OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σφοδρές μάχες του εισβολέα IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο. Ήδη, από την πρώτη στιγμή, το ΕΡΤΝews μετέδωσε χθες το βράδυ ότι ξεκινούσε η χερσαία εισβολή. Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών είναι σκληρές. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μαίνονται και αυτήν την ώρα σφοδρές μάχες με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου τους Αβιτσάι Αντράι στο X.

Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές και κομάντος πραγματοποίησαν εκεί χερσαίες, στοχευμένες, όπως χαρακτηρίστηκαν, επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στις επιδρομές συμμετείχε και η επίλεκτη 98η μεραρχία, η οποία αναπτύχθηκε στο βόρειο μέτωπο πριν από δύο εβδομάδες μετά δράση της στη Γάζα, όπου πολεμούσε εναντίον της Χαμάς επί μήνες.

“Αυτές οι περιορισμένες χερσαίες επιδρομές θα στοχεύουν προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτς και κοινότητες κατά μήκος των συνόρων μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.

Η πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό υποστήριζαν τα χερσαία στρατεύματα στις «επιδρομές εδάφους» κατά της Χεζμπολάχ οι οποίες έγιναν σε χωριά του νότιου Λιβάνου και που αποτελούσαν «άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

 Ο στρατός του Λιβάνου διαψεύδει ότι αποσύρθηκε

Ο στρατός του Λιβάνου διέψευσε χθεσινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αποσύρθηκε από τις θέσεις του στον νότιο Λίβανο ενόψει της ισραηλινής εισβολής. Σε δήλωσή του, ανέφερε πως οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας τακτικής «αναδιάταξης» των σημείων παρακολούθησης στην περιοχή, τονίζοντας ότι συνεχίζει να συντονίζεται με την UNIFIL.

Χεζμπολάχ: Οι πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ είναι μόνο η αρχή

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει στον Λίβανο, αλλά δηλώνει έτοιμη για «άμεση αντιπαράθεση» εάν το Ισραήλ επιχειρήσει να διασχίσει τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μοχάμεντ Αφιφί, σε δήλωσή του χαρακτήρισε τις αναφορές για εισβολή «ψευδείς ισχυρισμούς», ενώ τόνισε πως οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι προετοιμασμένοι «να αντιμετωπίσουν απευθείας τις εχθρικές δυνάμεις που θα τολμήσουν ή θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στον Λίβανο».

Επιπλέον, ανέφερε πως η εκτόξευση πυραύλων μεσαίας εμβέλειας προς το κεντρικό Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ νωρίτερα την Τρίτη «είναι μόνο η αρχή».

Περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Κρίσιμα 24ωρα – Εύκολα μπορεί να μετατραπεί η περιορισμένης κλίμακας εισβολή, σε ισοπεδωτική επίθεση»

απεσταλμένος του ΕΡΤNews Γιωργος Σιδέρης βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα από την Τούλα, ένα από τα χωριά που έχουν μετατραπεί σε περίκλειστη στρατιωτική ζώνη και δεν πλησιάζει κανένα πολιτικό όχημα και κανένας πολίτης, παρά μόνο οι στρατιωτικοί. Όπως είπε σήμανε συναγερμός

Σφοδρές μάχες του IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο – To ΕΡΤNews στην περίκλειστη στρατιωτική ζώνη στο βόρειο Ισραήλ
(AP Photo/Leo Correa)

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ERTNews «από χθες το βράδυ ξεκίνησαν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να γίνει το προγεφύρωμα το οποίο ήθελαν οι Ισραηλινοί. Κυριολεκτικά ήχησαν όλα τα όπλα τα οποία θα ήταν ικανά να ανοίξουν το δρόμο στις χερσαίες δυνάμεις. Όλα είχαν ξεκινήσει αρχικά από τις καταδρομικές ενέργειες, από κοντινές αποστάσεις στα σύνορα, στη συνοριακή γραμμή με τον Λίβανο. Μικρές κινήσεις Τμημάτων ειδικών Επιχειρήσεων μαζί με το μηχανικό μάχης εισέβαλαν μέχρι και σε τούνελ. Οι ισραηλινές οβίδες χθες έσκιζαν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας τον ουρανό στα βορειοανατολικά σύνορα με τον Λίβανο, βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο κομμάτι του Λιβάνου. Σήμερα είναι μία διαφορετική εικόνα. Βλέπουμε μετακίνηση τμημάτων, πιθανότατα, μία αλλαγή φρουράς των όσων ήταν τη νύχτα εδώ με άλλους οι οποίοι έρχονται για να μπουν και αυτοί στο μέτωπο του Λιβάνου. Oι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες γιατί πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί η περιορισμένης κλίμακας εισβολή, σε ισοπεδωτική επίθεση. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι πολύ κρίσιμα» .

Και συνεχίζει «Από τον τρόπο που βάλλουν τα πυροβόλα κατά διαστήματα εκείνο το οποίο αντιλαμβανόμαστε είναι ότι επιχειρούν πυρά καθήλωσης, δηλαδή να μην μετακινηθούν οι άνδρες της Χεζμπολάχ προς κάποιο άλλο σημείο και να πάρουν θέση ώστε να αντιπαρατεθούν για ακόμη μία φορά με τις χερσαίες δυνάμεις των Ισραηλινών, οι οποίοι έχουν προωθηθεί στα σύνορα. Λίγο νωρίτερα σήμανε συναγερμός για την Τούλα, έχει έρθει ειδοποίηση στο κινητό ότι με ρουκέτες επιχείρησαν από τη Χεζμπολάχ να πλήξουν θέσεις του ισραηλινού στρατού. Επιπλέον, τα επιθετικά ελικόπτερα που βλέπαμε καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας να βάλλουν με αντιαρματικό ρουκέτες, έχουν πια προωθηθεί ακόμη πιο βόρεια, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι προωθούνται και αυτά μαζί με τις χερσαίες δυνάμεις για να κτυπούν, να βάλλουν κατά θέσεων της Χεζμπολάχ ακόμη πιο βαθιά προς τον Λίβανο».

Όπως μεταδίδει ο Γώργος Σιδέρης από τον IDF καλούν τους Λιβανέζους πολίτες να μην οδηγούν στο νότιο τμήμα του ποταμού Λιτανι. «Το Ισραήλ και ο εκπρόσωπός του κατηγορούν την σιιτική οργάνωση ότι έχει επιχειρήσει να μετατρέψει τα νότια του Λιβάνου σε μια περιοχή από την οποία θα εξαπέλυε επιθέσεις κατά των πολιτών στο βόρειο Ισραήλ. Ονόμασαν, λένε, αυτό το σχέδιο «Κατακτήστε την Γαλιλαία» Την ίδια ώρα και από το νότιο μέτωπο, οι Χούθι λένε ότι έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς την περιοχή του κεντρικού Ισραήλ και της πόλης Hayat, ενώ από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ λένε ότι αναχαίτισαν αυτά drones στη Μεσόγειο».

 

Το Ισραήλ έχει επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χεζμπολάχ, τον ισχυρότερο εκπρόσωπο του Ιράν στη Μέση Ανατολή, δολοφονώντας τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, εξαλείφοντας αυτή την ισχυρή προσωπικότητα που μετέτρεψε την οργάνωση σε κορυφαία στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Λιβάνου.

Ισραήλ: Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό τμήμα της χώρας

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της πέρασε στην αντεπίθεση με τον ισραηλινό στρατό να κάνει λόγο για εκτοξεύσεις βλημάτων από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Σειρήνες συναγερμού ήχησαν νωρίς το πρωί στη Μέτουλα και την Αβιβίμ, σε καθεμιά απ’ αυτές τις δύο ζώνες «εντοπίσθηκαν βλήματα προερχόμενα από το Λίβανο», αναφέρεται σε στρατιωτικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα βλήματα «αναχαιτίσθηκαν» και άλλα «έπεσαν» κυρίως σε μη κατοικημένες ζώνες.

Σφοδρές μάχες του IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο – To ΕΡΤNews στην περίκλειστη στρατιωτική ζώνη στο βόρειο Ισραήλ
(Photo by Jack GUEZ / AFP)

 

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως πως στοχοθέτησε ισραηλινά στρατεύματα από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Μέτουλα, με πυρά πυροβολικού, αλλά δεν έκανε καμιά αναφορά στην ανακοίνωση του Ισραήλ πως άρχισε χερσαία επιδρομή στο Λίβανο.

Σφοδρές μάχες του IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο – To ΕΡΤNews στην περίκλειστη στρατιωτική ζώνη στο βόρειο Ισραήλ
Από τις επιθέσεις τη νύχτα στη Βυρητό (Photo by Fadel ITANI / AFP)

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου λέει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις στην ιστορία της» – Αίτημα ΟΗΕ για 400 εκατ. δολάρια για τους εκτοπισμένους

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας της», καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν βοήθεια σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Περίπου ένα εκατομμύριο από το λαό μας έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στο Λίβανο», ανέφερε ο Νατζίμπ Μικάτι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ζητάμε επειγόντως περισσότερη βοήθεια για να ενισχύσουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την παροχή βασικής υποστήριξης στους εκτοπισμένους πολίτες», πρόσθεσε σε συνάντηση με εκπροσώπους του ΟΗΕ.

«Φεύγουν άρον άρον»

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΕΡΤNews στον Λίβανο Αλεξία Καλαϊτζή οι κάτοικοι της Βυρητού ξύπνησαν με τη μυρωδια του καπνού στα ρουθούνια τους. Όπως μεταδίδει τουλάχιστον επτά με οκτώ επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στα νότια προάστια. «Ήταν οι χειρότερες επιθέσεις από την Παρασκευή που σκοτώθηκε ο Χασάν Νασράλα. Έχουμε πληροφόρηση ότι πολύς κόσμος φεύγει πραγματικά άρον άρον. Δεν υπάρχουν καν ραντεβού στην πρεσβεία, καθώς πολλοί Λιβανέζοι θέλουν να πάρουν την πρώτη πτήση και να φύγουν είτε σε συγγενείς τους είτε σε φίλους σε χώρες του εξωτερικού. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας και περιμένουν και αναμένουν και πιστεύουν. Έχουν ισχυρή πίστη ότι η Χεζμπολάχ θα μπορέσει να νικήσει σε αυτό το μέτωπο

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και Ισραήλ συμφωνούν στην «ανάγκη» να «διαλυθούν υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πεισμένος, όπως και ο ισραηλινός ομόλογός του Γιοάβ Γκάλαντ, για την «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ. Ο Όστιν προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο στρατηγός ε.α. έκανε τα σχόλια αυτά σε συνδιάλεξη που είχε το βράδυ με τον κ. Γκάλαντ. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να είναι εγγυημένο ότι η λιβανική Χεζμπολάχ δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.

Πάντα κατά την ανακοίνωση, ο κ. Όστιν κρίνει ταυτόχρονα πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».

UNIFIL: «Οποιαδήποτε εισβολή στο Λίβανο αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του»

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί από το Ισραήλ για τις προθέσεις του να προχωρήσει σε περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. Παρά την κλιμάκωση της έντασης, οι ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να απομακρυνθούν από προκλητικές ενέργειες. «Οποιαδήποτε εισβολή στο Λίβανο αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του και του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η UNIFIL.

Πηγές: ΕΡΤΝews – Αποστολή Κιριατ Σμονα, Βόρειο Ισραήλ: Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Παρίσης (κάμερα), Γιάννης Παπαχρήστος (ήχος), Aποστολή Βηρυτός: Αλεξία Καλαϊτζή, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος (κάμερα), Αντώνης Κυπραίος (ήχος),
Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αssociated PressReuters, AFPβίντεο Ευγενία Μυρίδου

Σχετικά Άρθρα

Kίνηση υψηλού συμβολισμού του Χάρη Δούκα: Στη Λάρισα και όχι στην Αθήνα, η τελευταία του ομιλία

otavoice

Ο Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, για τις εξελίξεις στο Λίβανο

otavoice

Η KLM αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ έως το τέλος του έτους

otavoice

ΗΠΑ: Το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το Ισραήλ

otavoice

Ερντογάν: Η ισραηλινή επιθετικότητα στοχεύει την Τουρκία

otavoice

Χάρης Δούκας: «Στις 6 Οκτωβρίου, ο ήλιος θα λάμψει ξανά»

otavoice