OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ερευνητές ανακάλυψαν βακτήριο που προκαλεί ανοσοανεπάρκεια του εντέρου

Ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νέο βακτήριο που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα στο έντερο, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε ορισμένες φλεγμονώδεις και λοιμώδεις νόσους του εντέρου. Η ομάδα εντόπισε το βακτήριο Tomasiella immunophila (T. immunophila), το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη διάσπαση ενός κρίσιμου ανοσοποιητικού συστατικού του προστατευτικού ανοσολογικού φραγμού του εντέρου.

Ο εντοπισμός αυτού του βακτηρίου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για μια ποικιλία φλεγμονωδών και μολυσματικών ασθενειών του εντέρου. Αυτές οι παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, συνδέονται με μειωμένα επίπεδα εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α (SIgA), ενός αντισώματος που προστατεύει τις επιφάνειες του βλεννογόνου.

Επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», ήταν ο Ταντέους Στάπενμπεκ, πρόεδρος του Τμήματος Φλεγμονής και Ανοσίας της Cleveland Clinic, και ο Qiuhe Lu, ερευνητικός συνεργάτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει ένα συγκεκριμένο συστατικό του μικροβιώματος του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία και ασθένεια», δήλωσε ο ερευνητής. «Με τον εντοπισμό αυτού του συγκεκριμένου βακτηρίου, όχι μόνο βελτιώσαμε την κατανόηση των ασθενειών του εντέρου αλλά ανοίξαμε και τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Ο εντοπισμός του ένοχου πίσω από τη διάσπαση του προστατευτικού προσαρμοστικού ανοσολογικού φραγμού του εντέρου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη των αναγκαίων θεραπειών για παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα» εξήγησε ο επιστήμονας.

Στο έντερο, η SIgA συνδέεται συνεχώς με τα μικρόβια, εμποδίζοντάς τα να φτάσουν και να βλάψουν τους ιστούς του σώματος. Σε προηγούμενη μελέτη της, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα εντερικά βακτήρια θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα της SIgA, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και υπερβολική φλεγμονή.

Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία του T. immunophila στο έντερο αυξάνει την ευαισθησία σε παθογόνα και καθυστερεί την αποκατάσταση του προστατευτικού φραγμού του εντέρου.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι αρκετά σημαντική, καθώς η SIgA στο έντερο λειτουργεί ως κρίσιμο συστατικό του φραγμού για τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο έντερό μας», δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Σίλβερμαν γιατρός στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Η μελέτη αυτή παρέχει μια νέα οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών ουσιών για τον χειρισμό της SIgA στο έντερο και τη βελτίωση της υγείας» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Eurekalert

Σχετικά Άρθρα

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

otavoice

Επίκειται χερσαία εισβολή του Ισραήλ, στο Λίβανο – Έτοιμη δηλώνει η Χεζμπολάχ

otavoice

Μητσοτάκης: Με ψηφιακή πλατφόρμα απαντά στη βία ανηλίκων

otavoice

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζητάει να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ

otavoice

Τυνησία: Πνίγηκαν 12 μετανάστες ανοικτά του νησιού Τζέρμπα – Ανάμεσά τους και τρία βρέφη

otavoice

Η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα της G7 που εγκαταλείπει το κάρβουνο ως καύσιμο

otavoice