OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π.Κ.Μ: Εκδήλωση για την συμμετοχική χρηματοδότηση στις πολιτιστικές βιομηχανίες

Η αξιοποίηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), σε συνδυασμό με πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες αποτέλεσε το αντικείμενο εκδήλωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο MOMus -Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, αποτελεί μέρος των διαρκών δράσεων του ευρωπαϊκού έργου “Crowdfundmatch”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Interreg Europe 2021-2027. Το έργο αυτό έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει τις προοπτικές της συμμετοχικής χρηματοδότησης ως εργαλείου χρηματοοικονομικής μόχλευσης, συνδυαστικά με τους πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, μέσα από συνεργατικές δράσεις, όπως οι περιφερειακές και διακρατικές συναντήσεις ανταλλαγής εμπειριών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και οι υπόλοιπες τέσσερις περιφερειακές αρχές που συμμετέχουν στο έργο, θα αναπτύξει μια πιλοτική δράση, εστιασμένη στη συγχρηματοδότηση επιχειρήσεων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, δοκιμάζοντας τη χρήση της συμμετοχικής χρηματοδότησης σε πραγματικό περιβάλλον.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Παρουσιάστηκε η ιδιωτική πρωτοβουλία “Athens-42 Days”, ενώ συζητήθηκε και η μελέτη περίπτωσης που αφορά την εφαρμογή συμμετοχικής χρηματοδότησης από την εταιρία Mantility. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με τις δημοφιλέστερες πηγές χρηματοδότησης στο σχέδιο (design). Η συμμετοχική χρηματοδότηση αναφέρθηκε ως δημοφιλής πηγή συγχρηματοδότησης στον κλάδο αυτό.

Εκπροσωπώντας το EIT Culture and Creativity, ο Jokin Garatea παρουσίασε μέσω διαδικτυακής συμμετοχής τη νέα ισπανική δομή BDCC (Basque District of Culture and Creativity), που έχει ως στόχο την υποστήριξη των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών της Ισπανίας μέσα από δραστηριότητες, όπως η συμβουλευτική και οι δράσεις δικτύωσης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να αναπτύξει την πιλοτική της εφαρμογή μέσω του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (One Stop Liaison Office), ο οποίος θα υποστηρίξει τρεις επιχειρήσεις από τον χώρο των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης χρηματοδότησης «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση» της Περιφέρειας, ώστε να ετοιμάσουν την καμπάνια τους, για να εισέλθουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης.

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση του Δήμου Κατερίνης σε συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

otavoice

Πρωτοβουλία του Δ. Πύργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

otavoice

Ο Δ. Ν. Ιωνίας διοργάνωνει τον αγώνα «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων»

otavoice

Βραδιά «αστροπαρατήρησης» το Σάββατο 5/9 στον Δ. Πλατανιά

otavoice

Δ. Πετρούπολης: «Το σπίτι στην οδό Κύπρου είναι σπίτι όλων μας»

otavoice

Ο Δήμος Ήλιδας τίμησε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες

otavoice