OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Έκθεση χαρακτικής από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης τιμώντας τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944), διοργανώνει από 7 έως 31 Οκτωβρίου 2024, έκθεση χαρακτικής με θέμα: «ΠΟΛΕΜΟΣ – ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, 1940-1944, Εικαστικές & λογοτεχνικές μαρτυρίες».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Ευστάθιος Ψυρρόπουλος την Τετάρτη 9 Οκτώβριου & ώρα 18.00.

Θα παρουσιαστούν έργα και σημαντικές πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών βιβλίων, από τη συλλογή «Νεοελληνικής Χαρακτικής» του Χαράλαμπου Λεοντιάδη.

Την έκθεση θα προλογίσει ο ιστορικός της τέχνης Σπύρος Μοσχονάς.

Η εικαστική και λογοτεχνική αντιστασιακή δράση του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου διαδραματίζει ένα πρωτεύοντα ρόλο, ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς. Οι έλληνες χαράκτες έδωσαν ένα διακριτό όσο και γενναίο, εικαστικό αγώνα, αναλαμβάνοντας την διακίνηση ιδεών και συνθημάτων απέναντι στον δαίμονα του φασισμού.

Η λογοτεχνική πένα, ο χρωστήρας του ζωγράφου, το καλέμι και το σκαρπέλο του χαράκτη, αποτέλεσαν εξ ίσου βαριά όπλα όσο και το τουφέκι του αντάρτη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 35 χαρακτικά έργα. Πολλά από αυτά φιλοτέχνησαν κορυφαίοι Έλληνες χαράκτες όπως:
Η Βάσω Κατράκη, ο Τάσος Αλεβίζος, ο Γιάννης Κεφαλληνός, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, ο Φώτης Μαστιχιάδης, ο Γιάννης Μόραλης και πολλοί άλλοι ζωγράφοι – χαράκτες που με την αδρότητα της γραφής τους μετέφεραν το πνεύμα και το αίσθημα του αγωνιζόμενου λαού. Σπάνια και δυσεύρετα είναι τα χαρακτικά αυτής της περιόδου καθώς, ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο, πολύ λίγα σώθηκαν από την κατοχή, τις διώξεις , τις συλλήψεις και τις εξορίες .

Ακόμη εκτίθενται έργα από νεότερες γενιές καλλιτεχνών που ανέλαβαν την σκυτάλη και προτείνουν με τον δικό τους τρόπο έκφρασης, το ανασκάλεμα της ηρωικής αυτής διαδρομής, με νέες απόψεις για την εικαστική έρευνα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη. Ανάμεσά τους, η διακεκριμένη εκπρόσωπος της «παλαιάς φρουράς» και κορυφαία χαράκτρια-ζωγράφος Ρένα Ανούση-Ηλία, ο Δάσκαλος και για 29 χρόνια καθηγητής της χαρακτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, Γιάννης Γουρζής. Ο Μίλτος Παντελιάς, με δημιουργίες που αποτελούν κοσμήματα της χαρακτικής και ζωγραφικής τέχνης. Η ζωγράφος-χαράκτρια Κατερίνα Θεοδώρου και οι χαράκτες, Στέλιος Τσιμογιάννης και Γιάννης Βρακάς με έργα που απηχούν την δύναμη και το ηρωικό πνεύμα της εποχής .

Τα εκθέματα εκτός από το εικαστικό μέρος περιλαμβάνουν και σημαντικές πρώτες εκδόσεις (1943-1947) έντεχνου λόγου, κοσμημένες με πρωτότυπα χαρακτικά έργα, που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες αποκλειστικά για να εικονογραφήσουν σπουδαία κείμενα των βάρδων της λογοτεχνίας.

Επίσης θα γίνονται ξεναγήσεις και στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

  • Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης.
  • Διάρκεια της έκθεσης: 7 έως 31 Οκτωβρίου 2024
  • Εγκαίνια : Τετάρτη, 9 Οκτώβριου & ώρα 18.00
  • Διεύθυνση : Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ηλιούπολη Αττικής,
  • Τηλ. Επικοινωνίας: 210 9901400.
  • Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11.00-14.00 & 17.00-21.00

Σχετικά Άρθρα

Γ. Τρεπεκλής: «Στόχος η τόνωση τοπικών οικονομιών και ειδικά των μικρότερων»

otavoice

Προκήρυξη Εξετάσεων για τη λήψη Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας

otavoice

Τριήμερες εκδηλώσεις στα Τρίκαλα «αγκάλιασαν» τα ΑμεΑ

otavoice

Στην κορυφή της Ευρώπης η Βριλησσιώτισσα Αλίνα Κουρούση

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Κάνουμε δράσεις που αυξάνουν την επισκεψιμότητα στον δήμο»

otavoice

Το «Golden Opera Gala» φέρνει μουσική πανδαισία στην Πεύκη

otavoice