλαβών για έγκαιρη αντιμετώπιση.

•Δημιουργίας Έξυπνου Οδηγού του Δήμου όπου θα αποτυπώνονται ψηφιακά οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Δήμο. Στόχος της εφαρμογής είναι η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσα από μια δράση που εκμεταλλεύεται τη λογική του ψηφιακού καταλόγου επιχειρήσεων και συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας σχέσης πελάτη – προμηθευτή μεταξύ δημοτών και τοπικών επιχειρήσεων ενώ θα απευθύνεται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή τουριστική αγορά.

•Συστήματος Διαχείρισης Δημοτικών Κοιμητηρίων όπου θα αποτυπώνονται όλα τα σημεία ταφής. Το σύστημα, θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες για κάθε θέση ενώ ταυτόχρονα θα είναι δυνατή η άντληση περιγραφικών και οικονομικών στοιχείων χάρη στη διασύνδεση που θα έχει με το σύστημα οικονομικής διαχείρισης του Δήμου.

•Μίας πλατφόρμας Διαχείρισης Παιδικών Σταθμών όπου θα δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης προς τους γονείς μέσω έξυπνης εφαρμογής. Η υλοποίηση του εν λόγω έργου θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της εσωτερικής οργάνωσης των ροών εργασίας και της παραγωγικότητας των Παιδικών σταθμών του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, θα αποτελέσει σημαντικό μέσο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών του Δήμου, συμβάλλοντας στην ταχύτερη διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων τους για συμμετοχή στις δομές εκπαίδευσης του Δήμου, όσο και να καθιερωθεί ως ένα χρηστικό μέσο για τα στελέχη του Δήμου, το οποίο θα βελτιώσει την καθημερινή εργασία τους.

•Μίας Ψηφιακής Πλατφόρμας Διαχείρισης Ευπαθών Ομάδων η οποία θα συγκεντρώνει, θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται πληροφορίες αλλά και μια σειρά από δεδομένα που αφορούν τις Υπηρεσίες Πρόνοιας. Σκοπός της είναι να αποτελέσει τη μοναδική και ενιαία αποτύπωση των ωφελούμενων, που δέχονται κοινωνική στήριξη, σε οποιαδήποτε δομή του Δήμου καθώς και τη διαχείριση και διασύνδεση των διαχρονικών υπηρεσιών και προνοιακών παροχών που στοχευμένα απευθύνονται στους πολίτες αυτούς.

•Συστήματος Διαχείρισης Κλειστών και Ανοικτών Χώρων Άθλησης, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας που θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενοποίηση και την αυτοματοποίηση των διαφορετικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη λειτουργία των σχετικών υποδομών. Το σύστημα θα δίνει επιπλέον τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των υποδομών, των εκδηλώσεων και των συνδρομών.

•Συστημάτων τηλεϊατρικής σε ευπαθείς ομάδες (άτομα που κινδυνεύουν λόγω ηλικίας, προβλημάτων υγείας ή κοινωνικής απομόνωσης) για απομακρυσμένη διάγνωση και υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης στο σπίτι τους. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθούν ογδόντα (80) κουμπιά πανικού και ανίχνευσης πτώσης τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με κέντρο 24ωρης τηλεφωνικής υποστήριξης.

•Ενός Ολοκληρωμένου Έξυπνου Συστήματος Προειδοποίησης και Αντιμετώπισης Κινδύνων που θα δημιουργήσει ένα δυναμικό περιβάλλον από το οποίο ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα αφενός μεν να ενημερώνει τους δημότες για θέματα Πολιτικής Προστασίας, αφετέρου δε να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο, σε περίπτωση κάποιου σοβαρού γεγονότος.

Για την ενίσχυση του συστήματος, πρόκειται συνδυαστικά να εγκατασταθούν δέκα (10) αισθητήρες ανίχνευσης πυρκαγιάς.

•Ψηφιοποίησης της Τοπικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου. Μετά την ψηφιοποίηση του υλικού, και μέσω ειδική εφαρμογής ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης, προβολής και ανάκτησης του ψηφιακού υλικού που τον ενδιαφέρει ενώ παράλληλα θα μπορεί να έρθει σε επαφή με σχόλια και αναρτήσεις άλλων επισκεπτών. Επιπλέον θα μπορούν να δημιουργηθούν πολιτιστικές και ιστορικές διαδρομές σε ψηφιακό χάρτη. Μέσω του συστήματος πρόκειται γενικότερα να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας, κάτι που θα ενισχύσει τις τουριστικές ροές τόσο του εγχώριου τουρισμού όσο και του διεθνούς.

•Συστήματος Διαβούλευσης Προϋπολογισμού που θα επιτρέπει στον Δήμο τη διενέργεια διαδραστικών διαβουλεύσεων με δημότες και φορείς για τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα αλλά και άλλα ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής αυτών στη λήψη αποφάσεων και την εδραίωση μιας κουλτούρας συμμετοχικής δημοκρατίας.

•Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης και Οργάνωσης της Διοίκησης και της Επιχειρησιακής Ικανότητας του Δήμου που κατά κύριο λόγο πρόκειται να ενοποιήσει τη ροή της πληροφορίας μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και των επιμέρους πληροφοριακών υποσυστημάτων. Θα υπάρχει δηλαδή καταγραφή και ψηφιακή μοντελοποίηση των διαδικασιών του Δήμου, εκτέλεσή τους μέσω αυτοματοποιημένης επικοινωνίας με το κατάλληλο πληροφοριακό υποσύστημα καθώς και εξαγωγή μετρήσιμων και ποιοτικών στοιχείων για την αξιολόγηση, τον επανασχεδιασμό και την βελτιστοποίηση κάθε διαδικασίας.

•Υλοποίησης Δημόσιων Δεικτών Μέτρησης Απόδοσης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 37122 (προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες). Το πρότυπο καθιερώνει δείκτες με ορισμούς και μεθοδολογίες για τη μέτρηση και την εξέταση πτυχών και πρακτικών που αυξάνουν δραματικά τον ρυθμό με τον οποίο οι πόλεις βελτιώνουν τα αποτελέσματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους. Θα δοθεί στον Δήμο η δυνατότητα να μετράει το επίπεδο της «έξυπνης» ανάπτυξής του και να εφαρμόζει πολιτικές έξυπνων πόλεων, προγράμματα και έργα ώστε να ανταποκρίνεται σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και η πολιτική και οικονομική αστάθεια.

•Μίας Κεντρικής Ενιαίας Πλατφόρμας Διαχείρισης και Συλλογής Δεδομένων όλων των ανωτέρω εφαρμογών αλλά και των υφιστάμενων εφαρμογών του Δήμου που θα παρέχει υπηρεσίες και πληροφόρηση σε πολίτες, επιχειρήσεις και στελέχη του Δήμου. Όλα τα συλλεγόμενα δεδομένα θα προβάλλονται με ενιαίο τρόπο σε μια οθόνη προκειμένου να μπορεί να γίνεται συνδυασμός δεδομένων και να υπάρχει ταυτόχρονη θέαση διαφορετικών στοιχείων.

•Διασύνδεσης μεταξύ πέντε (5) Δημοτικών Κτιρίων με Δίκτυα Υψηλής Ταχύτητας με σκοπό τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις εσωτερικές εφαρμογές και τα συστήματα του Δήμου.

Η πράξη με τίτλο «Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Ζακύνθου» (MIS 6001340), συνολικού ενταγμένου προϋπολογισμού 1.134.940,80 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, περιλαμβάνει το σύνολο των ανωτέρω δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου, καθώς και τις απαιτούμενες δράσεις δημοσιότητας, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027 (Κωδικός Εναρίθμου Πράξης 2024ΣΕ26370023), σύμφωνα με την αριθμό πρωτοκόλλου 976/18.04.2024 Απόφαση Ένταξης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Αποτελέσματα και οφέλη των δράσεων

Η υλοποίηση των εν λόγω δράσεων αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου προγραμματισμού του Δήμου Ζακύνθου για την μετατροπή του σε μία έξυπνη πόλη μέσω εφαρμογής βιώσιμων πολιτικών και με την χρήση προηγμένων τεχνολογιών οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επιτύχει μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, καλύτερη στήριξη των ευπαθών ομάδων αλλά και των ΑΜΕΑ, αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, βελτίωση της καθαριότητας, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, καλύτερη αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κινδύνων σε θέματα πολιτικής προστασίας, βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου αλλά και καλύτερη εσωτερική διασύνδεσή τους, μείωση των περιβαλλοντικών εκπομπών αλλά και γενικότερα αύξηση των κινήσεων προς την ανάπτυξη του Δήμου.

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αθηναίων: Επανακυκλοφορεί το VAN ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

otavoice

Γ. Ντάτσικα: «Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»

otavoice

Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Με κατάνυξη η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

otavoice

Συνάντηση Γ. Ηλία με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας

otavoice

Π.Κ.Μ: Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στην εποχή της ψηφιοποίησης

otavoice

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Π.Δ.Ε-ECOCITY για την κλιματική ουδετερότητα

otavoice