OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αϊτή: Δραματική επιδείνωση της πείνας – Κρίση από την βία των συμμοριών

Η πολιτική και κοινωνική κρίση στην Αϊτή, που οφείλεται στη βία των συμμοριών, έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από οξεία πείνα, καθώς εκτιμάται ότι 5,4 εκατ. Αϊτινοί δεν έχουν πλέον τρόφιμα και περνούν μία ημέρα ή και περισσότερο χωρίς να φάνε.

Από αυτούς, τουλάχιστον 6.000 υποφέρουν πλέον από καταστροφικά επίπεδα πείνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

Καταστροφικό θεωρείται το επίπεδο της πείνας όταν δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τρόφιμα παρά την ανάπτυξη όλων των στρατηγικών αντιμετώπισης, γεγονός που οδηγεί στη λιμοκτονία, τη στέρηση και τον θάνατο.

Στα τέλη Μαρτίου ο αριθμός όσων υπέφεραν από οξεία πείνα στην Αϊτή ήταν λίγο κάτω από 5 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι ως τον Ιούνιο του 2025 θα ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. – σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Αϊτής— , σύμφωνα με το IPC.

Σε έκθεσή του το IPC απέδωσε στην κλιμακούμενη βία μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ-ο- Πρενς “τις σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βασικών ειδών διατροφής στις επαρχίες, περιορίζοντας τη φυσική και οικονομική πρόσβαση των νοικοκυριών στα τρόφιμα”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί παράγοντα που επιδεινώνει την κατάσταση, με τα νοικοκυριά να δαπανούν το 70% του προϋπολογισμού τους για την αγορά τροφίμων.

Η πείνα έχει επιδεινωθεί δραματικά στην Αϊτή από το 2014, με σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας να υποφέρει από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Η αμερικανική οργάνωση αρωγής Mercy Corps εκτίμησε ότι πριν μία δεκαετία μόλις το 2% των Αϊτινών αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα.

Το καταστροφικό επίπεδο πείνας είναι η αρχή της φάσης 5 – του υψηλότερου επιπέδου στην κλίμακα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι οργανώσεις αρωγής για να καθορίσουν τα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, η οποία ενδέχεται να φτάσει ως την κήρυξη λιμού σε μια περιοχή.

Για να κηρυχθεί κατάσταση λιμού θα πρέπει τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού μιας περιοχής να υποφέρει από ακραίες ελλείψεις τροφίμων, με ένα στα τρία παιδιά να πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, και να καταγράφεται καθημερινά ο θάνατος δύο ανθρώπων ανά 10.000 από την πείνα, τον υποσιτισμό και τις ασθένειες.

Περίπου το 18% των Αϊτινών εκτιμάται ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση 4 της κατάταξης.

Πολλοί από τους πλέον πληγέντες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου διαμένουν περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι, εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις. Κάποιοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους χωρίς τα υπάρχοντά τους και τώρα δεν έχουν μέσα για να κερδίσουν χρήματα και να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Την Κυριακή η διαχειρίστρια εταιρεία του κεντρικού λιμανιού του Πορτ-ο-Πρενς ανακοίνωσε την παράταση της αναστολής της λειτουργίας του, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, ένα μέτρο που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις ελλείψεις τροφίμων και να ανεβάσει κι άλλο τις τιμές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr
(AP Photo/Odelyn Joseph)

Σχετικά Άρθρα

Kίνηση υψηλού συμβολισμού του Χάρη Δούκα: Στη Λάρισα και όχι στην Αθήνα, η τελευταία του ομιλία

otavoice

Ο Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, για τις εξελίξεις στο Λίβανο

otavoice

Η KLM αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ έως το τέλος του έτους

otavoice

ΗΠΑ: Το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το Ισραήλ

otavoice

Ερντογάν: Η ισραηλινή επιθετικότητα στοχεύει την Τουρκία

otavoice

Χάρης Δούκας: «Στις 6 Οκτωβρίου, ο ήλιος θα λάμψει ξανά»

otavoice