OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Το 1ο Εργαστήριο του EUI για την αστική καινοτομία στον Δ. Χαλανδρίου

Με τη συμμετοχή πάνω από 100 εκπροσώπων πόλεων από όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε στο Χαλάνδρι, υπό την αιγίδα του Δήμου, το πρώτο Εργαστήριο Πολιτικής του ΕUI (European Urban Initiative-Ευρωπαϊκή Αστική Καινοτομία), το οποίο αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό όργανο της Κοινότητας, για καινοτόμες αστικές πολιτικές.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ζήση, και συζητήθηκαν τρόποι και διαδικασίες με τις οποίες ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομία, μπορούν να αποτελέσουν τμήμα του σχεδιασμού ανάπτυξης μιας σύγχρονης πόλης.

Τις εργασίες του διημέρου άνοιξε με καλωσόρισμα ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και έκλεισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ζητήματα Αστικής και Περιφερειακής Αστικής Ανάπτυξης, κ. Pia Laurila.

Είναι από τις λίγες φορές που αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα σε πόλεις της Ελλάδας. Το Χαλάνδρι επιλέχθηκε για τη φιλοξενία του 1ου Εργαστηρίου Πολιτικής για την αστική καινοτομία, λόγω του έργου ανάδειξης και επανάχρησης του αρχαίου Αδριάνειου Υδραγωγείου, μέσω του προγράμματος Cultural Hidrant, το οποίο προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, λαμβάνοντας μάλιστα το 1ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας 2023 που έγινε στην Κουανγκτσόου (Καντόνα) της Κίνας. Σε επίπεδο Ευρώπης είναι, αυτή τη στιγμή, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα προγράμματα στα ζητήματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το παράδειγμα του Cultural Hidrant

Οι συμμετέχοντες/ουσες ξεναγήθηκαν στα 4 σημεία των αναπλάσεων -έκτασης 21.500 τ.μ.- του Cultural Hidrant, με τις οποίες δημιουργούνται πλατείες, πεζόδρομοι, χώροι αναψυχής και περιπάτου, όπου θα γίνουν 15.000 νέες φυτεύσεις.

Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες αφορούσαν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης αλλά και σε εργαστήρια, στα οποία πόλεις με δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συζήτησαν από τη σύλληψη και το σχεδιασμό τους μέχρι τα αποτελέσματα και τη διαχείριση της επόμενη μέρας.

Τα μέλη της ομάδας έργου του προγράμματος Cultural Hidrant του Δήμου συμμετείχαν ως εισηγητές σε τρία τραπέζια συζητήσεων με θεματικές: «Η προοπτική της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για τις πόλεις», «Ξεκλειδώνοντας νέες σχέσεις και χρήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς στις πόλεις» και «Πολιτιστική ανθεκτικότητα του πολιτισμού και ενεργοποίηση των πολιτών».

Το Χαλάνδρι leader στο URBACT

Επιπλέον, το Χαλάνδρι έχει επιλεγεί να συντονίσει πόλεις όπως η Ρώμη, το Έλτσε (Πορτογαλία), το Σομπόρ (Σερβία) και το Ροσελαίρ (Βέλγιο) σε ζητήματα καινοτόμας ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας και γι’ αυτό έλαβε μέρος ως leader στην επίσημη έναρξη των εργασιών, στο Παρίσι, στις 30 Σεπτεμβρίου, του τρέχοντος προγράμματος URBACT, που αφορά στη συνεργασία ευρωπαϊκών πόλεων.

Το διήμερο συνέπεσε με την οριστική ένταξη του σωματείου της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου στα μητρώα των αντίστοιχων συλλόγων του Πρωτοδικείου. Ως αποτέλεσμα, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου ΔΣ του συλλόγου και οι εγγραφές νέων μελών.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο χώρος που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος Ζήση στο κέντρο του Χαλανδρίου, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη, καθώς το Εθνομουσικολογικό ίδρυμα Ζήση αποτελεί με τη δράση και την τεράστια συλλογή του από παραδοσιακές φορεσιές (η μεγαλύτερη στη χώρα) σημείο αναφοράς στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Σχετικά Άρθρα

ΠΝΑ-Ρόδος: Αδειοδοτήθηκε το πρώτο υδατοδρόμιο – Θα παραδοθεί εντός του 2025

otavoice

Δ. Τρικκαίων-Στον 13ο Μύλο των Ξωτικών: «Τι κάνει χο χο χο στα κεραμίδια»!

otavoice

Ορκωμοσία νέας Δημοτικής Συμβούλου από τον Δήμαρχο Χανίων, Π. Σημανδηράκη

otavoice

Δ. Αριστοτέλη: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για την επέκταση της Ιερισσού

otavoice

Π.Κ.Μ: Συμμετείχε στην 1η διαπεριφερειακή συνάντηση του έργου DeCo

otavoice

Σύσκεψη Φ. Ζαΐμη με τον Δήμο Πατρέων και το Δασαρχείο για το Γηροκομείο

otavoice