OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ι. Καϊτεζίδης: «Τιμούμε την αδικαίωτη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας»

Με μια σειρά εκδηλώσεων που φέρουν τον τίτλο «Τέχνη λήθης αντίδοτο-Ολοκαύτωμα 80 χρόνια μετά» και θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμάται η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 2ας Σεπτεμβρίου 1944 που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Σύλλογο Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτης, την εφημερίδα «Χορτιάτης 570» και τη Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης UMBRA, με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, του Ισχαλανέ-Χαμιδιέ και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

«Τιμούμε την αδικαίωτη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, με την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε και ότι πρέπει να μάθουν και οι νεότερες γενιές για τη σφαγή της 2ας Σεπτεμβρίου στο Χορτιάτη. Η σημερινή κοινωνία του Χορτιάτη μεγάλωσε με αυτή τη μνήμη και με αυτό το τραύμα, ενώ υπάρχουν οικογένειες που ακόμη θρηνούν τους αδικοχαμένους νεκρούς τους. Η τέχνη είναι πάντα ένας ασφαλής δρόμος γνώσης και ευαισθητοποίησης για θέματα συλλογικής μνήμης. Πιστεύουμε στην τέχνη και στην ευεργετική δύναμή της γι’ αυτό σαν Δήμος προχωρήσαμε φέτος σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ της παράστασης «Μετράει μέσα μου η ζωή» που ανέβηκε στις 6/9 στο Χορτιάτη και στις 11 & 12/9 στον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ, ενώ σε συνεργασία με την ComicCon δημιουργήσαμε έργα με θέμα το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και τα παρουσιάσαμε στις ημέρες μνήμης.

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές των εκδηλώσεων «Τέχνη λήθης αντίδοτο – Ολοκαύτωμα 80 χρόνια μετά», αλλά και όσους δημιούργησαν έργα που θα θυμίζουν σε όλους μας για πάντα το ναζιστικό έγκλημα. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε επίμονα τη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων και την αναφορά των Ολοκαυτωμάτων της πατρίδας μας στα σχολικά βιβλία των παιδιών μας», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Τέχνη λήθης αντίδοτο-Ολοκαύτωμα 80 χρόνια μετά» ξεκίνησε στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, στον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ, με τη συμπαραγωγή του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με το ΚΘΒΕ με τίτλο «Μετράει μέσα μου η ζωή» της Ροδής Στεφανίδου σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Τέτουλα.

Σημειωτέον ότι όλες οι εκδηλώσεις στο Ισλαχανέ είναι με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Οκτωβρίου έχει ως εξής:

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 18:30 | Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

Εγκαίνια της Ομαδικής Έκθεσης Εικαστικών Έργων με τη συμμετοχή εξήντα σημαντικών καλλιτεχνών, κυρίως Σαλονικιών. Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός, με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, video, performance τα οποία θα εκτίθενται σ’ όλο το χώρο του Ισλαχανέ. Η οργάνωση – επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου των έργων, έχει την υπογραφή του Βασίλη Καρκατσέλη. Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν με μια μικρή συναυλία μουσικών της Κ.Ο.Θ., και με άλλα δρώμενα. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 18:30 | Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

Μια “βραδιά ωραίων λέξεων”, όπου πολίτες και πολίτισσες διαβάζουν στίχους για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, γενοκτονίες και Ολοκαυτώματα, που δυστυχώς, 80 χρόνια μετά το κάψιμο του Χορτιάτη, συνεχίζονται χωρίς σταματημό στον κόσμο… Τις απαγγελίες συνοδεύουν μουσικοί, ενώ ο εικαστικός Χρήστος Αλαβέρας και ο μουσικός Γιώργος Αετόπουλος μας παρουσιάζουν μια ωραία performance με ανάλογο θέμα. Τέλος, η ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Μαριάνα Αβραμάκη, θα αποδώσει έναν μικρό μονόλογο από το έργο “Μετράει μέσα μου η ζωή”.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ώρα 21:00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κορυφαία τιμητική εκδήλωση για τα 80χρονα του Ολοκαυτώματος, θα είναι η μεγάλη συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια μάλιστα του φεστιβάλ των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Σε τούτη την ιστορική συναυλία θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το συμφωνικό έργο που έγραψε ο πολυβραβευμένος Άγγλος συνθέτης David Bruce για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, αφιερωμένο στη μνήμη όλων αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και μαρτυρικά από τη ζωή, σε συνέχεια της πρόσκλησης – ανάθεσης που του έγινε από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτάτη και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα ζωντανό μνημείο για τα θύματα του Χορτιάτη -αλλά και για τα θύματα όλων των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων- που θα μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης και να κάνει γνωστή σε όλους τη Σφαγή. Η συναυλία ολοκληρώνεται απολύτως ταιριαστά με την «Όγδοη Συμφωνία» του Σοστακόβιτς, η οποία γράφτηκε τη χρονιά του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, και περιγράφει τη φρίκη ενός πολέμου εκφράζοντας τον πόνο από τα μαρτύρια των αθώων θυμάτων του, προφέροντας και μια στάλα παρηγοριάς στο τέλος. Την Κ.Ο.Θ θα διευθύνει ο διάσημος αρχιμουσικός της, Leo Mcfail.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 18:30 | Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

Θα προβληθεί η μαρτυρία της Ελένης Γκουραμάνη – Νανακούδη, που εντεκάχρονο παιδί επέζησε ως από θαύμα μέσα από το “Φούρνο Γκουραμάνη”. Τη φοβερή μαρτυρία επιμελήθηκαν ο Άκης Κερσανίδης και η Χρύσα Τζελέπη από το σημαντικό αρχειακό τους κινηματογραφικό υλικό. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το σημαντικό ρόλο του Κινηματογράφου και ειδικότερα του Ντοκιμαντέρ στην ανάδειξη – διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Συμμετέχουν: Οι προαναφερθέντες κινηματογραφιστές, ο Στέφανος Χατζημιχαηλίδης, που έκανε το 1977 το πρώτο ντοκιμαντέρ για το Χορτιάτη με τίτλο “Χορτιάτης, υψόμετρο 670 μ.”. Ο Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος ντοκιμαντερίστας. Ο Βαγγέλης Πλάκας, δημοσιογράφος – συγγραφέας. Η Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Α.Π.Θ. και ο Θανάσης Γάλλος, ιστορικός, στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.), υπεύθυνος του τελευταίου σημαντικού ιστορικού πονήματος “Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη,” έκδοση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Μικρή παρέμβαση από τον Μπάμπη Νανακούδη για την παρουσίαση του συνόλου της σχετικής φιλμογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό μουσικό δρώμενο.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ώρα 18:30 | Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

Οι εκδηλώσεις στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ θα ολοκληρωθούν με τη Λογοτεχνία να έχει την τιμητική της. Δώδεκα συγγραφείς – λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης συζητούν για το ρόλο της Λογοτεχνίας ως αντίδοτο στη λήθη. Παράλληλα, διαβάζουν αποσπάσματα από μικρά λογοτεχνικά έργα που έγραψαν εμπνεόμενοι και εμπνεόμενες από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Συμμετέχουν: η Χαρούλα Αποστολίδου, η Γιούλη Βέττα, ο Γιάννης Βρεττός, ο Ισίδωρος Ζουργός, η Δάφνη Θεοχάρη, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αλέκα Μητσιάλη, η Ελένη Οφλίδη, η Αθηνά Παπανικολάου, ο Σάκης Σερέφας, η Άννα Στεφούλη, ο Θανάσης Τριαρίδης και ο Βασίλης Τσιράκης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος. Μικρή παρέμβαση από τον Μπάμπη Νανακούδη που θα αναφερθεί στο σύνολο της βιβλιογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Η τελευταία εκδήλωση στο Ισλαχανέ θα ολοκληρωθεί με τον μικρό θεατρικό μονόλογο της ηθοποιού του Κ.Θ.Β.Ε. Μαρίνας Αβραμάκη, αλλά και με μικρά αλλά ιδιαίτερα σημαντικά μουσικά δρώμενα.

Σχετικά Άρθρα

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα: «Χαίρε Μικρασία, Σμύρνη Αλησμόνητη»

otavoice

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στην 30η Έκθεση “KAVALA EXPO 2024”,

otavoice

Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των ΚΕΠ στην Γορτυνία

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Μετεώρων με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

otavoice

Ανακυκλώνεις και κερδίζεις στα 13 Πολυκέντρα του Δήμου Χαλκιδέων 

otavoice

Ο Χ. Μπονάνος στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας

otavoice